Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Αυξάνονται οι αναστολές στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων - Οι διευκολύνσεις των τραπεζών


Μεγάλος αριθμός δανειοληπτών έσπευσε να εκμεταλλευτεί την αναστολή πληρωμής δόσεων που προσφέρουν μέχρι το τέλος του έτους οι τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο κύμα των αναστολών δόθηκε η δυνατότητα αναστολής μέχρι το τέλος Ιουνίου για φυσικά πρόσωπα και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια έγινε παράταση των αναστολών στους ιδιώτες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ πλέον όλοι οι δανειολήπτες, που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και ήταν ενήμεροι πριν το ξέσπασμά της, μπορούν να αναστείλουν τις οφειλές τους μέχρι το τέλος του έτους.

Έτσι, μεγάλος αριθμός οφειλετών έσπευσε να εκμεταλλευτεί τη συγκεκριμένη διευκόλυνση, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ενεργές αναστολές του Οκτωβρίου.


Άνοδος μετά την πτώση

Έτσι, μετά την πτώση τους το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου, τα σχετικά υπόλοιπα εμφάνισαν αύξηση το Σεπτέμβριο, που ανήλθε σε 594 εκατ. ευρώ στη στεγαστική πίστη και σε 22 εκατ. ευρώ στην καταναλωτική.

Ανοδικά κινήθηκαν τα μεγέθη και στις αναστολές δανείων για ελεύθερους επαγγελματίες (+26 εκατ. ευρώ), ενώ στις επιχειρήσεις μειώθηκαν τον Οκτώβριο κατά 117 εκατ. ευρώ, μετά το υψηλό του Σεπτεμβρίου.

Οι διευκολύνσεις των τραπεζών

Οι τράπεζες έχουν ήδη παρατείνει τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και ιδιωτών που πλήττονται άμεσα και έμμεσα από την παρούσα κρίση.

Συγκεκριμένα, για φυσικά πρόσωπα παρέχεται η δυνατότητα αναστολής του συνόλου των δόσεών τους για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Από την άλλη, για νομικά αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, ισχύει μετά από αίτηση στην τράπεζα αναστολή των τοκοχρεωλυτικών δόσεων μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020. Δηλαδή πληρώνουν μόνο τους τόκους.

Σημειώνεται πάντως πως σε κάθε περίπτωση οι συγκεκριμένες διευκολύνσεις δεν είναι δωρεάν, καθώς τα δάνεια συνεχίζουν να τοκίζονται την περίοδο της αναστολής.

(ΚΥ 29/11/20)



Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας


Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!