Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Παράταση για το Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι


Δημοσιεύθηκε η έβδομη τροποποίηση της προκήρυξης του προγράμματος Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ (Α' κύκλος) του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑνΕΚ) σχετικά με την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου.

Νέα ημερομηνία ορίστηκε η 31η Οκτωβρίου 2020, για όσες αιτήσεις σε υπαγωγή η προθεσμία λήγει εντός του διαστήματος από 11/03/2020 έως και 30/09/2020.

Το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον ΙΙ» σχεδιάστηκε σε συνέχεια του προγράμματος Εξοικονομώ κατ' Οίκον της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την ενεργειακή αναβάθμιση πλέον των εξήντα χιλιάδων κατοικιών.



Το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον ΙΙ» σχεδιάστηκε σε συνέχεια του προγράμματος Εξοικονομώ κατ' Οίκον της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την ενεργειακή αναβάθμιση πλέον των εξήντα χιλιάδων κατοικιών.
Ο σχεδιασμός του Προγράμματος λαμβάνει υπόψη την ολοκληρωμένη παρέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα και έχει ως κύριο στόχο:

  • τη μείωση των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων
  • των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου
  • την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος.

Το Πρόγραμμα συνίσταται στην παροχή κινήτρων για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα. Αφορά σε κτήρια που διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και των οποίων οι ιδιοκτήτες πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα, περιλαμβάνονται επτά (7) κατηγορίες κινήτρων στις οποίες οι Ωφελούμενοι εντάσσονται ανάλογα με το εισόδημα επιβολής εισφοράς της τελευταίας, από την υποβολή της αίτησης, εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (όπως αναλυτικότερα περιγράφεται στην παράγραφο 2.2 του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος).

Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΤΠΑ και εθνικούς πόρους, και χορηγεί κίνητρα με τη μορφή επιχορήγησης (άμεση ενίσχυση) και δανείου (Ταμείο «Εξοικονομώ ΙΙ») με επιδότηση του επιτοκίου.

Δικαιούχος του Προγράμματος και Διαχειριστής του Ταμείου «Εξοικονομώ ΙΙ» είναι το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε. www.etean.gr

Η χρηματοδότηση πραγματοποιείται μέσω του ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (http://www.antagonistikotita.gr/epanek)/ και των κάτωθι Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων

ΠΕΠ Ηπείρου http://peproe.gr/
ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας http://dytikiellada.gr/
ΠΕΠ Αττικής www.pepattikis.gr
ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου http://www.pepna.gr/pep-notioy-aigaioy-2014-2020
ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας www.stereaellada.gr
ΠΕΠ Πελοποννήσου http://www.eydpelop.gr/2014-2020
ΠΕΠ Ιονίων Νήσων www.pepionia.gr
ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου www.pepba.gr
ΠΕΠ Κρήτης www.pepkritis.gr

Η υλοποίηση του Προγράμματος στηρίζεται στην εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕνΑΚ, ΔΕΠΕΑ/οικ. 178581/30.06.2017, ΦΕΚ Β’ 2367/12.07.2017), κατ’ εξουσιοδότηση του Ν. 4122/2013 (ΦΕΚ 42/Α’/19.02.2013), που αφορά στην ενεργειακή απόδοση κτιρίων, και το Ν. 4409/2016 (ΦΕΚ 136/Α’/28.07.2016), για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, με στόχο τον ορθό προσδιορισμό των ενεργειακών αναγκών των κτηρίων καθώς και των αναγκαίων παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν στη μεγιστοποίηση της εξοικονομούμενης ενέργειας, καθώς και την υπ’ αριθμ. ΔΕΠΕΑ/οικ. 182365/17.11.2017 (ΦΕΚ Β’ 4003/17.11.2017) απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τίτλο «Έγκριση και εφαρμογή των Τεχνικών Οδηγιών ΤΕΕ για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων», όπως ισχύει. Η εφαρμογή του Προγράμματος στο πλαίσιο του εν λόγω θεσμικού πλαισίου εξασφαλίζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας.

Με όρους συλλογικούς, η ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος για την επίτευξη υψηλής ενεργειακής απόδοσης οδηγεί σε άμεσα οφέλη:

  • εξοικονόμηση ενέργειας
  • μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα,
  • αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος
  • αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στα κτίρια και στις πόλεις και βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη
  • πρόσθετα οφέλη και σε άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η απασχόληση και η υγεία.

Για το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' οίκον μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς πριν λίγες ημέρες.

Όπως είπε πρόκειται για ένα μοντέρνο και αρκετά πιο φιλικό πλαίσιο για την ενίσχυση της ενεργειακής αναβάθμισης 60.000 κατοικιών ετησίως. προϋπολογισμού περίπου 8 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

«Για την επίτευξη των στόχων της εθνικής ενεργειακής μιας στρατηγικής προβλέπεται η ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών ετησίως και υλοποίηση περίπου 8 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Λόγω των απαιτήσεων που δημιουργούνται στο πλαίσιο των πρόσφατων μακροοικονομικών συνθηκών και προβλέψεων επεξεργάζονται ένα μοντέρνο και αρκετά πιο φιλόδοξο πλαίσιο για την ενίσχυση της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών για τη μετάβαση σε ένα καθεστώς στήριξης ενεργειακής εξοικονόμησης καθώς και αυτονόμησης.

Το νέο πρόγραμμα αποτελεί ένα μέτρο άμεσης απόκρισης της κυβέρνησης στην εποχή μετά την πανδημία, με στόχο να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα σε κλάδους εγχώριας προστιθέμενης αξίας (κατασκευαστικός κλάδος,παραγωγή δομικών υλικών και θερμικών ηλιακών συστημάτων) και να ενισχύσει τα νοικοκυριά μέσω της μείωσης του κόστους ενέργειας», αναφέρει o κ. Θωμάς.

Περιγράφοντας τις διαφορές του σε σχέση με προηγούμενα αντίστοιχα προγράμματα, λέει: «Ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος του οποίου το όνομα θα είναι Εξοικονομώ-Αυτονομώ και ευελπιστούμε να ανακοινωθεί μέσα στον Ιούλιο για να τρέξει μέσα στο φθινόπωρο περιλαμβάνει εκτός από τις “κλασικές παρεμβάσεις( θερμομόνωση, κουφώματα κλπ) και την προσθήκη μιας “έξυπνης”συνιστώσας με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών που χαρακτηρίζουν ένα “ Έξυπνο Σπίτι” σηματοδοτώντας τη μετάβαση προς τη νέα ψηφιακή εποχή.

Τέτοιες τεχνολογίες είναι τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης (φωτισμού, θέρμανσης και ψύξης, απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης) η παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και μπαταρίες) και οι υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.

Επιπλέον θα ενισχυθούν αυτοτελείς παρεμβάσεις που αφορούν σε κοινόχρηστους χώρους με εξοικονόμηση ενέργειας (π.χ θέρμανση, φωτισμός, ανελκυστήρες)».

«Σχεδιάζουμε αυξημένη ενίσχυση των παρεμβάσεων αυτών ,μέσω ολοκληρωμένων χρηματοδοτικών εργαλείων που να απευθύνονται επαρκώς και στα μεσαία εισοδήματα. Προβλέπεται μάλιστα αύξηση της επιχορήγησης αν επιτευχθεί ένας προκαθορισμένος ενεργειακός στόχος (π.χ αναβάθμιση κατά 4 ενεργειακές κατηγορίες) στη βάση ενός ενισχυμένου συστήματος ενεργειακών επιθεωρήσεων και Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Προβλέπεται τέλος και ειδικό κίνητρο για τις λιγνιτικές περιοχές με την εισαγωγή «ρήτρας δίκαιης μετάβασης» όπως άλλωστε έχει ξεκινήσει να γίνεται σε όλες τις δράσεις του υπουργείου,αρχής γενομένης από το νομοσχέδιο της ηλεκτροκίνησης. Σημειώνω ότι την περασμένη εβδομάδα αναβαθμίστηκαν 130.000 κτίρια και δαπανήθηκαν για τον σκοπό αυτό 1, 3 δισ. ευρώ.

Χάρη στα αυξημένα κεφάλαια που διεκδικούμε από το Ταμείο Ανάκαμψης στοχεύουμε στο να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα σε σχέση με τους στόχους του ΕΣΕΚ για αναβάθμιση 60.000 κτιρίων κατ΄έτος την επόμενη δεκαετία μια βασική διαφορά από το υφιστάμενο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον είναι το γεγονός ότι το νέο πρόγραμμα θα είναι μόνιμα ανοιχτό( open-ended) έως το 2030.

Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να διασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.



Τέλος ετοιμάζουμε νέα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για τουρισμό, δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις.

Το θέμα αυτό άλλωστε βρίσκεται ψηλά και στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα.Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί η πρόταση της Επιτροπής για το Κύμα Ανακαίνισης (Renovation Wave) στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) όπου θα σκιαγραφείται το προφίλ των παρεμβάσεων στον κτιριακό τομέα ούτως ώστε να επιτευχθούν οι κλιματικοί και αναπτυξιακοί στόχοι της ΕΕ», προσθέτει.

(ΠΕ 9/7/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!