Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Γ. Βρούτσης: Δευτέρα και Τρίτη η πληρωμή έκτακτης ενίσχυσης σε 105.818 συνταξιούχους


Τη Δευτέρα 30/11 και την Τρίτη 1/12 θα πιστωθεί έκτακτο βοήθημα για 105.000 συνταξιούχους, είπε την Κυριακή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Όπως σημείωσε, οποιαδήποτε εκκρεμότητα βασάνιζε τους συνταξιούχους, πρέπει να κλείσει με στόχο μέχρι τέλος Απριλίου 2021 να μην υπάρχει καμία.

Σε αυτό το πλαίσιο, με εμβόλιμη πληρωμή, 105.818 συνταξιούχοι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση, από τα οφειλόμενα του Μαΐου 2019. Οι οφειλές σχετίζονται με το έκτακτο βοήθημα του 2019, «αυτό που είχαμε χαρακτηρίσει ως "επίδομα κάλπης", γιατί ήταν ακριβώς πριν τις εκλογές» ανέφερε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι «καταφέραμε και αποκαθιστούμε και αυτήν την αδικία».

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι δεν το γνωρίζουν και θα δουν εκτάκτως τα ποσά στους λογαριασμούς τους, χωρίς να χρειάζεται καμία αίτησή τους.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη εμβληματικό, καθώς επηρεάζει περίπου δύο εκατομμύρια μισθωτούς και περίπου 260.000 επιχειρήσεις. Όπως εξήγησε, από την 1/1/2021 οι μισθωτοί θα δουν αύξηση στην τσέπη τους κι αντίστοιχα οι επιχειρήσεις θα δουν αύξηση του εισοδήματος ανά εργαζόμενο.


Αναστολές συμβάσεων εργασίας

Σχετικά με τις πληρωμές των εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης εργασίας, τόνισε ότι συνολικά 328.000 εργαζόμενοι σε κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις ήδη πληρώνονται με απόλυτη συνέπεια από την Παρασκευή. Οι πληρωμές εξελίσσονται, και μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ θα έχουν πάρει τα χρήματα που προκύπτουν από τις αναστολές του Νοεμβρίου.

Εκείνο που εκκρεμεί για τον Νοέμβριο είναι οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή το διάστημα αυτό. «Επιδίωξή μας είναι να δοθούν μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, νωρίτερα δηλαδή κι από αυτό που είχαμε πει» δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Για την περίπτωση των εργαζομένων του Δεκεμβρίου, σημείωσε ότι δεν γνωρίζουμε λόγω της πανδημίας πώς θα εξελιχθεί το ζήτημα. «Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι για τις κλειστές επιχειρήσεις του Δεκεμβρίου, όποιες προκύψουν, τα χρήματα θα καταβληθούν μέσα στον Δεκέμβριο».

Σχετικά με το ενδεχόμενο οι αναστολές εργασίας να παραταθούν και τους επόμενους μήνες τόνισε ότι «κανένας εργαζόμενος και κανένας άνεργος δεν θα μείνει ακάλυπτος όσο διάστημα βρισκόμαστε σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον».

Αναφέρθηκε και στα αναδρομικά για 172.222 κληρονόμους, εξηγώντας πως στις 17 Δεκεμβρίου τελειώνει η πρώτη φάση ολοκλήρωσης των αιτήσεων, κι όσοι έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ μέχρι αυτή την ημερομηνία, θα πληρωθούν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Τέλος, μίλησε και τις ενέργειες που γίνονται σχετικά με τις 135.000 εκκρεμείς συντάξεις. «Μέχρι το τέλος του 2021 οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις θα αποδοθούν σε όλους» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας. Από τις αρχές του 2022 θα παίρνουν όλοι τις συντάξεις ψηφιακά σε ένα δευτερόλεπτο. Έκανε δε έκκληση στους εργαζόμενους που σκέφτονται πότε θα βγουν σε σύνταξη να ευθυγραμμιστούν με το χρονοδιάγραμμα του «ΑΤΛΑΣ» για να πάρουν τη σύνταξή τους σε ένα δευτερόλεπτο.

Πηγή: Mega (ΚΥ 29/11/20)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!