Μόνο με ραντεβού στις ΔΟΥ της Αττικής * Γ. Βρούτσης: Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου η καταβολή των αναδρομικών * ΟΑΕΔ: 128.384 περισσότεροι άνεργοι τον Αύγουστο σε σύγκριση με το 2019 * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,7% η ανεργία στο β΄ τρίμηνο * Πρωτογενές ταμειακό έλλειμμα 6,4 δισ. ευρώ στο 8μηνο * ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Αύγουστο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο -1,9% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο * Αυξήθηκαν κατά 9,2% οι ελληνικές εξαγωγές τον Ιούλιο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

9/8/20

Νέος πτωχευτικός νόμος: Τι ισχύει για το στεγαστικό επίδομα


Ο οφειλέτης θα έχει το δικαίωμα να διαμένει στο ακίνητο έχοντας μισθώσει το ακίνητό του από τον φορέα, όπως θα προβλέπει το σχέδιο του νέου πτωχευτικού νόμου.

Η διάρκεια μίσθωσης ορίζεται σε 12 έτη, ενώ το μίσθωμα που θα καταβάλλει ο θα ορίζεται με βάση απόδοση που αντιστοιχεί προς το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο που ίσχυε σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας, αναπροσαρμοζόμενο με το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ.

Εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος από την έναρξη της μίσθωσης, ο μισθωτής θα μπορεί να αιτηθεί τη μετατροπή της σε μίσθωση με δικαίωμα επαναγοράς και 20ετή διάρκεια. Εφόσον ο οφειλέτης καταβάλει το σύνολο των μισθωμάτων για όλη τη διάρκεια της μίσθωσης, τότε θα δικαιούται τη μεταβίβαση της κυριότητας της πρώτης κατοικίας στον ίδιο ή στους νόμιμους διαδόχους του. Η μίσθωση θα καταγγέλλεται εφόσον ο μισθωτής είναι υπερήμερος ως προς την καταβολή τριών μισθωμάτων και η υπερημερία δεν θεραπευθεί ως προς το σύνολο της εντός μηνός από τη σχετική όχληση του μισθωτή.Τι ισχύει για το στεγαστικό επίδομα
Εάν πρόκειται για ευάλωτο νοικοκυριό, ο νέος πτωχευτικός νόμος προβλέπει το δικαίωμα ο οφειλέτης να λάβει και στεγαστικό επίδομα από το κράτος. Το επίδομα στέγασης θα καταβάλλεται με βάση τα κριτήρια που έχει ορίσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τα ευάλωτα νοικοκυριά, δηλαδή με βάση τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει. Στην περίπτωση που ο ευάλωτος οφειλέτης καταρτίσει μίσθωση για την πρώτη του κατοικία, το επίδομα θα καταβάλλεται στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης για τη μερική εξόφληση του μισθώματος. Έτσι ο φορέας θα εξασφαλίζει σταθερά έσοδα από την εκμίσθωση των ακινήτων, καθιστώντας την εμπλοκή του στην όλη διαδικασία ως δραστηριότητα χαμηλού ρίσκου. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθεί το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας.

Πηγή: Καθημερινή (ΚΥ 9/8/20)Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔείτε ακόμα:
Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!