Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Τέσσερις ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων φέρνει το 2021


Τέσσερις ανατροπές στο φορολογικό τοπίο των ακινήτων αναμένεται να υπάρξουν το 2021. Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, το σκηνικό στη φορολογία των ακινήτων διαμορφώνεται ως εξής:

1. Νέες αντικειμενικές αξίες
Μετά το προσωρινό πάγωμα του σχεδίου αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που προκάλεσε η επέλαση του κορωνοϊού στο υπουργείο Οικονομικών έχουν πιάσει ξανά το νήμα της ευθυγράμμισης των τιμών της Εφορίας με αυτές που επικρατούν στην αγορά. Οι εκτιμητές ακινήτων που έχουν παραδώσει τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης στο οικονομικό επιτελείο προτείνουν αυξήσεις 30%, 50% ακόμη και 100% σε πολλές περιοχές της χώρας. Μέχρι το καλοκαίρι τα ακίνητα σε όλη τη χώρα θα αποκτήσουν νέες αντικειμενικές αξίες. Σε πολλές περιοχές και ειδικά στους 3.000 οικισμούς οι τιμές της Εφορίας θα κάνουν άλμα εκτοξεύοντας την αξία των ακινήτων και τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους.


2. Νέος ΕΝΦΙΑ
Αμέσως μετά την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών θα τρέξει η άσκηση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ ώστε να σβήσουν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους φορολογούμενους από το άλμα που θα κάνουν οι τιμές ζώνης σε πολλές περιοχές της χώρας.

3. Ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων
Το καλοκαίρι όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) περνάνε στην ηλεκτρονική εποχή. Την 1η Ιουλίου του 2021 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου . Κάθε δήλωση θα συντάσσεται και θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο στο σύστημα TAXISNET. Στην συνέχεια θα γίνεται ηλεκτρονικά ο έλεγχος των στοιχείων, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής (ΤΟ) για την καταβολή του από τον φορολογούμενο.

4. Φορομπόνους για την ανακαίνιση ακινήτων
Μείωση φόρου έως 1.600 ευρώ θα κερδίσουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2021 οι φορολογούμενοι που προχώρησαν φέτος στην επισκευή, ανακαίνιση ή ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους. Η νέα έκπτωση φόρου 40% για τις εργασίες ανακαίνισης ακινήτων θα φανεί στον νέο λογαριασμό της Εφορίας με τους φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 16.000 ευρώ να είναι οι περισσότεροι κερδισμένοι.

(ΣΑ 19/12/20)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!