Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

6 δισ. ευρώ μοιράζει το υπουργείο Εργασίας - Ποιοι θα ωφεληθούν


Συνεχείς ενέσεις ρευστότητας, προκειμένου να αναθερμάνουν ίσως τα πλέον… παγωμένα Χριστούγεννα, από άποψη κατανάλωσης, θα ρίξει στην αγορά η κυβέρνηση.

Ήδη, το οικονομικό επιτελείο με αιχμή το υπουργείο Εργασίας, έχουν προγραμματίσει τουλάχιστον 10 πληρωμές, έκτακτες και τακτικές, με το ζεστό χρήμα που αναμένεται να μοιραστεί σε εκατομμύρια εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους και ευπαθείς ομάδες να ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.

Η αρχή γίνεται με τις συντάξεις Δεκεμβρίου που καταβάλλονται από σήμερα, με το κονδύλι των 2,2 δισ. ευρώ να είναι κατά τι αυξημένο, καθώς καταβάλλονται οι αυξήσεις και τα αναδρομικά σε περισσότερους από 30.000 δικαιούχους προσωρινών συντάξεων. Βάσει των υπολογισμών, τα αναδρομικά ποσά κυμαίνονται μεταξύ 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ και αφορούν και συνταξιούχους που κατέθεσαν αίτηση από τις 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική σύνταξή τους.

Η προσωρινή σύνταξη, με βάση τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Εργασίας στα πρώην ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από τις 13/5/2016. Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες, η προσωρινή σύνταξη θα αυξηθεί στο 70% από 50% και επί αυτού του νέου ποσοστού θα υπολογιστούν και τα αναδρομικά που θα λάβουν στο τέλος του μήνα.


Αναλυτικά, σήμερα Τρίτη 24 Νοεμβρίου καταβάλλονται οι συντάξεις ΙΚΑ για τους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9. Αύριο Τετάρτη 25 Νοεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις ΙΚΑ για τους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8. Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, ο ΟΓΑ την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου και το Δημόσιο μαζί με το ΝΑΤ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου. Τέλος, ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020.

Τις ημέρες των Χριστουγέννων, αναμένεται να πληρωθούν και οι συντάξεις Ιανουαρίου με το υπουργείο Εργασίας να προετοιμάζεται και για την καταβολή των αυξήσεων σε όσους συνταξιούχους έχουν ασφάλιση άνω των 30 ετών. Μαζί με τα αναδρομικά 16 μηνών, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί εκτιμάται σε 460 εκατ. ευρώ.

Οι κλειστές επιχειρήσεις
Σήμερα, Τρίτη 24 Νοεμβρίου, είναι η τελευταία ημέρα της προθεσμίας που έχει δώσει το υπουργείο Εργασίας για να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις των κλειστών επιχειρήσεων που έχουν θέσει αναγκαστικά τους εργαζόμενούς τους σε αναστολή. Η πληρωμή των εργαζομένων, βάσει του προγραμματισμού θα ξεκινήσει την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου. Αντίθετα, οι δηλώσεις εργοδοτών και εργαζομένων από πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, ολοκληρώνονται στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ η πληρωμή για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που πλήττονται θα γίνει μετά τις 7 Δεκεμβρίου και πιθανότατα έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Το συνολικό κονδύλι που περιλαμβάνει όμως και την κρατική συμμετοχή στο Δώρο Χριστουγέννων, εκτιμάται σε 675 εκατ. ευρώ. Από αυτό, περίπου τα 215 εκατ. ευρώ αφορούν ποσά που θα καταβληθούν απευθείας στους εργαζόμενους από το υπουργείο Εργασίας και αντιστοιχούν αφενός στο αυξημένο ποσό της ειδικής αποζημίωσης κατά 266 ευρώ (800 αντί 534 ευρώ για 30 μέρες αναστολής) και αφετέρου στο Δώρο Χριστουγέννων για τους μήνες κατά τους οποίους οι συμβάσεις ήταν παγωμένες.

Βάσει των εξαγγελιών του οικονομικού επιτελείου οι αναστολές συμβάσεων και η ειδική αποζημίωσης των 800 ευρώ θα κυριαρχήσουν και τον Δεκέμβριο, καθώς απομακρύνονται οι πιθανότητες για άρση του lockdown στο τέλος Νοεμβρίου, όμως δεν είναι δεδομένο το αν οι πληρωμές γίνουν εντός του έτους ή στις αρχές Ιανουαρίου.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Στο τέλος του Δεκεμβρίου θα δοθεί και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα 256.562 νοικοκυριά – δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Στην πράξη, οι δικαιούχοι θα λάβουν περίπου 100 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάβουν στο τέλος Νοεμβρίου (έχει ήδη εκταμιευθεί ποσό ύψους 54,7 εκατ. ευρώ για τις πληρωμές Νοεμβρίου). Αναδρομικά εντός Δεκεμβρίου σε συνταξιούχους που ενώ δικαιούνταν δεν έλαβαν τα σχετικά ποσά στις πληρωμές του Οκτωβρίου καθώς και σε μέρος από τους συνολικά 172.222 κληρονόμους που θα έχουν υποβάλλει έγκαιρα αιτήσεις. Έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα καταβληθούν σε 253.000 άνεργους, έκτακτες επιχορηγήσεις – επιδόματα ύψους 152 εκατ. ευρώ. Ήδη, ξεκίνησε την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί σταδιακά η πληρωμή 123.000 άνεργων των οποίων παρατείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα. Παράλληλα, με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και το Πάσχα, θα καταβληθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε 130.000 μακροχρόνια άνεργους, έως το τέλος του Δεκεμβρίου.

Πηγή (ΤΡ 24/11/20)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!