Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Κορωνοϊός: Τα μέτρα περιορισμού και στήριξης που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός


Μια διαφορετική Δευτέρα θα ξημερώσει μεθαύριο για όλη την Ελλάδα, καθώς θα αρχίσουν να ισχύουν τα νέα περιοριστικά μέτρα, διάρκειας ενός (εφόσον πάνε καλά τα πράγματα) μήνα που θα ανακοινώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί οι ανακοινώσεις να γίνουν χθες, ωστόσο ο ισχυρός σεισμός κοντά στη Σάμο άλλαξε το πλάνο. Σύμφωνα με κάποιους, θα πρόκειται για ένα δεύτερο -πιο light σε σχέση με αυτό του Απριλίου- lockdown στο οποίο προχωρά η κυβέρνηση για να παρεμποδιστεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού και το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Νοέμβριος αναμένεται πολύ δύσκολος μήνας για πολλούς επαγγελματίες και εργαζομένους.

Ο αριθμός των χθεσινών νέων κρουσμάτων (1.690) αλλά και των διασωληνωμένων περιστατικών (128), επιβεβαίωσαν τους φόβους των επιστημόνων, ενώ και το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει ότι η κατάσταση «είναι εξαιρετικά δύσκολη», αγωνιώντας για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, κατά τις ίδιες πηγές «απαιτεί μεγάλη προσοχή από όλους τώρα, άμεσα προκειμένου να ανακόψουμε την εξάπλωση του ιού, ιδιαίτερα στις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο» και στο πλαίσιο αυτό έρχεται το νέο πακέτο μέτρων από τον πρωθυπουργό, που θα ζητήσει ακόμα μεγαλύτερη επαγρύπνηση απ’ όλους.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, τη χρήση μάσκας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους παντού, σε όλες τις περιφέρειες, ανεξαρτήτως αριθμού κρουσμάτων. Εξάλλου, τα επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, κατά τις ενδείξεις, από τέσσερα (πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο) θα μειωθούν σε δύο. Στην μία κατηγορία θα ανήκουν οι περιοχές με καθόλου ή μικρό επιδημιολογικό φορτίο και στην άλλη αυτές με πιο σοβαρό πρόβλημα, περισσότερα κρούσματα και την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων.

Από τα βασικά σημεία που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από κάποια ώρα, ίσως τη 10η ή 11η βραδινή έως και τις 5 (το πιθανότερο) τα ξημερώματα.

Μεγάλο ζητούμενο είναι η εστίαση, καθώς -σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο- θα κλείσει τελείως στις προβληματικές περιοχές για τις επόμενες τριάντα μέρες, οπότε και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση. Κατά ένα άλλο, πιο… ανώδυνο σενάριο, θα κλείνει νωρίτερα, από τα μεσάνυχτα που ήταν σήμερα στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, περίπου στις 9 το βράδυ. Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών, οι πελάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα ακόμα και όταν κάθονται, με διαλείμματα για το φαγητό και το ποτό τους.

Στις επιλογές του κ. Μητσοτάκη βρίσκονται επίσης η αναστολή των αθλητικών διοργανώσεων, το κλείσιμο των γυμναστηρίων, των αιθουσών ψυχαγωγίας, των θεάτρων και των κινηματογράφων, η παράταση της υποχρεωτικής τηλεργασίας μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τουλάχιστον είτε με το σημερινό ποσοστό 40% είτε αυξημένο στο 50%, καθώς και η τηλεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια.

Δεν είναι ξεκάθαρο, εξάλλου, αν τελικά θα απαγορευθούν ή όχι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε να σταματήσουν, ωστόσο τις τελευταίες ώρες και με δεδομένο ότι θα υπάρχει γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας από το βράδυ μέχρι το επόμενο πρωί, δεν αποκλείεται να επικρατήσει η ελεύθερη μετακίνηση.

Την ίδια ώρα, σε βασικό όπλο άμεσης οικονομικής ανακούφισης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, μετουσιώνεται η επιστρεπτέα προκαταβολή το ήμισυ της οποίας θα έχει τη μορφή επιχορήγησης. Πρακτικά, οι επιχειρήσεις σε κόκκινες περιοχές οι οποίες θα ενισχυθούν με επιστρεπτέα προκαταβολή θα κληθούν να επιστρέψουν σε ορίζοντα πενταετίας μόνο το 50% της ενίσχυσης.

Τα μέτρα τα οποία θα συνοδεύουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας αναμένεται να ανακοινωθούν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνουν:

Αναστολές συμβάσεων
Σε όσες επιχειρήσεις κλείνουν με κρατική εντολή, οι εργαζόμενοι τίθενται απευθείας σε καθεστώς αναστολής εργασίας και δικαιούνται το επίδομα των 534 ευρώ. Το επίδομα χορηγείται και στους εργοδότες με λιγότερους από 20 εργαζόμενους.

Επιστρεπτέα προκαταβολή
Με τα μέχρι πρότινος δεδομένα, πριν την επέλαση του δεύτερου κύματος πανδημίας και την προοπτική νέου Lockdown, η διεύρυνση του μη επιστρεπτέου τμήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής στο 50% θα αφορούσε μόνο τις «κόκκινες» περιοχές του τέταρτου κύκλου η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο έχει προχωρήσει σε ανασχεδιασμό του ύψους αλλά και των «φάσεων» της επιστρεπτέας προκαταβολής προκειμένου να δοθεί δραστική ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Στον τρίτο κύκλο περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει περίπου 1,2 δις ευρώ ενώ οι αιτήσεις συνεχίζονται έως τις 2 Νοεμβρίου.

«Κούρεμα» ενοικίων
Με την αγορά να πιέζεται υπέρμετρα, η υποχρεωτική μείωση ενοικίων κατά 40% για τις πληττόμενες επιχειρήσεις επανέρχεται στο προσκήνιο για τον Νοέμβριο, μέχρι νεωτέρας…

Αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν «παγώνουν» φορολογικές υποχρεώσεις όπως οι τρέχουσες δόσεις ΕΝΦΙΑ ή φόρου εισοδήματος. Αντίθετα έχει ήδη δημοσιευθεί υπουργική απόφαση με την οποία ο ΦΠΑ Οκτωβρίου μπαίνει σε αναστολή έως το τέλος Απριλίου, όπως άλλωστε έχει συμβεί και με τους «παγωμένους» φόρους της πρώτης φάσης της πανδημίας στο Lockdown του περασμένου Μαρτίου-Απριλίου.

Πηγή (ΣΑ 31/10/20)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!