ΕΡΓΑΝΗ: Έως 31/10 η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων επιχειρήσεων - εργοδοτών για το επίδομα εορτών Πάσχα * ΕΛΣΤΑΤ: Στα 183,6 δισ. ευρώ το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2019 * Πρωτογενές έλλειμμα 7 δισ. ευρώ στο 9μηνο * Παράταση έως 20/10 για την εγγραφή καλλιτεχνών στην πλατφόρμα για τα μέτρα στήριξης * ΕΡΓΑΝΗ: 38.529 νέες θέσεις απασχόλησης τον Σεπτέμβριο - Στις 259.421 οι προσλήψεις * ΕΛΣΤΑΤ: Στο -2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,8% η ανεργία τον Ιούλιο * Από την Κυριακή 25 Οκτωβρίου η χειμερινή ώρα (-1) * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

17/10/20

Χρέη κορωνοϊού: Οι ρυθμίσεις που ισχύουν και αυτές που έρχονται


Ανοίγει ο δρόμος για νέες ρυθμίσεις χρεών προς τα Ταμεία, μετά την ανακοίνωση νέων ρυθμίσεων για χρέη προς την Εφορία από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, την προπερασμένη εβδομάδα. Αρμόδια στελέχη των Ταμείων αναφέρουν πως αντίστοιχες –με τις φορολογικές– ρυθμίσεις για ασφαλιστικές οφειλές βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας, ενώ στον e-ΕΦΚΑ γίνονται ήδη σχετικές προετοιμασίες.

Συγκεκριμένα, εκείνο που εξετάζεται, ανά κατηγορία οφειλών, είναι κατ' αρχάς να δοθεί δυνατότητα ρύθμισης –από την 1η Μαΐου 2021– σε έως 12 άτοκες δόσεις ή σε έως 24 έντοκες δόσεις των εισφορών των πληττόμενων εργοδοτών και επαγγελματιών για την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου 2020 (οι οποίες ήδη έχουν λάβει παράταση πληρωμής έως 30 Απριλίου).


Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται η μεταφορά της πληρωμής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων (των πληττόμενων εργοδοτών και επαγγελματιών) της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 στο α' τρίμηνο μετά τη λήξη των σχετικών ρυθμίσεων. Έτσι, π.χ., αν μια ενεργή ρύθμιση ενός πληττόμενου επαγγελματία λήγει τον Ιανουάριο του 2022, θα μπορεί να καταβάλλει τις δόσεις του Μαρτίου-Ιουνίου 2020 στο διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου 2022.

Ακόμα, εξετάζεται η δυνατότητα ρύθμισης κάθε ληξιπρόθεσμης ασφαλιστικής οφειλής κάθε εργοδότη και επαγγελματία (πληττόμενου και μη) σε 24 (ή 36 σύμφωνα με εναλλακτικό σενάριο) δόσεις. Ουσιαστικά, πρόκειται για την αντικατάσταση της υφιστάμενης "πάγιας ρύθμισης" των 12 δόσεις με μία νέα, μόνιμα "ανοιχτή" για όλους τους οφειλέτες ρύθμιση, με τουλάχιστον διπλάσιες σε σχέση με τις σημερινές δόσεις.

Την ίδια ώρα που εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τη διαχείριση των νέων ασφαλιστικών οφειλών, έχουν δημοσιοποιηθεί αποφάσεις σε σχέση με τις εκκρεμείς αιτήσεις για τις 120 δόσεις και την "αλληλέγγυα ευθύνη" στελεχών για επιχειρηματικά χρέη. Συγκεκριμένα:

- Έως 31 Δεκεμβρίου μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις απαλλαγής από την "αλληλέγγυα ευθύνη" στελεχών επιχειρήσεων για οφειλές (των επιχειρήσεων) προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

- Έως 31 Δεκεμβρίου μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων από τους επαγγελματίες εκείνους που υπέβαλαν αίτηση προσδιορισμού έως 7 Οκτωβρίου 2019 και δεν έχει προσδιοριστεί το χρέος τους για την περίοδο προ του 2017.

Παρατάσεις
Παράλληλα με τα μέτρα ελάφρυνσης των εργοδοτών με ασφαλιστικές οφειλές, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα διατήρησης της ασφαλιστικής ικανότητας των επαγγελματιών (πληττόμενων και μη).

Με απόφαση του e- ΕΦΚΑ, παρατείνεται έως 28 Φεβρουαρίου 2021 η ασφαλιστική ικανότητα για τους προαιρετικά ασφαλισμένους επαγγελματίες που δεν καταβάλλουν εισφορές, χωρίς υπαιτιότητά τους.

Επίσης, με διάταξη που πέρασε ο υπ. Εργασίας, ο κ. Γιάννης Βρούτσης, δόθηκε παράταση έως την 28η Φεβρουαρίου 2021 για την ασφαλιστική ικανότητα των μη μισθωτών που ήταν ασφαλιστικά ικανοί την 29η Φεβρουαρίου 2020. Επίσης, προβλέφθηκε αναδρομική παράταση στις παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, για το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως 28 Φεβρουαρίου 2021, συγκεκριμένων κατηγοριών προσώπων και των μελών των οικογενειών τους, όπως, π.χ., ελευθέρων επαγγελματιών που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών κ.λπ.

Ασφαλιστική ικανότητα έως 31 Δεκεμβρίου 2020 (αντί έως 30 Απριλίου 2020 που ισχύει) προβλέφθηκε και στα έμμεσα μέλη που είχαν ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020, αλλά στη συνέχεια την απώλεσαν, ενόσω οι συνδεόμενοι άμεσα ασφαλισμένοι παραμένουν ασφαλιστικά ικανοί.

Νέες ρυθμίσεις διευκόλυνσης των φορολογουμένων
Τρεις νέες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των φορολογικών, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορωνοϊού αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα:

- Θεσμοθετείται νέα ρύθμιση, η οποία αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού και δίνει τη δυνατότητα να εντάξουν σε αυτήν όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς τη φορολογική διοίκηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Οι οφειλές αυτές, που τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, της τάξεως του 2,5%.

- Όλοι οι πληγέντες φορολογούμενοι οι οποίοι έχασαν ρύθμιση για οφειλές προς το Δημόσιο από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους από τον τρέχοντα μήνα Οκτώβριο, ενώ οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν θα προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης, επιμηκύνοντας τη διάρκειά της. Με την αναβίωση της ρύθμισης επανέρχονται και όλα τα ευεργετήματα που είχε λάβει ο φορολογούμενος, όπως έκπτωση από προσαυξήσεις κτλ.


- Όσοι φορολογούμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατάπτωση εγγυήσεων του Δημοσίου για δάνεια που είχαν λάβει, με την εγγύηση του Δημοσίου, θα μπορούν να ρυθμίσουν τις σχετικές οφειλές σε έως 120 δόσεις.

- Όσοι έχασαν ρύθμιση από 1/11/2019 και μετά και πλέον δεν έχουν δικαίωμα να επανεντάξουν σε ρύθμιση τις σχετικές οφειλές αποκτούν πλέον αυτό το δικαίωμα, με ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των νέων 48 δόσεων.

Η θέσπιση αυτών των έκτακτων διευκολύνσεων για τους φορολογούμενους κρίθηκε σκόπιμη καθώς, κατά τη διάρκεια του lockdown, πάρα πολλοί βρέθηκαν σε κακή οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα είτε να χάσουν ρυθμίσεις τις οποίες είχαν κάνει είτε να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να ενταχθούν σε ρύθμιση.

Πηγή (ΣΑ 17/10/20)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!