Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Bitcoin: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές


Για χρόνια, πολλοί αναλυτές επέκριναν το bitcoin στη χειρότερη για απάτη και στην καλύτερη περίπτωση για μια αδύναμη επένδυση που δεν έχει εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο. Ήταν με λίγα λόγια για αυτούς, ένα μέσο κερδοσκοπίας.

Όμως, πλέον τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Μέσα στην πανδημία που πλήττει τον πλανήτη εδώ και 11 μήνες, η αξία του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος του πλανήτη σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Αποκορύφωση του ράλι ανόδου η 16η Δεκεμβρίου, οπότε το ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του το όριο των 20.000 δολαρίων, καταγράφοντας άλμα 12%, στα 23.421 δολάρια, ενώ τα κέρδη του φτάνουν φέτος στο 220%.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο αριθμός των ανθρώπων που θα συναλλάσσεται με bitcoin θα ξεπεράσει τους 1 εκατ. επενδυτές.


Μάλιστα, με την προσφορά του bitcoin να έχει οροφή τα 21 εκατομμύρια, οι επενδυτές βλέπουν σε αυτό μία κάλυψη έναντι του πληθωριστικού κινδύνου καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες προσφεύγουν σε πακέτα στήριξης ως αντίδραση στην πανδημία της COVID-19. «Θα υπάρξει αναζήτηση για εναλλακτικά νομίσματα λόγω της σταθερής απομείωσης της αξίας του χρήματος που κυκλοφορεί», ανέφεραν στις 17 Δεκεμβρίου, αναλυτές της Deutsche Bank σε σημείωμά τους, προσθέτοντας ότι διαφαίνεται πως θα εξακολουθήσει να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το bitcoin.

Ο Σκοτ Μάινερντ από το Guggenheim Investments δήλωσε στο Bloomberg την προηγούμενη εβδομάδα ότι έπειτα από έρευνα που διεξήγαγαν, εκτιμάται ότι η αξία του σε περιουσιακά στοιχεία θα ανέβει κι άλλο και θα φτάσει ακόμη και τις 400.000 δολάρια.Ο Μάινερντ εμφανίζεται βέβαιος για τα συμπεράσματα της μελέτης του που βασίζεται σε κάποια πολύ βασικά στοιχεία. Η έλλειψη του κρυπτονομίσματος, όπως αυτή του χρυσού, σε αντίθεση με την αχαλίνωτη εκτύπωση χρήματος από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα εκτοξεύσει την αξία του ακόμα και στις 400.000 δολάρια.

Ωστόσο, πριν προβείς σε οποιαδήποτε κίνηση επένδυσης, βετεράνοι επενδυτές και αναλυτές των αγορών μιλώντας στο Bloomberg αναφέρουν όλα πόσα πρέπει να γνωρίζεις:
  • Τα κρυπτονομίσματα εμφανίστηκαν πριν από μία δεκαετία αλλά γρήγορα συνδέθηκαν με το έγκλημα, με προβλήματα στη διαπραγμάτευσή τους και με μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών και μόλις στα λίγα τελευταία χρόνια άρχισαν να προσελκύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από κλασικούς επενδυτές.
  • Το bitcoin παραμένει λιγότερο ρυθμισμένο από τα περισσότερα παραδοσιακά στοιχεία ενεργητικού, αλλά οι θεσμικοί επενδυτές άρχισαν να αποβάλουν τις επιφυλάξεις τους έναντι των κρυπτονομισμάτων καθώς οι καλύτερες υποδομές κάνουν πιο προσβάσιμες τις αγορές τους.
  • Το ράλι του 2020 καθοδηγήθηκε επίσης από τις αυξανόμενες προσδοκίες ότι θα αποτελέσει μία κανονική μέθοδο πληρωμών, με την PayPal να ανοίγει το δίκτυό της στα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι ή επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το bitcoin για το εμπόριο.
  • Το προηγούμενο pick της τιμής του, το είχε αγγίξει το 2017. Ωστόσο, το ρεκόρ του 2017 τελείωσε 12 μήνες μετά με μια βίαιη κατάρρευση κατά 70%. Από μια τιμή λίγο κάτω από τις 20.000 δολάρια σε 4.000 δολάρια. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι το 2017 σημειώθηκε μια τεράστια κατάρρευση δεν προμηνύει απαραίτητα και μια αντίστοιχη για το 2021.
Τι έχει αλλάξει φέτος;

Αυτή την περίοδο αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως η φετινή άνοδος δεν καθοδηγείται μόνο από τους λεγόμενους «ανοιχτομάτηδες» επενδυτές, αλλά πλέον και το χρηματοοικονομικό κατεστημένο στρέφεται στο bitcoin. Ενδεικτική είναι η στροφή των PayPal Holdings Inc. και Visa Inc. Εν τω μεταξύ, και επιτηρητές πολλών hedge-fund, όπως ο Έρικ Πίτερς και ο Άλαν Χάουαρντ επένδυσαν φέτος εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στο bitcoin.

Την ίδια ώρα, η PayPal φαίνεται πως θα μπει σε ένα πείραμα συναλλαγών μέσω bitcoin, αφού θα επιτρέπει από το 2021 στους κατόχους των προπληρωμένων καρτών να τις «γεμίζουν» με bitcoin.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, εν μέσω πανδημίας το bitcoin παίρνει τη θέση του χρυσού ως περιουσιακό στοιχείο, αφού χρησίμευσε στους επενδυτές ως εργαλείο για να αποφύγουν τα οικονομικά ρίσκα του χαμηλού πληθωρισμού λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την οικονομολόγο Φράνσις Κόπολα, «οι επενδυτές βλέπουν το bitcoin ως ένα περιουσιακό στοιχείο κερδοσκοπίας και όχι ως ένα αντιστάθμισμα του πληθωρισμού». Κι αυτός είναι ο λόγος που ο Πίτερς, ο επικεφαλής του One River Asset Management, ετοιμάζεται να κρατήσει και στις αρχές του 2021 πάνω από 1 εκατομμύρια δολάρια σε Bitcoin και Ether (το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα).

«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, και φαίνεται πως το bitcoin έγινε πλέον αποδεκτό ως μια νέα τάξη περιουσιακών στοιχείων, αλλά ακόμα απομένει πολύς δρόμος να διανύσουμε» λέει από την πλευρά του ο Τζέι Σμιθ, επενδυτής στο eToro.


Ωστόσο άλλοι προειδοποιούν τους επενδυτές να μην ρισκάρουν μεγάλα ποσά στο κρυπτονόμισμα. Η πολύ γνωστή επενδύτρια με έδρα την Οξφόρδη, Heloise Greeff πιστεύει ότι το bitcoin δεν θα είναι για πολύ ο «νέος χρυσός». «Για έναν μετριοπαθή επενδυτή, όπως εγώ, μια επένδυση σε bitcoin, είναι σαν να αγοράζω λαχνό σε τυχερό παιχνίδι. Μπορεί κάποια στιγμή να το κάνω, αλλά προηγουμένως θα έχω ζυγίσει τους κινδύνους αναλόγως» τονίζει στο Bloomberg.

Και τέλος, πάντα υπάρχουν αυτοί που βλέπουν ακόμη με σκεπτικισμό το Bitcoin και αρνούνται να το πλησιάσουν. Ο Μαλαισιανός επενδυτής Teoh Khai Liang αν και πιστεύει ότι η αξία του κρυπτονομίσματος θα συνεχίσει να ανεβαίνει, ωστόσο ο ίδιος δεν μπορεί ιδεολογικά να συμφιλιωθεί με την κερδοσκοπική φύση του. «Το Bitcoin είναι στην αγορά πάνω από μια δεκαετία, γιατί λοιπόν να αγοράσω τώρα που είναι πανάκριβο;» αναρωτιέται. «Θα συμβούλευα τους επενδυτές που θα ήθελαν να επενδύσουν σε bitcoin να μην το κάνουν. Μην αγοράζετε, μην το κρατάτε, μην το πουλάτε. Απλά μείνετε μακριά από αυτό» καταλήγει.

Πηγή (ΤΡ 22/12/20)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!