Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Υποχρεωτική εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη εντός του 2021


Με συνοπτικές διαδικασίες εκκαθαρίζει η κυβέρνηση περισσότερες από 40.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, που παραμένουν εκκρεμείς στα Ειρηνοδικεία της χώρας για να συζητηθούν ακόμη και μετά το 2027. To σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, οδηγεί όσους περιμένουν δίκη σε ένα δίλημμα: να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους και να δώσουν άδεια άρσης τραπεζικού απορρήτου, ή να χάσουν το δικαίωμα να συζητηθεί η υπόθεσή τους, μαζί με την προστασία από πλειστηριασμό.

Με τo νομοθέτημα επιχειρείται η επίσπευση της συζήτησης των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών του Ν. 3869/2010, οι οποίες εκκρεμούν στα πρωτοβάθμια δικαστήρια και έχουν προσδιορισθεί σε δικάσιμο μετά τις 15.6.2021. Σημειώνεται ότι εκκρεμούν -προσδιορισμένες σε δικασίμους μετά την 1η Ιανουαρίου 2021- περισσότερες από 40.000 σχετικές υποθέσεις με τη συζήτησή τους να έχει προσδιοριστεί σε πολλές περιπτώσεις σε χρόνο, που φτάνει ακόμη και μετά το 2027 σε περίπου 30 από τα 140 Ειρηνοδικεία της χώρας.


Υποχρεωτική εκδίκαση το 2021

Με την προτεινόμενη νομοθετική παρέμβαση προβλέπεται η υποχρεωτική εκδίκαση των υποθέσεων αυτών εντός του 2021, προκειμένου να αρθεί η υφιστάμενη εκκρεμότητα με την έκδοση των αποφάσεων εντός προβλεπόμενης προθεσμίας 6 μηνών από τη συζήτηση. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, με τη νομοθετική ρύθμιση αίρεται μια μακροχρόνια εκκρεμότητα, εξαιτίας της οποίας οι μεν καλόπιστοι δανειολήπτες τελούν υπό καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας, οι δε στρατηγικοί κακοπληρωτές τελούν υπό καθεστώς μη ανεκτής από την έννομη τάξη οιονεί προστασίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Οι δανειολήπτες με δικασίμους από το 2021 και μετά θα υποχρεωθούν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των αιτήσεών τους για να «φιλτραριστούν» με βάση κριτήρια που προβλέπονται στο νόμο Κατσέλη και όσοι περάσουν αυτό τον έλεγχο θα δουν τις υποθέσεις τους να κρίνονται από τα δικαστήρια με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στο 2021. Όσοι δεν δεχθούν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, μέσα από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, θα χάσουν το δικαίωμα υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη και θα κινηθούν εις βάρος τους από τις τράπεζες οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

Για παράδειγμα, μέσα από τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα «βλέπει» και τα στοιχεία του Taxis, θα διαπιστώνεται αυτόματα αν ένας δανειολήπτης που έχει υποβάλει αίτηση για το νόμο Κατσέλη έχει την εμπορική ιδιότητα (έμπορος ή ελεύθερος επαγγελματίας) κάτι που σημαίνει ότι αυτόματα τίθεται εκτός της προστασίας του νόμου. Επίσης, η πλατφόρμα θα μπορεί να διασταυρώνει τα στοιχεία για τα εισοδήματα του δανειολήπτη αλλά και για την αξία των ακινήτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται από τις τράπεζες ότι θα αποκαλυφθεί έγκαιρα πως αρκετές χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν υποβάλει αιτήσεις στην πραγματικότητα δεν δικαιούνται προστασία και θα υποχρεωθούν είτε να έλθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα για τη διευθέτηση των οφειλών, ή να βρεθούν στο στόχαστρο των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης.

Πηγή (ΤΡ 20/10/20)



Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας


Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!