Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Αποκάλυψη: Δεν θα γίνει πιλοτική δίκη για τα κομμένα Δώρα και τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων



Ο σχεδιασμός για δεύτερη πιλοτική δίκη που θα αφορά στα καταργημένα Δώρα και τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, προς το παρόν, φαίνεται να «παγώνει».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Παρασκήνιο», ενώ το προηγούμενο διάστημα στο υπουργείο Εργασίας προέκριναν τη λύση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ζήτημα των δώρων και των επικουρικών, πλέον αυτό δεν φαίνεται να προχωρά για λόγους δημοσιονομικούς.

Με την πανδημία να έχει ανατρέψει τα οικονομικά δεδομένα, είναι λογικό πως στο υπουργείο Οικονομικών δεν θέλουν να διαταραχθεί επ’ ουδενί η δημοσιονομική ισορροπία. Παράλληλα, καθώς διατηρείται η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κρίσης, στην κυβέρνηση θέλουν να έχουν εφεδρείες, προκειμένου να υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις, εφόσον χρειαστεί. Υπό αυτές τις συνθήκες, απομακρύνεται το ενδεχόμενο το υπουργείο Εργασίας να ζητήσει από το ΣτΕ τη διεξαγωγή νέας πιλοτικής δίκης.


Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα αναδρομικά αθροίζουν συνολικώς ποσά 2,5 δισ. ευρώ και αφορούν κατ’ αρχήν 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν άθροισμα συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ το 2012 και έμειναν εκτός πακέτου επιστροφών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για συνταξιούχους αγρότες από τον πρώην ΟΓΑ οι οποίοι έχασαν μόνο τα δώρα, αλλά και συνταξιούχους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα από το πρώην ΙΚΑ που οι επικουρικές τους μειώθηκαν, ενώ είχαν απώλεια και από τα δώρα. Επίσης συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες από τον πρώην ΟΑΕΕ που έχασαν τα δώρα και συνταξιούχους από άλλα Ταμεία που έχασαν επικουρικές και δώρα.

Οι περικοπές του κρίσιμου 11μηνου αφορούν στα καταργημένα δώρα των κύριων συντάξεων που είχαν διαμορφωθεί από το 2010 σε σταθερό ποσό 800 ευρώ για όλους, τα δώρα των επικουρικών συντάξεων που ήταν δύο ολόκληρες επικουρικές συντάξεις τον χρόνο και στις μειώσεις 10%-20% στις επικουρικές.

Τα συγκεκριμένα αναδρομικά διεκδικούν όχι μόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έμειναν εντελώς εκτός επιστροφών, αλλά και αυτοί που τον Οκτώβριο θα λάβουν «ψαλιδισμένα» αναδρομικά μόνο από τις κύριες συντάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως, βάσει νομοθετικής ρύθμισης του περασμένου Ιουλίου, οι συνταξιούχοι που θα λάβουν τώρα τα αναδρομικά από τις περικοπές των κύριων συντάξεων του 2012 καλούνται να παραιτηθούν από τις δυνητικές μελλοντικές διεκδικήσεις τους για καταργήσεις δώρων και μειώσεις επικουρικών.

Ποιοι διεκδικούν δώρα και επικουρικές

Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και για τις εκκρεμείς δίκες, καθώς είναι οι μοναδικές περιπτώσεις για τις οποίες οι αξιώσεις για δώρα και επικουρικές παραμένουν ζωντανές και μετά την πληρωμή των αναδρομικών για τις κύριες.

Οι περίπου 250.000 συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να διεκδικούν δικαστικά τα αναδρομικά. Επομένως εισπράττουν το ποσό από τις κύριες συντάξεις και συνεχίζουν τις διεκδικήσεις τους.

Για παράδειγμα:

Συνταξιούχος ΙΚΑ με κύρια σύνταξη 1.100 ευρώ και επικουρική 150 ευρώ θα λάβει 605 ευρώ και χάνει 1.100 ευρώ από δώρα και επικουρικές.

Συνταξιούχος ΟΑΕΕ με κύρια σύνταξη 1.841 ευρώ θα πάρει αναδρομικά 286 ευρώ και χάνει 800 ευρώ από δώρα και επικουρικές.

Συνταξιούχος τράπεζας με κύρια σύνταξη 2.500 ευρώ και επικουρική 150 ευρώ θα λάβει 3.168 ευρώ και χάνει προς το παρόν 1.100 ευρώ από δώρα και επικουρικές.

Υπενθυμίζεται πως τα αναδρομικά του 11μήνου που επιδίκασε το ΣτΕ (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) θα καταβληθούν τον Οκτώβριο και σε μία δόση σε 1 εκατομμύριο παλαιούς συνταξιούχους από το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Δύο μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο, θα πληρωθούν τα αναδρομικά του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση σε περίπου 200.000 συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Τα ποσά των επιστροφών από τις αντισυνταγματικές μειώσεις των κύριων συντάξεων υπολογίζεται πως θα κυμανθούν μεσοσταθμικά μεταξύ 1.200 και 1.500 ευρώ. Αναλυτικά, όσοι είχαν το 2012 άθροισμα συντάξεων:

• 1.000-1.100 ευρώ αναμένεται να λάβουν αναδρομικά γύρω στα 550 ευρώ.

• 1.100-1.500 ευρώ θα εισπράξουν ποσά περί τα 800 ευρώ.

• 1.500-2.000 ευρώ θα τους επιστραφούν πάνω από 2.500 ευρώ.

• 2.000-3.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 5.500 ευρώ.

Τροχάδην στο ΥΠΟΙΚ για 4ο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής

Στο «φουλ» δουλεύουν οι μηχανές στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου εντός του Νοεμβρίου να τεθεί σε εφαρμογή ο τέταρτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, στην οποία θα περιλαμβάνονται ενισχυμένα μέτρα για τις περιοχές στις οποίες εφαρμόστηκαν από τον Αύγουστο και μετά τοπικά «lowdown» ή άλλα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, όπως και στον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη και στον επόμενο, θα υπάρχει πρόβλεψη πως οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα θα υπάρξει ξεκάθαρη αναφορά στην εφαρμοστική ΚΥΑ.

Συνολικά, οι δύο αυτοί κύκλοι της 3ης και της 4ης επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να διανείμουν έως το τέλος του έτους 2,1 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό του εν λόγω προγράμματος για το τρέχον έτος σε πάνω από 4 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως στην επιστρεπτέα μπορούν να μετέχουν και ατομικές επιχειρήσεις, ενώ για τους κλάδους του τουρισμού, και όχι μόνο, δεν υπάρχει υποχρέωση ταμειακής μηχανής. Η καταληκτική ημερομηνία για τις αιτήσεις συμμετοχής στον 3ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι η 21η Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο θα διοχετεύσει τους επόμενους μήνες στην αγορά ρευστότητα ύψους 3,2 δισ. ευρώ, μέσα από 3 άξονες. Από το νέο ΤΕΠΙΧ, που θα ονομάζεται ΤΕΠΙΧ 2 plus. Επίσης αναμένονται τα υπόλοιπα δάνεια του υφιστάμενου εγγυοδοτικού και ο νέος γύρος εγγυοδοτικού της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα ανοίξει στις αρχές Οκτωβρίου.

Όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών από το ΤΕΠΙΧ και από το εγγυοδοτικό, τον Ιούλιο έπεσαν 2 δισ. ευρώ στην αγορά και περίπου 900 εκατομμύρια τον μήνα Αύγουστο. Αν σε αυτά τα ποσά προστεθεί και το 1,4 δισ. ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή, προκύπτει πως συνολικά πάνω από 4 δισ. ευρώ διατέθηκαν μέσα στο καλοκαίρι.

Πιο ξεκάθαρη εικόνα τον Οκτώβριο

Πάντως στο οικονομικό επιτελείο έχουν φυλάξει εφεδρείες, αν επιδεινωθεί η εικόνα στην οικονομία λόγω της πανδημίας. Όπως λένε αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, τα νέα μέτρα στήριξης είναι ύψους 6,8 δισ. ευρώ και μαζί με τους πόρους που διοχετεύονται μέσω τραπεζικού συστήματος φτάνουν τα 10 δισ. ευρώ, ποσό που θα από τη μία στηρίζει τις επιχειρήσεις και από την άλλη διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τον αντίκτυπο της πανδημία στους κλάδους της οικονομίας και θα παρέμβει στοχευμένα, όταν χρειαστεί. «Η δημοσιονομική ισορροπία αποτελεί βασικό μέλημα του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης», επισημαίνει στο «Π» ανώτατος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας παράλληλα πως αποτελεί θετικό στοιχείο η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στη χώρα, κάτι το οποίο αποδείχθηκε από την πρόσφατη επιτυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές.


Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, ο σχεδιασμός είναι για προϋπολογισμό με μηδενικό έλλειμμα το 2021 και για επαναφορά των πλεονασμάτων από το 2022, ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει, αφού όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της υγειονομικής κρίσης.

Αναφορικά με τη συνολική μείωση φορολογικών εσόδων κατά 11,9% σε σχέση με τον στόχο, αρμόδιοι κύκλοι του Οικονομικών αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν έχουν μεταβληθεί οι εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους, προσθέτοντας πως το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί την πρόβλεψή του για ύφεση περί το 8% το 2020. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, πιο ξεκάθαρη εικόνα σε δημοσιονομικό και οικονομικό επίπεδο αλλά και για την κατάσταση των «Ταμείων» θα υπάρξει τον Οκτώβριο. Τότε, εξάλλου, θα διαφανεί κατά πόσο θα τονώσουν την αγορά τόσο τα αναδρομικά ύψους 1,8 δισ. ευρώ όσο και τα 2 δισ. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής.

της Αμαλίας Κάτζου

(ΔΕ 21/9/20)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!