Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Μεγάλες προσδοκίες για το νέο "Εξοικονομώ Κατ' Οίκον"


Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον νοικοκυριών και επαγγελματιών για τον τρίτο κύκλο του «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον», ο οποίος αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Μηχανικοί και τεχνικές εταιρείες δέχονται καθημερινά εκατοντάδες τηλεφωνήματα από ενδιαφερομένους που τους ζητούν να μάθουν το πότε ξεκινά το πρόγραμμα και το ποια δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσουν.

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανταποκρινόμενη στη μεγάλη ζήτηση για το πρόγραμμα, δρομολογεί αύξηση του ανώτατου εισοδήματος των ιδιοκτητών που θα είναι δικαιούχοι των επιδοτήσεων, κίνηση που θα αυξήσει αυτόματα τους επιλέξιμους προς χρηματοδότηση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δέχεται εισηγήσεις για μείωση των εισοδηματικών κατηγοριών από επτά σε πέντε με παράλληλη αύξηση του εισοδηματικού πλαφόν στα 70.000 ευρώ. Ακόμη, εξετάζεται να δοθεί ένα μπόνους έως και 15% στις χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες Η και Ζ, οι οποίες αφορούν σε παλαιές κατοικίες προ του 1980, αλλά και να υπάρξει μια επέκταση των επιλέξιμων παρεμβάσεων.



Τι σημαίνει αυτό; Πως εκτός από την αντικατάσταση κουφωμάτων, την τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος, την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και την αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης, θα μπορέσουν π.χ. να χρηματοδοτηθούν δαπάνες για αγορά και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, καθώς και άλλα «πράσινα» εργαλεία.

Σε κάθε περίπτωση κατοικίες ηλικίας άνω των 40 ετών αναμένεται να έχουν το προβάδισμα. Και αυτές δεν είναι λίγες. Σύμφωνα με επεξεργασμένα στοιχεία άνω των 40 ετών είναι το 55% του κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας, ήτοι ακίνητα χαμηλής ενεργειακής απόδοσης σε πολλά εκ των οποίων δεν έχει πραγματοποιηθεί καν σεισμικός έλεγχος.

Ο προϋπολογισμός του τρίτου κύκλου «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον» θα κυμαίνεται στα 400 εκατ. ευρώ, αλλά αν και θα είναι ο τελευταίος με την παρούσα μορφή, η επιδότηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης δεν θα σταματήσει, καθώς είναι κεντρική επιλογή της ΕΕ.

Είναι ενδεικτικό πως η Κομισιόν τρέχει ως αύριο 9 Ιουλίου δημόσια διαβούλευση σχετικά με τα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων της ΕΕ. Το «Κύμα Ανακαινίσεων» όπως έχει ονομαστεί η πρωτοβουλία, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρει για δημιουργία θέσεων εργασίας και επενδύσεις. Μέσω της διαβούλευσης, η Επιτροπή επιδιώκει να συγκεντρώσει απόψεις για τους τρόπους αύξησης του ποσοστού και της ποιότητας των ανακαινίσεων κτιρίων, μέσω κανονιστικών, πολιτικών και χρηματοδοτικών μέσων. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης θα υπάρξει επεξεργασία των προτάσεων και εν συνεχεία παρουσίαση των τελικών θέσεων της Κομισιόν.

Πηγή (ΤΕ 8/7/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!