Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4


Ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής με στόχο οι πληρωμές να γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών τόσο στον τέταρτο κύκλο όσο και στον πέμπτο, στόχος είναι «πριν βγει ο μήνας να έχουν πιστωθεί τα χρήματα του κρατικού δανείου στους λογαριασμούς των δικαιούχων» ενώ ένας ακόμη κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής σχεδιάζεται για τον Ιανουάριο.

Για δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έρθουν να κλείσουν «τρύπες» φορολογικών υποχρεώσεων. Με εξαίρεση τον ΦΠΑ ο οποίος έχει παγώσει και η υποχρέωση πληρωμής του έχει μεταφερθεί για τον Απρίλιο του 2021 με δυνατότητα ρύθμισης σε 12-24 δόσεις, οι υπόλοιπες υποχρεώσεις όπως ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος συνεχίζουν να «τρέχουν» κανονικά. Το οικονομικό επιτελείο με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν προτίθεται να δώσει αναστολή πληρωμής για καμία άλλη οφειλή πέραν του ΦΠΑ και των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών οι οποίες για τον Νοέμβριο μπορούν να μην εξοφληθούν και να μεταφερθούν στο τέλος της περιόδου εξόφλησης.


Στον τέταρτο κύκλο, το δημόσιο «μοιράζει» τουλάχιστον 1.000-2.000 ευρώ σε όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες είτε έχουν κλείσει με κρατική εντολή είτε έχουν υποστεί πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% στο διάστημα Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου ακόμα και εάν δεν μπορούν να το πιστοποιήσουν άμεσα στη βάση δηλώσεων ΦΠΑ. Οι δηλώσεις που θα υποβάλλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, θα έχουν το χαρακτήρα υπεύθυνης δήλωσης την ακρίβεια της οποίας αναφορικά με το πλήγμα στο τζίρο τους θα κληθούν στη συνέχεια να αποδείξουν. Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι είτε ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους εξαιτίας του lockdown είτε έχουν υποστεί απώλεια τζίρου «χωράνε» στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, ανεξάρτητα εάν έχουν ή δεν έχουν ταμειακή μηχανή, αν απασχολούν ή όχι προσωπικό.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ ενώ αποκτούν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς οι ατομικές επιχειρήσεις θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και έως 1.000 ευρώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5, λαμβάνοντας υπόψη τον μαθηματικό τύπο. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί ή θα ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, θα λάβουν, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις δε υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.

Οι ενισχύσεις οι οποίες θα δοθούν κατά το ήμισυ θα είναι μη επιστρεπτέες ενώ το υπόλοιπο 50% θα αρχίσει να αποπληρώνεται – με τα σημερινά δεδομένα- από το 2022 και σε ορίζοντα τετραετίας. Τα συνολικά κεφάλαια του τέταρτου κύκλου αυξήθηκαν σε 1 δις. ευρώ ενώ θα ακολουθήσει και νέος κύκλος τον Δεκέμβριο με 700 εκατ. ευρώ.

(ΣΑ 14/11/20)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!