Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα - Τα σχέδια της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιορισμών και το άνοιγμα της αγοράς


Παράλληλα με τα μείζονα θέματα του εξαιρετικά πιεσμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας και του πολύ υψηλού αριθμού κρουσμάτων και διασωληνωμένων, στην κυβέρνηση καλούνται να επιλύσουν έναν ακόμα δύσκολο γρίφο, τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Ο χρόνος για την εορταστική περίοδο μετρά πλέον αντίστροφα, η αγορά αναστενάζει και περιμένει το έναυσμα της επανεκκίνησης, οι πολίτες έχουν κουραστεί και οι επιστήμονες επιμένουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για μία ακόμη φορά, θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα σε πολλά, δύσκολα μέτωπα, μολονότι, όπως ξεκαθαρίζει πάντως σε κάθε ευκαιρία, με τελευταία τη χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη (στον STATUS FM), ξεκαθαρίζοντας ότι «υπάρχει ένας δρόμος μόνο, και αυτός είναι ο δρόμος της προστασίας της δημόσιας υγείας, της ζωής των συμπολιτών μας».

Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, με τον οποίο συζητά όλα τα δεδομένα και η πρόθεσή του είναι να μην προχωρήσει σε σπασμωδικές και βιαστικές κινήσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι για να προχωρήσει στο άνοιγμα της κοινωνίας και της αγοράς τα κρούσματα θα πρέπει να πέσουν πολύ, γιατί -σε διαφορετική περίπτωση- ο κίνδυνος επιστροφής του ιού θα είναι μεγάλος και οι εξελίξεις απρόβλεπτες.


Στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται όλες τις εναλλακτικές που υπάρχουν για τον ασφαλή εορτασμό της περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και ήδη έχουν καταλήξει σε ένα βασικό σενάριο, με αρκετές όμως ακόμα παραμέτρους – ερωτηματικά.

Όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός, «θα κάνουμε πολύ διαφορετικά, πολύ μαζεμένα Χριστούγεννα. Δεν θα έχουν σχέση με Χριστούγεννα άλλων εποχών γιατί πολύ απλά έτσι πρέπει να γίνει. Το πιο σημαντικό, είναι να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια. Θα είμαστε πολύ αυστηροί. Θα επιτρέψουμε οικογένεια συν μία οικογένεια ακόμα», σημείωσε, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων από αρκετές μάλιστα μέρες νωρίτερα.

Τα sms στο 13033 για έξοδο από το σπίτι, ως φαίνεται, θα συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να εμπλουτιστούν και με νέους κωδικούς, όπως, για παράδειγμα, η μετακίνηση προς τα εμπορικά καταστήματα, όταν αυτά ανοίξουν.

Με κανόνες

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα πριν τις γιορτές, προκειμένου, να αρχίσει η σταδιακή επιστροφή στην -πολύ διαφορετική σε σχέση με πριν- κανονικότητα. Το λιανεμπόριο, σύμφωνα με το βασικό σχεδιασμό, προγραμματίζεται να επαναλειτουργήσει μετά τα σχολεία, που πιθανότατα θα είναι η πρώτη δραστηριότητα που θα ανοίξει, εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι αριθμοί των κρουσμάτων.

Τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν με τους κανόνες περί επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων, ανάλογα με το εμβαδόν του καταστήματος, ενώ σκέψη υπάρχει για εφαρμογή της λειτουργίας των αγορών με τον τρόπο του click away. Της παραγγελίας, δηλαδή, από τον καταναλωτή στο κατάστημα, της προετοιμασίας της παραγγελίας του και της παραλαβής της με ραντεβού σε καθορισμένη ώρα. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τους αρμοδίους, θα μειωθεί ο κίνδυνος συνωστισμού στα καταστήματα.

Άγνωστη παραμένει η τύχη της εστίασης μέσα στις γιορτές. Η αρχική σκέψη της κυβέρνησης ήταν να επαναλειτουργήσει, έστω λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα (21 Δεκεμβρίου σύμφωνα με ένα σενάριο), ωστόσο ακόμα η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη. Στην κυβέρνηση, επικαλούμενοι -όπως υποστηρίζουν- «τον προβληματισμό επαγγελματιών του κλάδου ότι ακόμα και να ανοίξουν, ίσως να μην βγάζουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα», εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση έως το τέλος του έτους.

Πιο ξεκάθαρη είναι η εικόνα για τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ, που, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, θα παραμείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών.

Δύσκολη φαίνεται επίσης η άμεση άρση του μέτρου της μετακίνησης από νομό σε νομό, γιατί, όπως εξήγησε χθες (στον ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι ομοιόμορφο σε όλη τη χώρα. Θα ήταν ένας μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού και επομένως, αυτό δεν φαίνεται να είναι εφικτό σ’ αυτή τη φάση… Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα χρειαστεί να συνεχιστεί κάποια απαγόρευση της κυκλοφορίας».

Στο τραπέζι τέλος έχει πέσει και το ενδεχόμενο ανοίγματος δύο ταχυτήτων της χώρας -δεν το απέκλεισε και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης- κάτι πάντως που δεν είναι καθόλου βέβαιο, με τις όποιες αποφάσεις να έχουν παραπεμφθεί για τις επόμενες κρίσιμες μέρες.

Πηγή (ΚΥ 29/11/20)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!