Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Εξόφληση φόρων σε δόσεις: Τι σας συμφέρει περισσότερο


Τα κομπιουτεράκια τους θα πρέπει να επιστρατεύσουν σιγά - σιγά οι φορολογούμενοι, καθώς πλησιάζει η έναρξη πληρωμής του φόρου εισοδήματος, ενώ τον Σεπτέμβριο ξεκινά η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των εφετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νοιμικών προσώπων εκπνέει στις 29 Ιουλίου και στις 31 Ιουλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης της πρώτης δόσης ή του συνόλου του φόρου για όσους θέλουν έκπτωση 2%.

Οι βασικές επιλογές εξόφλησης είναι δύο:

Πρώτον, αποπληρωμή όλου του φόρου, μειωμένου ωστόσο κατά 2%, έως και τις 29 Ιουλίου.

Δεύτερον, αποπληρωμή του φόρου σε 8 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 31 Ιουλίου και στη συνέχεια στην τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.



Οι εναλλακτικές

Για όσους όμως δεν μπορούν να «σηκώσουν» τις δύο παραπάνω επιλογές, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές.

Αυτές είναι οι εξής:

1) Πάγια ρύθμιση

Ακόμη και πριν από την εκπνοή εξόφλησης της πρώτης δόσης στις 31 Ιουλίου, οι φορολογούμενοι μπορούν να εντάξουν το φόρο στην Πάγια Ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.

Με αυτήν η αποπληρωμή γίνεται:

Σε 12 δόσεις με επιτόκιο 4,50%
Σε 24 δόσεις με επιτόκιο 6%

2) Πιστωτικές κάρτες

Όσοι διαθέτουν όμως επαρκή υπόλοιπα σε πιστωτικές τους κάρτες, μπορούν να εξασφαλίσουν είτε την έκπτωση του 2% με ταυτόχρονη εξόφληση σε 1 χρόνο ή την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής έως και το Μάρτιο του 2022.

Ειδικότερα, οι επιλογές των κατόχων πιστωτικών καρτών είναι τρεις:

- Εφάπαξ εξόφληση όλου του ποσού με έκπτωση 2% και πληρωμή με πιστωτική κάρτα έως τις 31/7. Με τον τρόπο αυτό μετατίθεται η εξόφληση έως και 50 ημέρες αργότερα

- Εξόφληση με πιστωτική κάρτα όλου του φόρου και εξόφλησή του στην τράπεζα σε έως και 12 άτοκες δόσεις. Με τον τρόπο αυτό, η τελική εξόφληση μετατίθεται έως και 50 ημέρες, και ταυτόχρονα κερδίζετε και την έκπτωση του 2%.

- Εξόφληση κάθε μίας εκ των 8 μηνιαίων δόσεων σε έως και 12 άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Χάνετε την έκπτωση του 2% που προβλέπεται για εφάπαξ πληρωμές, ωστόσο η περίοδος αποπληρωμής επεκτείνεται έως και το Φεβρουάριο του 2022.

Παράδειγμα για 1.000 ευρώ

Στον ακόλουθο πίνακα φαίνονται οι εναλλακτικοί τρόποι αποπληρωμής του εφετινού φόρου εισοδήματος.

Επιλέξαμε τα 1.000 ευρώ στο παράδειγμα, ώστε να μπορέσετε να υπολογίσετε τις δόσεις για το φόρο σας πιο εύκολα.

Το χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:


Πηγή (ΠΑ 10/7/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!