Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Εφορία: Ποιες οφειλές μπαίνουν στον «πάγο»


«Πάγο» στην πληρωμή οφειλών προς την Εφορία βάζει το αυστηρότερο lockdown και το νέο πακέτο μέτρων στήριξης του Ιανουαρίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή και εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας θα έχουν τη δυνατότητα και αυτό τον μήνα να μην πληρώσουν τη δόση ή τις δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών οι οποίες κανονικά θα πρέπει να εξοφληθούν έως τις 31 Ιανουαρίου. Οι δόσεις των ρυθμίσεων του Γενάρη που θα «παγώσουν» θα μετατεθούν για πληρωμή μετά το τέλος των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων που ακολουθούν.

Αντίθετα στην ώρα τους και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του μήνα, θα πρέπει να πληρωθούν η 7η δόση του φόρου εισοδήματος και η 5η δόση του ΕΝΦΙΑ. Για τους φόρους αυτούς δεν αναμένεται να ανασταλεί η πληρωμή τους, όπως συνέβη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Όσοι δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, έχουν τη δυνατότητα να τις ρυθμίσουν με την πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος) ή σε 48 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς κ.α.).


Τα χρέη πάντως έχουν αρχίσει να γίνονται βουνό για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και τα δύσκολα είναι μπροστά τους. Από τον Μάιο θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν τους φόρους και τις οφειλές που γεννήθηκαν στο πρώτο και το δεύτερο lockdown και έχουν παγώσει μέχρι τις 30 Απριλίου. Έμποροι και επαγγελματίες δηλώνουν ότι είναι αδύνατον να εξοφληθούν ακόμα και με την έκτακτη ρύθμιση των 12 άτοκων δόσεων ή 24 χαμηλότοκων δόσεων ενώ η αγορά πιέζει για 120 δόσεις και ζητεί ακόμα και «κούρεμα» των χρεών που έχουν «φουσκώσει» επικίνδυνα. Στους φόρους που έχει ανασταλεί η πληρωμή τους μέχρι και το τέλος Απριλίου θα έρθουν να προστεθούν και οι τυχόν οφειλές από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, οι δόσεις ρυθμίσεων, ενώ παράλληλα θα τρέχουν και οι φορολογικές υποχρεώσεις του 2021.

Διευκολύνσεις
Στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν το ενδεχόμενο για περισσότερες δόσεις ή άλλου τύπου διευκολύνσεις για την εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών της πανδημίας αλλά μόνο για όσους πραγματικά τις χρειάζονται για να σταθούν όρθιοι. Οριζόντια μέτρα για όλους βρίσκονται εκτός πεδίου συζήτησης. Οι αποφάσεις για περισσότερες δόσεις στην αποπληρωμή των κορωνοχρεών θα ληφθούν το επόμενο διάστημα αφού ούτως ή άλλως μέχρι το τέλος Απριλίου έχουν παγώσει οι πληρωμές φόρων για τους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Εξόφληση οφειλών με επιταγές ή κάρτες
Την ίδια ώρα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή μπαίνει οριστικό τέλος στις συναλλαγές με μετρητά στις Εφορίες. Όπως ορίζεται οφειλές προς το Δημόσιο, από οποιαδήποτε αιτία, οι οποίες, κατ’εξαίρεση, εξακολουθούν να εισπράττονται από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα, καταβάλλονται υποχρεωτικά με επιταγές ή με τη χρήση καρτών πληρωμών. Σε εξαιρετικές και απολύτως δικαιολογημένες περιπτώσεις, όταν συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία είσπραξης με επιταγές ή με τη χρήση καρτών πληρωμών καθώς και στις περιπτώσεις ύπαρξης επείγουσας ανάγκης, επιτρέπεται η είσπραξη με μετρητά για ποσό καταβολής που δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ, κατόπιν έγγραφης έγκρισης του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του Ελεγκτικού Κέντρου επί του σώματος του αποδεικτικού είσπραξης.

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα το ότι η αύξηση των συναλλαγών με επιταγές και πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των κινδύνων κλοπής και ληστείας, τόσο κατά τη μεταφορά των χρημάτων στις εφορίες όσο και κατά την ώρα της συναλλαγής, αλλά και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων.

(ΤΡ 5/1/21)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!