Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Πότε θα "ανέβουν" τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Πώς θα τα εκτυπώσετε



Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ολοκληρωθεί η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στους λογαριασμούς 7,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων στο Taxisnet.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θέλει να φτάσουν εγκαίρως τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να μην αλλάξει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου και η πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του φόρου να καταβληθεί κανονικά στο τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να αποφευχθεί μεγαλύτερο πρόβλημα στα δημόσια έσοδα.

Τον δρόμο για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ άνοιξαν:
- Η κατάθεση στη Βουλή της τροπολογίας που προβλέπει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2020 και εφεξής για 10.000 φορολογούμενους που είναι μόνιμοι κάτοικοι 28 ακριτικών και μικρών νησιών με πληθυσμό που δεν υπερβαίνει τους 1.200 κατοίκους.

- Η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο Ψυχικό, στη Φιλοθέη, στην Εκάλη, στην Τήνο, στους Δελφούς μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων. Οι αλλαγές αφορούν σε 16 ζώνες, με τις τιμές στις περισσότερες από αυτές να προσγειώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα και σε τέσσερις περιοχές να καθορίζονται αυξημένες τιμές. Οι νέες τιμές θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο του 2019 κατά περίπτωση.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που έχουν ακίνητη περιουσία στις συγκεκριμένες περιοχές θα δουν αλλαγές στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ενώ θα πρέπει να υπολογιστούν ξανά οι φόροι για όσους έχουν προχωρήσει στη μεταβίβαση κάποιου ακινήτου είτε με αγοραπωλησία, είτε με γονική παροχή ή δωρεά.



Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό

Για να δείτε και να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό σημείωμα έτους 2020, θα πρέπει να κάνετε τα εξής βήματα:

Να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr
Να πατήσετε στο «Ο λογαριασμός μου" της ενότητας "MyTaxisnet".
Nα καταχωρήσετε το ατομικό τους username και password και να πατήσουν ΣΥΝΔΕΣΗ
Nα πατήσετε στο "Εφαρμογές Taxisnet"
Να πατήσετε στο "Εφαρμογή Περιουσιολογίου Ε9"
Να πατήσετε "ΕΙΣΟΔΟΣ" στην επόμενη σελίδα.
Στην αριστερή στήλη να αλλάξετε το έτος αναφοράς από 2021 σε 2020.
Στις "Εκτυπώσεις" να πατήσετε τη δεύτερη επιλογή (Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2020 pdf)
Για να δείτε και να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του 2020, θα πατήσετε στο εικονίδιο του εκτυπωτή, επάνω δεξιά.

Για τη δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ, αυτή προγραμματίζεται να γίνει εντός του 2021 και αφού πετύχει η κυβέρνηση συμφωνία με τους εταίρους για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σημειώνεται ότι η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Φέτος πραγματοποιήθηκε μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 22% και απομένει ακόμη μία μεσοσταθμική μείωση κατά 8%. Για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ η μείωση κατά 30% έχει ήδη πραγματοποιηθεί και απομένει μείωση 8% για τις μεσαίες περιουσίες και 20% για τις περιουσίες αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

(ΠΑ 18/9/20)




Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!