Παράταση της τηλεργασίας και τον Μάρτιο * e-ΕΦΚΑ: Παράταση της προθεσμίας υποβολής ΑΠΔ και Δώρου Χριστουγέννων έως 10/03/2021 * ΟΑΕΔ: 1.124.932 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο * Παρατείνεται έως τις 31/5 η δυνατότητα κατάθεσης πινακίδων για τουριστικά λεωφορεία * Εκπτώσεις: Παράταση έως 31 Μαρτίου * Έως 31η Ιουλίου παρατείνεται η υποβολή του Εντύπου 11 * Πληθωρισμός -2% τον Ιανουάριο * Προϋπολογισμός: Στο 1,5 δισ. το έλλειμμα τον Ιανουάριο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

24/1/21

Κόκκινα δάνεια: Επανεκκίνηση των πλειστηριασμών - Προστασία για τους ευάλωτους δανειολήπτες


Ζήτημα χρόνου είναι η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών και των υπολοίπων μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, με τους Θεσμούς να πιέζουν έντονα προς την κατεύθυνση αυτή.

Την ίδια στιγμή πάντως, ακόμα περισσότερο θα απλωθεί το δίκτυ προστασίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες, με τις τράπεζες να εμφανίζονται διατεθειμένες να μην εξαντλήσουν τα περιθώρια αλλά αντίθετα να δείξουν ευελιξία και πέρα από τις απαιτήσεις του νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσμοί έχουν βάλει το ζήτημα της επανεκκίνησης των πλειστηριασμών πολύ ψηλά στην ατζέντα ενώ και οι τράπεζες αλλά και οι servicers θέλουν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Όπως αναφέρουν, το ζητούμενο δεν είναι σε καμία περίπτωση να τιμωρήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πιέζονται λόγω πανδημίας αλλά να αποφύγουν το φαινόμενο μιας νέας γενιάς στρατηγικών κακοπληρωτών. Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να μπορέσουν να «τρέξουν» οι περιπτώσεις ειδικής διαχείρισης εταιρειών που και αυτές είχαν «παγώσει» λόγω πανδημίας.

Μάλιστα, στη φαρέτρα των επιχειρημάτων των Θεσμών προστίθεται το γεγονός ότι στο εξωτερικό ουδέποτε σταμάτησαν οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, παρά την πανδημία. Έτσι, ήδη μια σειρά από διαδικασίες, όπως η κατάθεση αιτήσεων για διαταγές πληρωμής έχουν ήδη ξεκινήσει και είναι ζήτημα εβδομάδων για να δούμε να εκτελούνται οι πρώτοι πλειστηριασμοί.


Επιπλέον μέτρα προστασίας
Ταυτόχρονα όμως, και καθώς σε πολλές περιπτώσεις εκπνέει το 9μηνο διάστημα προστασίας που προβλέπουν τα μορατόρια πληρωμών, οι τράπεζες και οι servicers σε συνεργασία με την κυβέρνηση εξετάζουν και υλοποιούν επιπλέον μέτρα προστασίας για τους δανειολήπτες. Σε αυτά περιλαμβάνεται το πρόγραμμα Γέφυρα, το οποίο προβλέπει την πληρωμή από το κράτος ένα σημαντικό μέρος της μηνιαίας δόσης τόσο για ενήμερα όσο και κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Μάλιστα, στο τραπέζι βρίσκεται η επέκταση του προγράμματος και για τα επιχειρηματικά δάνεια, μια εξέλιξη που θα δώσει «ανάσα» σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, για τις περιπτώσεις δανειοληπτών των οποίων λήγουν τα μορατόρια, οι τράπεζες υιοθετούν προγράμματα “step up” που περιλαμβάνουν την πληρωμή μόνο ενός ποσοστού της αρχικής δόσης και σταδιακή επαναφορά στα προ πανδημίας επίπεδα. Για παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς πρόσφατα ανακοίνωσε ότι οι πελάτες της που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα πληρώνουν το 50% της δόσης για το 2021 και το 75% για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αντίστοιχης λογικής μέτρα αναμένεται να ανακοινώσουν άμεσα και οι υπόλοιπες τράπεζες.

Τέλος, σε συνδυασμό και με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, οι τράπεζες αλλά και οι servicers έχουν ήδη συμφωνήσει να μην προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς κατά των ευάλωτων δανειοληπτών.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχει άτυπη συμφωνία η περίμετρος προστασίας από τους πλειστηριασμούς να μην περιοριστεί στα στενά όρια του νόμου, αλλά να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, ειδικά για το διάστημα της πανδημίας.

Πηγή (ΚΥ 24/1/21)Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας


Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!