Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια και ποιοι όχι


Σε διαφορετικές "ταχύτητες" κινούνται οι συνταξιούχοι καθώς άλλοι μπορούν να εισπράξουν αναδρομικά και να συνεχίσουν τις δικαστικές διεκδικήσεις, άλλοι δεν θα εισπράξουν τίποτα αλλά μπορούν να καταφύγουν στα δικαστήρια έστω και για λίγα χρήματα και άλλοι θα εισπράξουν μεν ένα μέρος των αναδρομικών αλλά αμφισβητείται αν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τα υπόλοιπα μέσω της δικαστικής οδού.

Με ανακοινώσεις μέσω των οποίων προαναγγέλλουν μπαράζ δικαστικών προσφυγών «απαντούν» οι ενώσεις των συνταξιούχων στην απόφαση της κυβέρνησης ναι μεν να καταβάλλει τα αναδρομικά σε όλους –και όχι μόνο σε αυτούς που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια όπως ορίζει η απόφαση του ΣτΕ- αλλά να περιορίσει τον κατάλογο των ποσών που θα αποδοθούν μόνο στις κύριες συντάξεις και όχι στις επικουρικές και στα δώρα.



Επί του περιεχομένου της τροπολογίας αρχίζουν να «τοποθετούνται» ήδη και οι νομικοί καθώς τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι ήδη πολλά: μπορεί κάποιος που δεν θα πάρει καθόλου αναδρομικά να προσφύγει στα δικαστήρια; Μπορεί είναι η απάντηση που δίδεται μέχρι στιγμής. Μπορεί κάποιος που έχει ήδη προσφύγει στα δικαστήρια να πάρει τα αναδρομικά που θα του δώσουν για τις κύριες συντάξεις και να συνεχίσει τη δικαστική διεκδίκηση των δώρων, των τόκων και των επικουρικών; Μπορεί είναι η απάντηση και αυτό είναι το πλέον ξεκάθαρο καθώς προκύπτει και από την ίδια την τροπολογία; Μπορεί κάποιος που δεν έχει προσφύγει στα δικαστήρια να πάρει τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις και να καταφύγει τώρα δικαστικά για τα υπόλοιπα; Εδώ αρχίζει να θολώνει το τοπίο. Η κυβέρνηση «κλείνει» τον δρόμο με νόμο λέγοντας στην τροπολογία ότι όποιος πάρει αναδρομικά για κύριες συντάξεις απαγορεύεται να διεκδικήσει νομικά οτιδήποτε άλλο. Νόμος κρίνεται ως «παράνομος» μόνο με απόφαση ανώτατου δικαστηρίου κάτι που σημαίνει ότι για να αλλάξει το καθεστώς που επιβλήθηκε με την τροπολογία πρέπει να υπάρξει μακροχρόνιος δικαστικός αγώνας. Από την άλλη γεννάται και το ερώτημα: μπορεί κάποιος να «αρνηθεί» την είσπραξη των αναδρομικών από τις κύριες συντάξεις και να συνεχίσει τη δικαστική μάχη; Επί αυτού του ερωτήματος έχει ήδη ξεκινήσει πολύ μεγάλη συζήτηση στους νομικούς. Δεδομένου μάλιστα ότι το 2020 είναι έτος παραγραφής των αξιώσεων, θεωρείται δεδομένο ότι τις επόμενες εβδομάδες το θέμα θα πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Από χθες, έχει ανοίξει κύκλος νομικών τοποθετήσεων επί της κατάστασης που διαμορφώνεται με τα αναδρομικά. Σαφή μέχρι στιγμής είναι τα εξής:

  1. Οι συνταξιούχοι του δημοσίου δεν εισπράττουν με τα μέχρι τώρα δεδομένα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις τους καθώς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την έκδοση της απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ωστόσο, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι είναι τέτοια η υπόθεση και οι διεκδικήσεις για τις συντάξεις του δημοσίου που είναι πολύ πιθανό το θέμα να παραπεμφθεί ακόμη και στο Ειδικό Δικαστήριο. Η κυβέρνηση πάντως τονίζει ότι τα αναδρομικά και για τους συνταξιούχους του δημοσίου θα καταβληθούν φέτος.
  2. Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, κατατάσσονται ουσιαστικά σε τρεις κατηγορίες:
  3. Αυτούς οι οποίοι έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι και την ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ της τροπολογίας. Αυτοί θα εισπράξουν κανονικά τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις κύριες συντάξεις και έχουν κάθε δικαίωμα να συνεχίσουν τον δικαστικό τους αγώνα προκειμένου να διεκδικήσουν επικουρικά, δώρα αλλά και τόκους.
  4. Αυτούς οι οποίοι δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια αλλά δεν θα εισπράξουν καθόλου αναδρομικά. Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται όλοι οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη κάτω των 1000 ευρώ. Αυτοί οι συνταξιούχοι δεν χάνουν το δικαίωμα να προσφύγουν στα δικαστήρια. Ωστόσο, τα ποσά που διεκδικούν είναι μικρά. Όπως προκύπτει από τα παραδείγματα που έδωσε χθες η αξιωματική αντιπολίτευση στη δημοσιότητα, Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 900 ευρώ δεν θα λάβει τίποτα ενώ κανονικά θα έπρεπε να εισπράξει 733 ευρώ λόγω της περικοπής των δώρων. Επίσης, συνταξιούχος του ΟΓΑ με σύνταξη 330 ευρώ, μπορεί να διεκδικήσει 605 ευρώ αναδρομικά μέσω της δικαστικής οδού.
  5. Αυτούς οι οποίοι δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια αλλά θα εισπράξουν αναδρομικά από τις κύριες συντάξεις. Ουσιαστικά, αυτοί έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόβλεψη της τροπολογίας περί απαγόρευσης νομικών διεκδικήσεων από αναδρομικά και δώρα. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι όσοι κατατάσσονται σε αυτή την κατηγορία, ουσιαστικά πρέπει να στραφούν κατά της νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή και να αποδείξουν την αντισυνταγματικότητά της κάτι βεβαίως που απαιτεί πολύ χρόνο.



Δεδομένου ότι πολλές συνταξιοδοτικές ενώσεις προανήγγειλαν από χθες την προσφυγή στην Δικαιοσύνη, κρίσιμη θεωρείται και η παραγραφή των διεκδικήσεων καθώς μέσα στο 2020 συμπληρώνεται 5ετία από το 2015 (σ.σ τα αναδρομικά είναι ξεκάθαρο πλέον ότι αφορούν στην περίοδο Μαϊου 2015-Ιουνίου 2016). Ήδη, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, με την συμπλήρωση της σημερινής ημέρας, παραγράφεται ένα μέρος των διεκδικήσεων από τα δώρα. Για όλα αυτά τα επιχειρήματα βέβαια, διατυπώνεται και αντίλογος. Χθες, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, αντάλλαξαν επιχειρήματα ακόμη και σχετικά με το αν η απόφαση του Σ.τ.Ε που δημοσιεύτηκε προ ημερών, συμπεριλαμβάνει και τις επικουρικές και τα δώρα. «Τα περιλαμβάνει», ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν τα καλύπτει» απαντά η κυβέρνηση.

«Με την τροπολογία ωθείτε τους συνταξιούχους να καταφύγουν στις αγωγές για να διεκδικήσουν όσα η τροπολογία αυτή απορρίπτει σαν δικαιούμενα» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ενώ το Δίκτυο Συνταξιούχων προαναγγέλλει προσφυγή ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πηγή (ΣΑ 1/8/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!