Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Ποιοι φόροι πρέπει να πληρωθούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου


Βαρύς είναι φορολογικά ο πρώτος μήνας του έτους, με τους φορολογούμενους να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Μέσα στις επόμενες 11 ημέρες θα πρέπει να καταβληθούν μια σειρά από φόρους, που συνολικά ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν:

* ο ΦΠΑ,

* η 7η και προτελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων,

* η 5η και προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ αλλά και

* οι δόσεις των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών που παραμένουν ενεργές.


Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένεται να προχωρήσει σε σημαντικές αναστολές πληρωμής φόρων. Πηγές από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως θα αναβληθεί μόνο η καταβολή των δόσεων για τις ρυθμίσεις οφειλών. Παραμένει ακόμα άγνωστο αν η «παγωμένη» δόση Ιανουαρίου θα μεταφερθεί στο τέλος της ρύθμισης ή αν θα αποπληρωθεί μετά τον Απρίλιο του 2021.

Να σημειωθεί πως ο Χρήστος Σταϊκούρας επεξεργάζεται σχέδιο νέας παράτασης στις αναστολές πληρωμής φόρων έως και τον Ιούνιο του 2021, δηλαδή η αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας να λάβει δίμηνη παράταση.

Ακόμα πιο βαρύς ο Φεβρουάριος 
Μεγαλύτερα ποσά θα κληθούν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι τον Φεβρουάριο, καθώς πέραν από τον ΦΠΑ, την τελευταία δόση σε ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος, αλλά και τις ρυθμισμένες οφειλές, θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Η διορία λήγει στις 26 Φεβρουαρίου και το Υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένεται να δώσει νέα παράταση. Στο στόχαστρο μπαίνουν 700.000 οχήματα που οι οδηγοί τους κάθε χρόνο δεν καταθέτουν πινακίδες και ταυτόχρονα αφήνουν απλήρωτα τα τέλη κυκλοφορίας.

Πηγή (ΤΕ 20/1/21)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!