Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Επιδότηση στεγαστικών δανείων: Πότε θα γίνουν οι επόμενες πληρωμές από το πρόγραμμα «Γέφυρα»


Στα τέλη Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες πληρωμές μέσω του προγράμματος «Γέφυρα» της επιδότησης στεγαστικών δανείων, καθώς στα μέσα του μήνα θα συνταχθεί ο κατάλογος των δανειοληπτών που θα επιδοτηθούν.

Όσοι εξυπηρετούν κανονικά το δάνειό τους οι λεγόμενοι «πράσινοι» δανειολήπτες θα πρέπει να βρίσκονται εκτός του καθεστώτος της αναστολής των δόσεων, προκειμένου να ξεκινήσει η επιδότηση τους από αυτόν τον μήνα.

Όσοι έχουν κόκκινα η καταγγελλόμενα δάνεια θα πρέπει ως το τέλος του χρόνου να έχουν προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση του δανείου με την τράπεζα προκειμένου να ξεκινήσει και για αυτούς η επιδότηση.


Ήδη από το κράτος άρχισε η καταβολή έως και του 90% των μηνιαίων δόσεων των δανείων, με υποθήκη την α΄ κατοικία για ενήμερους δανειολήπτες και για διάστημα 9 μηνών.

Ωστόσο ακόμα αρκετές χιλιάδες αιτήσεις βρίσκονται σε «εκκρεμότητα» είτε γιατί το δάνειο είναι «κόκκινο» είτε γιατί βρίσκεται σε αναστολή πληρωμών.

Ειδικά για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ή έχουν καταγγελθεί, τα βήματα που χρειάζονται να γίνουν για ένα δάνειο που κρίνεται επιλέξιμο πριν ξεκινήσει η επιδότηση από το δημόσιο είναι τα εξής:
  • Ο αιτών θα πρέπει πρώτα να έρθει σε συμφωνία με την τράπεζα ή άλλον χρηματοδοτικό φορέα προκειμένου να ρυθμιστεί το δάνειο.
  • Η τράπεζα καλεί τον οφειλέτη για να συμφωνήσουν σε μια κοινά αποδεκτή αναδιάρθρωση του δανείου.
  • Ο οφειλέτης θα πρέπει να προσκομίσει τα έγγραφα που θα ζητηθούν εντός 15 ημερών.
  • Μετά την κοινοποίηση της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του δανείου, ο οφειλέτης έχει περιθώριο 15 ημέρες από την πρόταση για την αποδεχθεί ή όχι.
  • Αν υπάρξει συμφωνία, τότε η τράπεζα αποστέλλει σχετική ενημέρωση στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με το ποσό της μηνιαίας δόσης προκειμένου να ξεκινήσει να καταβάλλεται η συνεισφορά του Δημοσίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιδότηση από το Δημόσιο καταβάλλεται σε ειδικούς και ακατάσχετους λογαριασμούς οι οποίοι πιστώνονται σε μηνιαία βάση.

(ΚΥ 6/12/20)



Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας


Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!