Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Αδήλωτα τετραγωνικά: Έρχεται ειδική ρύθμιση για την πληρωμή τους


Ειδική ρύθμιση των έως και 24 δόσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων για την καταβολή των ποσών που προέκυψαν από τις μεγαλύτερες επιφάνειες που δηλώθηκαν στους δήμους σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο και μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα" ΤΑ ΝΕΑ", πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι να κατατεθεί η σχετική διάταξη εντός του Δεκεμβρίου ώστε να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του έτους και το ετήσιο κόστος που προκύπτει από τη σχετική δήλωση των φορολογουμένων είναι πέριξ των 150 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν δηλωθεί συνολικά πάνω από 70 εκατ. τετραγωνικά.


Οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να διευθετήσουν τα ποσά που προκύπτουν από τις πραγματικές επιφάνειες των σπιτιών, των εξοχικών και των λοιπών κτισμάτων που δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ώστε να μην επιβαρυνθούν εφάπαξ με τα επιπλέον αναδρομικά δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων για όλο το έτος 2020. Τα ποσά είναι απαλλαγμένα από τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και υπολογίζεται πως οι χρεώσεις, μέσω των λογαριασμών του ρεύματος θα μοιραστούν σε δύο έτη. Η χρέωση είναι κατά μέσο όρο περίπου 2 ευρώ το τετραγωνικό και ως εκ τούτου ένας ιδιοκτήτης που για παράδειγμα έχει δηλώσει 100 επιπλέον τετραγωνικά καλείται να πληρώσει το ποσό των 200 ευρώ ή περίπου 8 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η απαλλαγή από τις έξτρα χρεώσεις
Από τις έξτρα χρεώσεις θα εξαιρεθούν όσοι δήλωσαν ακίνητα στα οποία κατά το παρελθόν είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς προβλέπονται:
-Απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη, τόσο από την 1η Ιανουαρίου 2020 όσο και μετά και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης.
-Υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης. Επιπλέον όσοι δήλωσαν ακίνητα τα οποία δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως και από ΤΑΠ το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

(ΠΑ 4/12/20)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!