Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Νέα διπλή καταβολή τον Ιανουάριο για τους υπό αναστολή και ενταγμένους στη "Συν-Εργασία"


Νέα διπλή καταβολή περιμένει όσους εργαζομένους βρίσκονται σε αναστολή ή είναι ενταγμένοι στον μηχανισμό "Συν-Εργασία" κατά τον τρέχοντα μήνα.

Οι εν λόγω μισθωτοί όχι μόνο θα λάβουν την αποζημίωση και την ενίσχυση για την αναστολή της σύμβασής τους ή την ένταξη τους στη "Συν-εργασία" αντίστοιχα για τον Δεκέμβριο, αλλά και την αναλογία του κρατικού επιδόματος Χριστουγέννων, η οποία αφορά τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις που έχει εκδώσει ο Υπ. Εργασίας κος Γιάννης Βρούτσης.

Με άλλα λόγια, οι εν λόγω εργαζόμενοι θα λάβουν για 2η φορά δύο ποσά στήριξης του εισοδήματος τους.

Η πρώτη διπλή καταβολή συντελέστηκε τις προηγούμενες μέρες. Οι "συν-εργαζόμενοι" μισθωτοί έλαβαν προχθές την ενίσχυση που αφορά στον Νοέμβριο, αλλά και το επίδομα Χριστουγέννων που αναλογεί έως και τον ίδιο μήνα.


Επίσης, οι υπό αναστολή μισθωτοί έλαβαν το επίδομα Χριστουγέννων στις 21 Δεκεμβρίου, ενώ στις 27 Νοεμβρίου και στα μέσα του τρέχοντος μηνός τις αποζημιώσεις του Νοεμβρίου.

Δεδομένου ότι οι δηλώσεις για τις αναστολές του Δεκεμβρίου, τόσο σε κλειστές και στις πληττόμενες - ανοιχτές επιχειρήσεις, μπορούν να υποβληθούν έως και τις 31 Δεκεμβρίου, η καταβολή των αντίστοιχων αποζημιώσεων στους εργαζομένους αναμένεται να γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα.

Εντός του επόμενου μήνα, επίσης, αναμένεται να υποβληθούν και οι δηλώσεις για την ένταξη μισθωτών στη "Συν-Εργασία" για τον μήνα Δεκέμβριο και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή των αντίστοιχων ενισχύσεων.

Η δήλωση των αναστολών και των "συν-εργασιών" για τον Δεκέμβριο αποτελεί το "εισιτήριο" όχι μόνο για τις αντίστοιχες αποζημιώσεις (για τις αναστολές) και ενισχύσεις (για τις "συν-εργασίες"), αλλά και για την καταβολή ενός επιπλέον αναδρομικού μινι -επιδόματος Χριστουγέννων τον Ιανουάριο.

Το αναδρομικό αυτό μινι-επίδομα Χριστουγέννων θα υπολογισθεί αποκλειστικά με βάση τις αποζημιώσεις και τις ενισχύσεις του τρέχοντος μηνός.

Για παράδειγμα, όποιος εργαζόμενος βγει σε αναστολή καθ΄ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός, δεν θα εξασφαλίσει μόνο μία αποζημίωση ύψους 534 ευρώ, αλλά και ένα επίδομα Χριστουγέννων ύψους 66 ευρώ (σ.σ. το 1/8 της αποζημίωσης).

Συνεπώς θα λάβει συνολικά τον Ιανουάριο το ποσό των 600 ευρώ (534 ευρώ αποζημίωση Δεκεμβρίου συν 66 ευρώ επίδομα Χριστουγέννων για τον Δεκέμβριο).

Σημειώνεται πως το επίδομα Χριστουγέννων το οποίο δόθηκε στις 21 Δεκεμβρίου σε πάνω από 1 εκατ. εργαζομένους που είχαν βγει σε αναστολή έως και τον περασμένο Νοέμβριο ήταν κατά –κατά μέσο όρο– μεγαλύτερο (γύρω στα 150 ευρώ), γιατί ως βάση υπολογισμού είχε ληφθεί αυξημένη αποζημίωση των 800 ευρώ για το Νοέμβριο, ενώ η μεγαλύτερη μερίδα των δικαιούχων του είχαν βγει σε αναστολή τουλάχιστον άλλη μια φορά (πέρα από το Νοέμβριο) από τον Μάιο του 2020 και έπειτα.

Όσον αφορά στους δικαιούχους του επιδόματος Χριστουγέννων για το μήνα Δεκέμβριο, εν παραδείγματι αναφέρεται πως έστω μισθωτός ο οποίος δικαιούται ενίσχυση 300 ευρώ καθώς εντάχθηκε στο μηχανισμό "Συν-Εργασία" κατά τον τρέχοντα μήνα. Δικαιούται, εκτός από την προαναφερθείσα ενίσχυση, επίδομα Χριστουγέννων ύψους 37 ευρώ (σ.σ. το 1/8 της ενίσχυσης).

Έτσι, ο εν λόγω μισθωτός θα λάβει συνολικά τον Ιανουάριο το ποσό των 337 ευρώ. Προφανώς, όσο μεγαλύτερη η μηνιαία ενίσχυση που προκύπτει σε κάθε "συν-εργαζόμενο" για τον Δεκέμβριο, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το επίδομα Χριστουγέννων για τον ίδιο μήνα.

Σημειώνεται πως ο μέσος όρος του επιδόματος Χριστουγέννων, το οποίο έλαβαν όσοι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στη "Συν-Εργασία" έως και τον περασμένο Νοέμβριο ανήλθε στα 93 ευρώ.

Πηγή (ΠΕ 24/12/20)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!