Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Δεν θα πληρώνουν δάνεια οι επιχειρηματίες το 2021 - Τα νέα προγράμματα επιδότησης τόκων


Για μία ολόκληρη χρονιά -το 2021- επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν θα... πληρώνουν τα δάνειά τους: Για τρεις μήνες το κράτος θα καλύπτει τους τόκους και για τους υπόλοιπους εννέα τη δόση των ανοιγμάτων που έχουν σε τραπεζικά ιδρύματα. Ήδη η πρώτη σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται εντός της εβδομάδας.

Νέο πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων -στα πρότυπα του μοντέλου που είχε υιοθετηθεί από τον Μάρτιο έως και τον Αύγουστο- «ενεργοποιεί» το υπουργείο Ανάπτυξης. Η επιδότηση θα αφορά σε ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια και θα «καλύπτει» τους τόκους που τους αντιστοιχούν για τον τρίμηνο Ιανουάριος- Φεβρουάριος- Μάρτιος. Αμέσως μετά τη σκυτάλη θα την πάρει το υπουργείο Οικονομικών που από τον Απρίλιο και για διάστημα εννέα μηνών θα καλύπτει ως και το 90% της δόσης των δανείων επαγγελματιών και επιχειρήσεων!


Πώς θα γίνει η επιδότηση τόκων
Άμεσα θα βγει στον «αέρα» η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για την κάλυψη των τόκων που πληρώνουν οι επιχειρηματίες για τα δάνειά τους: Η δημόσια χρηματοδότηση συνολικά θα καλύπτει ποσό ίσο με τους συμβατικούς τόκους που δημιουργούνται από τις αρχές της χρονιάς έως και το τέλος Μαρτίου, ήτοι για χρονικό διάστημα 3 μηνών, σύμφωνα με τις αντίστοιχες δανειακές/πιστωτικές συμβάσεις. Ειδικά για τις Συμβάσεις Πίστωσης (με ανοικτούς αλληλόχρεους λογαριασμούς) καλύπτονται οι τόκοι για το χρεωστικό υπόλοιπο σύμφωνα με το τελευταίο προσωρινό κλείσιμο του αλληλόχρεου λογαριασμού, καθώς και οι τόκοι που προκύπτουν από τη χρήση του υφιστάμενου πιστωτικού ορίου. Για τη συμμετοχή στη δράση που θα ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης τα δάνεια θα πρέπει να είναι ενήμερα.

Ποιοι θα είναι δικαιούχοι της επιδότησης τόκων
Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις – Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα
- Δραστηριοποίηση στους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ)
- Δέσμευση ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις.
- Κατοχή δανειακών συμβάσεων και συμβάσεων πίστωσης ανοιχτού αλληλόχρεου λογαριασμού

Εξαιρούνται:
- προβληματικές επιχειρήσεις
- επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις
Η δικαιούχος επιχείρηση υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή της στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), στην διεύθυνση www.ependyseis.gr με την ένδειξη: «ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΟΚΩΝ ΜΜΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ COVID 19». Υποβάλλεται μία αίτηση για όσα δάνεια τηρεί η επιχείρηση σε μία τράπεζα, αλλά διαφορετικές (περισσότερες) αιτήσεις εάν διατηρεί συμβατική/δανειακή σχέση με περισσότερες τράπεζες, επισυνάπτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η πίστωση του δανειακού λογαριασμού της επιχείρησης με τους τόκους θα γίνεται ανάλογα με τη συχνότητα της εκτοκιστικής περιόδου (μήνας, τρίμηνο, εξάμηνο) και, εν γένει, με βάση τις εσωτερικές διαδικασίες της δικαιούχου Τράπεζας και τη μορφή του πιστοδοτικού λογαριασμού.

Και από Απρίλιο επιδότηση δόσης
Τις δόσεις επιχειρηματικών δανείων σε ποσοστό μέχρι και 90% και για διάστημα 9 μηνών θα έρθει να καλύψει το κράτος από τον Απρίλιο μέσα από ένα νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων του υπουργείου Οικονομικών: Η λεγόμενη «Γέφυρα 2» θα καλύπτει αυτή την φορά επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είτε είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους είτε δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές.

Η ανάγκη και για επιδότηση δόσης των επιχειρηματιών
Το στοιχείο που συνέβαλλε ώστε οι τελικές αποφάσεις να γείρουν υπέρ ενός νέου προγράμματος επιδότησης δανείων προσαρμοσμένου στους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις είναι το εξής: Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται πως 9 στα 10 δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων που σήμερα τελούν σε αναστολή πληρωμής, θα αρχίσουν να χάνουν τη δυνατότητα να μην πληρώνουν δόσεις δανείου και θα πρέπει να αρχίσει εκ νέου η εξυπηρέτησή τους. Σε δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις, λοιπόν, έχουν εξαντληθεί οι 9 μήνες αναστολής πληρωμών, καθώς σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα moratoria πληρωμών ισχύουν για 9 μήνες. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως είτε με κάποιες δραστηριότητες κλειστές (πχ εστίαση) είτε με άλλες να κάνουν δειλά- δειλά το άνοιγμά τους και πάλι στην αγορά, η αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους είναι κάτι παραπάνω από εμφανής! Εδώ πρέπει να θυμίσουμε ότι η επέκταση της «προστασίας» και του «πάγου» στις καταβολές δόσεων -με βάση σχετική απόφαση- μέχρι την 31η Μαρτίου 2021 αφορούσε μόνον όσες επιχειρήσεις δεν εξάντλησαν το εννεάμηνο στα τέλη Δεκεμβρίου).

Τι ύψους δάνεια μπαίνουν στη Γέφυρα 2
Μέχρι ποιο ύψος δανείου όμως μπορεί να μπει στην ομπρέλα του νέου προγράμματος; Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες θα επιδοτείται για εννέα μήνες η μηνιαία δόση δανείων ύψους έως 250.000 ευρώ ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων -με εξασφαλίσεις και μη- και με ετήσιο τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ, που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση.

Ποιες οι προϋποθέσεις για τη Γέφυρα 2
Το νέο πρόγραμμα της εννεάμηνης κρατικής επιδότησης της δόσης θα απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες (δηλαδή ακόμη και σε φυσικά πρόσωπα που έχουν άλλου τύπου δάνεια, π.χ. επαγγελματικά, πλην στεγαστικών) και μικρές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ. Η καινοτομία του προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητο τα δάνεια να φέρουν ενέχυρο κάποιο ακίνητο. Αφορά, δηλαδή, εξασφαλισμένα και μη δάνεια αρκεί ο δανειολήπτης να έχει πληγεί από την πανδημία. Ο μοναδικός «κόφτης» που θα έχει το «Γέφυρα 2» μπαίνει στο ύψος του δανείου, το οποίο δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ.

Πηγή (ΔΕ 18/1/21)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!