ΕΡΓΑΝΗ: Έως 31/10 η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων επιχειρήσεων - εργοδοτών για το επίδομα εορτών Πάσχα * ΕΛΣΤΑΤ: Στα 183,6 δισ. ευρώ το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2019 * Πρωτογενές έλλειμμα 7 δισ. ευρώ στο 9μηνο * Παράταση έως 20/10 για την εγγραφή καλλιτεχνών στην πλατφόρμα για τα μέτρα στήριξης * ΕΡΓΑΝΗ: 38.529 νέες θέσεις απασχόλησης τον Σεπτέμβριο - Στις 259.421 οι προσλήψεις * ΕΛΣΤΑΤ: Στο -2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,8% η ανεργία τον Ιούλιο * Από την Κυριακή 25 Οκτωβρίου η χειμερινή ώρα (-1) * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

27/9/20

Νέο "παράθυρο" για πρόωρη συνταξιοδότηση 8.000 ασφαλισμένων


Νέο παράθυρο για πρόωρη συνταξιοδότηση 8.000 ασφαλισμένων ανδρών γονέων που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα ανοίγει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Την ίδια στιγμή που ειδικοί κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, εκτιμώντας ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις μέσα στο επόμενο χρόνο λόγω του επικείμενου κύματος ασφαλισμένων προς τη σύνταξη εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, δικαστικές αποφάσεις αλλά και διατάξεις νόμου, όπως η πρόσφατη για τη διαδοχική ασφάλιση που βγάζει στη σύνταξη έως και 12 χρόνια νωρίτερα περισσότερες από 15.000 μητέρες, διαφοροποιούν τα όρια ηλικίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή".Το θέμα με τη πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου απασχόλησε ακόμη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη πρόσφατη 7η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι αναφέρουν πως υπάρχει μια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία δίνεται το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης οι άνδρες δημόσιους υπαλλήλους με μικρά παιδιά εκφράζοντας εμμέσως την ανησυχία τους για το ξήλωμα των μνημονιακών παρεμβάσεων στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. 

Ανησυχία που έσπευσε να κατευνάσει η ελληνική πλευρά καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Κομισιόν “οι εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας είναι ότι οι συνέπειες της απόφασης αυτής θα είναι περιορισμένες” καθώς δικαστική απόφαση αφορά μόνο εκείνους τους άνδρες με ανήλικα τέκνα που το 2010 είχαν τις νόμιμες προϋποθέσεις να υποβάλουν αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση (25 έτη υπηρεσίας και τουλάχιστον ένα παιδί κάτω τω 18 ετών) και είχαν υποβάλει αξίωση για πρόωρη συνταξιοδότηση τότε, σύμφωνα με το δημοσίευμα. 

Αυτό επηρεάζει μόνο έναν μικρό αριθμό αξιώσεων. Όλα τα άλλα άτομα που υποβάλλουν αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση θα αξιολογούνται βάσει των νέων, μεταρρυθμισμένων και λιγότερο γενναιόδωρων συνταξιοδοτικών κανόνων και όχι εκείνων που εφαρμόστηκαν πριν από 10 χρόνια”, επισημαίνεται στην έκθεση με τους εκπροσώπους της ΕΕ να καταλήγουν πως "αυτό μετριάζει σημαντικά το δημοσιονομικό αντίκτυπο της απόφασης". 

Αναλυτικά, ο δικηγόρος, Διονύσης Ρίζος αναφέρει στην εφημερίδα "Καθημερινή", με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εξισώνει τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, κατά το 2010 μεταξύ μητέρων και πατέρων και γενικά γονέων ανηλίκων και γονέων με τρία ή περισσότερα παιδιά περίπου 8.000 άνδρες ασφαλισμένοι στο Δημόσιο έχουν τη δυνατότητα να θεμελιώσουν αναδρομικά συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να συνταξιοδοτηθούν αρκετά χρόνια νωρίτερα. Για την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πρέπει ο υπάλληλος /ασφαλισμένος να έχει συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης έως τις 31/12/2010. Ταυτόχρονα θα πρέπει να είτε να έχει ανήλικο παιδί τότε είτε να το έχει αποκτήσει αργότερα ( μετά τις 31/12/2010) ή να είναι τρίτεκνος και άνω. 

Για παράδειγμα, εκπαιδευτικός που γεννήθηκε το 1963 και διορίστηκε το 1984 με παιδί που γεννήθηκε το 1992 θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί με 35ετία σε ηλικία 61 ετών και 6 μηνών. Με την εφαρμογή της απόφασης μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με όριο ηλικίας τα 50 έτη που συμπληρώθηκαν το 2013. Επομένως μπορεί άμεσα να συνταξιοδοτηθεί. Αντιστοίχως υπάλληλος σε υπουργείο γεννηθείς το 1966 και με διορισμό στο Δημόσιο το 1990, πατέρας 4 παιδιών, με το σημερινό καθεστώς θα μπορούσε συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 60 ετών και 2 μηνών. Εάν εφαρμοστεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μπορεί άμεσα να αποχωρήσει με πλήρη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας. 

(ΚΥ 27/9/20)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!