Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Μείωση ενοικίων: Οδηγός για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές – Πότε πραγματοποιούνται οι πληρωμές του Νοεμβρίου


Ένα νέο τοπίο στα «κουρεμένα» ενοίκια για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα έχει διαμορφωθεί στην αγορά μετά τις χθεσινές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τη μείωση ενοικίου στις κλειστές επιχειρήσεις κατά 40% που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο και την αποζημίωση 30% επί του μισθώματος που χάνουν οι ιδιοκτήτες με συμψηφισμό φορολογικών τους υποχρεώσεων, η κυβέρνηση προχώρησε σε αποφάσεις για «κούρεμα» 100% των ενοικίων τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο στις κλειστές επιχειρήσεις και αποζημίωση από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες καταβολές με μετρητά στους ιδιοκτήτες που αφορούν στα ενοίκια του Νοεμβρίου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζήτησε με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών πέρα από τη λίστα των κλάδων που είναι κλειστοί με κρατική εντολή και ως εκ τούτου απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου για το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, να προβεί στην άμεση έκδοση της απόφασης ορισμού των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου για τους οποίους θα ισχύσει η μείωση του μισθώματος κατά 40%, ώστε να παύσουν οι αμφισβητήσεις και να καταβληθεί εγκαίρως το 60% των μισθωμάτων αυτών.


Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές
Η κατάσταση για τους ενοικιαστές, τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και τους εργαζόμενους για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο διαμορφώνεται ακολούθως:

Επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή: Δεν κατέβαλλαν το 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο ,όσες ήταν κλειστές μέχρι τις 11 και 15 Ιανουαρίου αντίστοιχα δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο. Σε αυτές περιλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές: Τον Νοέμβριο αλλά και Δεκέμβριο οι πληττόμενες επιχειρήσεις δικαιούνταν μείωση ενοικίου κατά 40%.Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο δεν έχουν γίνει ακόμα οι σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά προεξοφλείται ότι η μείωση ενοικίων κατά 40% θα ισχύσει και για αυτό το δίμηνο.

Εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας: Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνταν μείωση κατά 40% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή και για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία του ,τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο δεν έχουν σχετικές ανακοινώσεις αλλά θεωρείται ότι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν, καθώς συνεχίζονται και οι αναστολές συμβάσεων.

Αποζημιώσεις ιδιοκτητών: Τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 50% επί της απώλειας του εισοδήματος που έχουν υποστεί με πίστωση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.Για παράδειγμα,για ενοίκιο 1.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα λάβει για τον μήνα Νοέμβριο ενοίκιο 600 ευρώ. Δηλαδή θα χάσει 400 ευρώ. Το 50% της απώλειας των 400 ευρώ, δηλαδή 200 ευρώ, θα πληρωθεί τη Δευτέρα από το Δημόσιο.

Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου και όχι για τη ζημιά που θα υποστούν και πάλι απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Για παράδειγμα, για ενοίκιο 1.000 ευρώ ο ενοικιαστής δεν θα πληρώσει τίποτα και ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από το κράτος το 80% του ενοικίου, ήτοι 800 ευρώ τα οποία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Για τα ενοίκια του Νοεμβρίου, η καταβολή της αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. Αντίστοιχα για τα ενοίκια του Δεκεμβρίου, η εκταμίευση των αποζημιώσεων προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων θα ξεκινήσει στις 15 Φεβρουαρίου για να ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εξεδόθη πριν λίγες ημέρες ο πρώτος κύκλος ξεκινά 15 ημέρες από την λήξη της προθεσμίας υποβολής της «Δήλωσης Covid» και ολοκληρώνεται εντός 30 ημερών από την λήξη της παραπάνω προθεσμίας. Στο τέλος Φεβρουαρίου θα καταβληθούν και οι αποζημιώσεις για τα ενοίκια του Φεβρουαρίου.

Όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν αποζημιωθεί μέχρι σήμερα λόγω λαθών στις δηλώσεις που υπέβαλλαν ,μέσω επιστροφής φόρου για το 30% των «χαμένων» ενοικίων, έχουν προθεσμία έως το τέλος Ιανουαρίου να προχωρήσουν σε διορθώσεις. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε συμψηφισμό της επιστροφής φόρου που δικαιούνται με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ. 

Εταιρείες που εκμισθώνουν ακίνητα: Το προηγούμενο έτος δεν δικαιούνταν καμία αποζημίωση. Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο που δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια η κρατική αποζημίωση ανέρχεται στο 60% του αρχικού μισθώματος.

Πηγή (ΣΑ 16/1/21)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!