Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Πόρος: Πρόβα τζενεράλε για τοπικά lockdown


Στην ενεργοποίηση του σχεδίου για τοπικά lockdown, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα, περνάει η κυβέρνηση όπως προκύπτει από τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται στον Πόρο και θεωρούνται πρόβα τζενεράλε.

Με τα κρούσματα κορωνοϊού να αυξάνονται καθημερινά (χθες ανακοινώθηκαν 153) και τη διασπορά να διευρύνεται, κρίνεται ότι δεν αρκεί η αυστηροποίηση των ελέγχων και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους, για να ανακοπεί η πορεία προς ένα δεύτερο -ίσως πιο ισχυρό- κύμα της πανδημίας.

Ωστόσο, πλέον η κυβέρνηση δεν διαθέτει το πιο αποτελεσματικό όπλο για το χτύπημα του κορωνοϊού, το γενικό lockdown, που θα οδηγούσε στην κατάρρευση της ήδη εξασθενημένης ελληνικής οικονομίας. Η χθεσινή δήλωση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλη Κορκίδη, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τις επιπτώσεις επανάληψης της καραντίνας: «Ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, έστω και μικρότερης έντασης, συνοδευόμενο από ένα νέο lockdown, θα φέρει έκρηξη ανεργίας και λουκέτων στην αγορά, οδηγώντας το σύνολο της οικονομίας στο απόλυτο αδιέξοδο».

Έτσι, δόθηκε το «πράσινο φως», για την εφαρμογή τοπικών lockdown, όπου διαπιστώνεται σοβαρή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου. Το μέτρο αυτό σίγουρα θα πλήττει τις τοπικές οικονομίες, αλλά δεν θα έχει ευρύτερες οικονομικές συνέπειες. Βεβαίως, γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη σε μικρές περιοχές, αν όμως χρειαστεί να «κλείσουν» αστικά κέντρα κέντρα, τότε θα μεγεθυνθούν και οι επιπτώσεις.



Πρόβα τζενεράλε για τα τοπικά lockdown, αποτελούν τα περιοριστικά μέτρα στον Πόρο, που ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά χθες βράδυ (6/8), μετά τον εντοπισμό σοβαρής εστίας διασποράς του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, τα μέτρα που λαμβάνονται στον Πόρο είναι τα ακόλουθα:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live party, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
  • Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 07-08-2020 έως και 17-8-2020 και ώρα 06.00.

Πηγή (ΠΑ 7/8/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!