Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Γ. Βρούτσης: Έως το τέλος Οκτωβρίου το σύνολο των αναδρομικών για την κύρια σύνταξη



Μιλώντας στον «realfm 97.8», αναφορικά με τα αναδρομικά, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημείωσε ότι θα δοθούν οριζόντια σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς αστερίσκους. «Εκκρεμεί μία διάταξη νόμου για το Δημόσιο, η οποία θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα κατατεθεί στη Βουλή. Μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης, ευθυγραμμίζεται πλήρως ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας όσον αφορά το ενδεκάμηνο του 2015-2016 και, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα καταβληθεί το σύνολο των αναδρομικών για την κύρια σύνταξη» ανέφερε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι θα δοθούν και τα αναδρομικά που απορρέουν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020, που αφορούν όσους έχουν συμπληρώσει από 30 έτη και πάνω εργασιακού βίου, «καθώς το σύστημα έγινε ανταποδοτικό και με εργασιακό βίο από 30 έτη και πάνω η κύρια σύνταξη είναι υψηλότερη. Όπως υπογράμμισε, τον Δεκέμβριο του 2020, η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων θα λάβει αναδρομικά 14 μηνών.


Ερωτηθείς σχετικά με το ασφαλιστικό, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι ο πρώτος πυλώνας είναι διασφαλισμένος. «Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020 δεν υπάρχουν πλέον αντισυνταγματικές αβεβαιότητες και η προοπτική, με βάση την αναλογιστική μελέτη, είναι ότι οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες. Όσον αφορά τις επικουρικές, σχεδιάζουμε το ονομαζόμενο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Η νομοθετική παρέμβαση θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2021, για να ξεκινήσει από το 2022. Η μετατροπή σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα γίνει σταδιακά, διασφαλίζοντας ότι καμία υφιστάμενη σύνταξη δεν θα θιγεί και δεν θα μειωθεί» διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας.

(ΠΕ 24/9/20)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!