Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Τι σημαίνει για τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ η απόφαση του Αρείου Πάγου


Μεγάλο φρένο στις όποιες προσδοκίες των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας να επιστρέψουν οι συντάξεις τους από το ΛΕΠΕΤΕ στα προ περικοπών επίπεδα βάζει, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου.

Στον Άρειο Πάγο είχε προσφύγει η Εθνική Τράπεζα προσβάλλοντας απόφαση πρωτοδικείου την οποία είχαν κερδίσει οι συνταξιούχοι που είχαν αιτηθεί να καλύπτει το τραπεζικό ίδρυμα τα ελλείμματά του.

Όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το πρωτοδικείο δεν έλαβε υπόψη του σημαντικές πτυχές του ζητήματος, όπως το γεγονός ότι το τραπεζικό ίδρυμα είχε στο παρελθόν ξεκαθαρίσει με ανακοινώσεις του προς τους συνταξιούχους ότι οι ταμειακές διευκολύνσεις που πραγματοποιεί προς το ΛΕΠΕΤΕ δεν σημαίνουν ότι η Τράπεζα αναλαμβάνει και τη δέσμευση ή υποχρέωση να καλύπτει τυχόν ελλείμματα του Λογαριασμού.


Η απόφαση του πρωτοδικείου επιστρέφει έτσι στο Πρωτοδικείο για επανεκδίκαση με μερικές κρίσιμες παρατηρήσεις, όπως οι παραπάνω. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική για τους συνταξιούχους καθώς η υπόθεση θα επανεκδικαστεί με βάση επισημάνσεις που απορρίπτουν θέσεις των συνταξιούχων.

Στο διά ταύτα, νομικοί κύκλοι σημειώνουν:

- οι συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ είναι πλέον απίθανο να επιστρέψουν στα προ περικοπών επίπεδα

- οι συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ θα παραμείνουν περίπου σε επίπεδα που είναι ανάλογα με αυτά που καταβάλλονται από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης

- θα προχωρήσει κανονικά ο επανυπολογισμός των συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ που βάσει διάταξης προβλέπεται να γίνει το 2024.

Πηγή (ΤΡ 5/1/21)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!