Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 – Ποιοι «κόβονται»


Ανοίγει ξανά σήμερα, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, η πλατφόρμα myBusisnessSupport προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να υποβάλουν το αίτημα χορήγησης και να δηλώσουν ότι αποδέχονται το ποσό του κρατικού δανείου που πρόκειται να λάβουν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 5, από την ερχόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες λιγότεροι από 400.000, περίπου 380.000 από τους 732.000 που υπέβαλαν αίτηση αναμένεται να είναι οι δικαιούχοι που θα ενισχυθούν με τα φθηνά κρατικά δάνεια, αφού ο έλεγχος που διεξήχθη τις προηγούμενες ημέρες δείχνει ότι ήταν χιλιάδες εκείνοι που δεν πληρούν τα κριτήρια και «κόβονται» από τη χορήγηση του κρατικού δανείου.

Οπως είναι γνωστό, όσοι δεν έχουν σημαντική μείωση τζίρου συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους ή δεν έχουν ένα συγκεκριμένο ελάχιστο μηνιαίο τζίρο κατά την περίοδο αναφοράς, αποκλείονται της στηρίξεως.

Τελικά, όπως προέκυψε από την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις, ακόμα και εκείνες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης μέσω delivery αύξησαν τον τζίρο τους την επίμαχη χρονική περίοδο και επομένως δεν δικαιούνται επιστρεπτέα προκαταβολή.


Επιπρόσθετα, ένας ικανός αριθμός επιχειρήσεων είχε μικρότερη μείωση τζίρου από το 20% που προβλέπεται τους μήνες Σεπτέμβριο - Δεκέμβριο συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Eπίσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες ένας στους δέκα επαγγελματίες που διεκδικούσαν την ελάχιστη ενίσχυση των 1.000 ευρώ εμφανίζεται να έχει δηλώσει τζίρο μικρότερο από 150 ευρώ το μήνα που σημαίνει ότι δεν εκπληρώνει το κριτήριο, για τον ελάχιστο τζίρο αναφοράς που είναι τα 300 ευρώ.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην περίπτωση που μια επιχείρηση ή επαγγελματίας δικαιούται ενίσχυση μέσω του 5ου κύκλου και έλαβε χρήματα και από τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τότε θα συμψηφιστεί με το ποσό που έλαβε από τον 4ο κύκλο.

O υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έχει προειδοποιήσει από το προηγούμενο διάστημα πώς, «το ότι έχει γίνει αίτηση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι κάποιος είναι και δικαιούχος».

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν ενισχυθεί 482.271 δικαιούχοι εκ των οποίων, οι 439.200 έλαβαν ο καθένας έως 20.000 ευρώ. Το ποσό που θα διοχετευτεί στην αγορά από τους πέντε κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα υπερβεί τα 7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το 50% της ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν θα επιστραφεί ενώ το υπόλοιπο 50% θα ξεκινήσει να αποπληρώνεται από τον Ιανουάριο του 2022 σε 40 μηνιαίες δόσεις. Βασική προϋπόθεση για να λάβει κάποιος την οικονομική ενίσχυση είναι να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας έως και το τέλος Ιουνίου 2021.

Πηγή (ΔΕ 25/1/21)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!