Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι


Από Δευτέρα 25 Ιανουαρίου και μετά αναμένεται η πληρωμή των πάνω από 650.000 δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5. Εν συγκρίσει με την Επιστρεπτέα 4, σε μόλις ημέρες μπήκαν 200.000 περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι στο MyBusinessSupport (αύξηση 50%) από τους 445.000 που επιδοτήθηκαν συνολικά πριν από 1,5 μήνα. Απομένουν όμως ακόμη λίγες ημέρες για να υποβάλουν την αίτησή τους όσοι δεν πρόλαβαν μέσα στις πρώτες δέκα, αφού η διορία που έληγε την Παρασκευή παρατάθηκε έως και την Τρίτη 19 Ιανουαρίου.

Επιπλέον, σε περίπτωση λαθών, δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, έως τις 19 Ιανουαρίου 2021. Η δυνατότητα αυτή «σώζει κόσμο» που είχε πληκτρολογήσει λάθος έσοδα και δεν μπορούσε να τα διορθώσει. Για παράδειγμα, από τέτοια εξόφθαλμα λάθη σε υποδιαστολή ή ένα ψηφίο, υπήρξαν περιπτώσεις που έχασαν την Επιστρεπτέα 4 επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό (εμπορικά καταστήματα, κουρεία κ.λπ.). Έτσι και τώρα, θα έχαναν την Επιστρεπτέα 5 όσοι εμφάνιζαν… έκρηξη εισπράξεων εν μέσω πανδημίας και καραντίνας.


Η εκρηκτική αύξηση των δικαιούχων και η τεράστια «δίψα» για το βοήθημα των 1.000 ευρώ και άνω, δείχνει ότι στο 4μηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου ήταν πολλοί περισσότεροι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που δέχθηκαν πλήγμα -λόγω lockdown- εν σχέση με τους προηγούμενους 4 κύκλους Επιστρεπτέας. Παρά την αύξηση-ρεκόρ πάντως, το συνολικό ποσόν που θα διανεμηθεί παραμένει στα 1,5 δισ. ευρώ και δεν θα ξεπεράσει όσα είχαν προϋπολογιστεί για να δοθούν με την Επιστρεπτέα 5. Και αυτό σημαίνει ότι με την απόφαση που θα εκδοθεί και καθορίζει τους όρους και τα τελικά ποσά επιδότησης, θα μπει «φρένο» σε όσους είχαν ήδη επιδοτηθεί από προηγούμενες Επιστρεπτέες.

Παρ’ όλα αυτά, παραμένει στα 1.000 ευρώ το ελάχιστο ποσόν επιδότησης, το οποίο θα λάβουν ισόποσα όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Ακόμα και αν είχαν επιδοτηθεί δηλαδή ήδη με άλλα 1.000 ή 2.000 ευρώ σε προηγούμενους κύκλους, αναμένεται ότι θα πάρουν πάλι τα 1.000 ευρώ και όχι λιγότερα, χωρίς να γίνουν δηλαδή οι συμψηφισμοί που θα προβλέπονται για πιο υψηλά ποσά.

Από το ποσόν της επιδότησης, το 50% θα μείνει για πάντα στο ταμείο της επιχείρησης σαν «μη επιστρεπτέα» κρατική επιδότηση. Το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί ως το 2025 και με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους (περίοδο χάριτος κ.λπ.) οι οποίοι θα καθορίζονται στην απόφαση που θα εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή (ΚΥ 17/1/21)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!