Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

ΟΠΕΚΕΠΕ: Από Τρίτη 20/10 και μετά η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης


Ο καιρός γαρ εγγύς για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης. Στον ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνουν έτοιμοι, αν δεν κολλήσει κάπου, η πίστωση να ξεκινήσει την Τρίτη 20/10.

Στο σύστηµα δείχνει να είναι περασµένα τα βοσκοτόπια, όπως ισχύουν ως σήµερα, χωρίς τις αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν γίνει, ενώ το θέµα της ηµεροµηνίας πληρωµής τα τελευταία 24ωρα έχει πάρει έντονα πολιτικό χαρακτήρα. Από τη ∆οµοκού, υπηρεσιακοί και διοίκηση δηλώνουν έτοιµοι να προχωρήσουν στην πίστωση ακόµα και µέσα σε µία ηµέρα.


Ωστόσο η «διαπάλη» σχετικά µε τη νέα προκήρυξη για τον τεχνικό σύµβουλο και οι αντιδράσεις του υπουργού Μάκη Βορίδη φαίνεται πως έχουν µπλοκάρει τη διαδικασία και δεν αποκλείεται να απαιτηθεί η παρέµβαση του πρωθυπουργό για να αποκατασταθεί η «τάξη» . Η ουσία είναι ότι αυτοί που θα την πληρώσουν πάλι θα είναι οι πραγµατικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, που δουλεύουν σκληρά και µε επαγγελµατισµό, οι οποίοι θα καθυστερήσουν ενδεχοµένως να λάβουν τα χρήµατα που δικαιούνται. Πρακτικά, πάντως, κι αν όλα καταλήξει να «σπρωχτούν» κάτω από το χαλί, δεν είναι απίθανο η πίστωση του τσεκ να ξεκινήσει την Τρίτη 20 του µήνα. Σε κάθε περίπτωση, χωρίς «εξωτερικές παρεµβάσεις», η πληρωµή ήταν προγραµµατισµένη να έχει «τρέξει» µέχρι το τέλος της εβδοµάδας. Το ζήτηµα πλέον είναι αν θα κολλήσει και πού.

Τρίτη ψηφίζεται η τροπολογία του ΕΛΓΑ, ξεκινούν οι προκαταβολές για ζηµιές Ιανού 
Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία που κατατέθηκε, µε την οποία καθίσταται δυνατή η αποζηµίωση των αγροτών που έχουν πληγεί από τον «Ιανό» στο 100% της ασφαλιζόµενης αξίας του φυτικού και ζωικού τους κεφαλαίου και επιτρέπεται η πληρωµή προκαταβολής έναντι της αποζηµίωσης που δικαιούνται. Σύµφωνα µε την ανακοίνωση του υπουργείου, «ακολούθως θα ξεκινήσει σταδιακά η διαδικασία πίστωσης µίας γενναίας προκαταβολής στους λογαριασµούς των πληγέντων αγροτών».

Πηγή (ΣΑ 17/10/20)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!