Πρωτογενές έλλειμμα €6,1 δισ. στο α΄ εξάμηνο * ΕΝΦΙΑ: Απαλλάσσονται και για το 2020 οι πυρόπληκτοι σε Μάτι και Κινέττα * ΟΔΔΗΧ: Νέα δημοπρασία τρίμηνων εντόκων 625 εκατ. ευρώ στις 5 Αυγούστου * ΕΛΣΤΑΤ: Στα 329,29 δισ. ευρώ υποχώρησε το δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο * Αύξηση 19,96% των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ τον Ιούνιο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

8/7/20

Από σήμερα τα αναδρομικά σε 245.000 επικουρικές – Πώς θα δηλωθούν στην εφορία


Έφτασε η ώρα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους και η αρχή γίνεται σήμερα το απόγευμα για 245.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων από 20 Ταμεία που θα δουν στα ΑΤΜ τους λογαριασμούς τους να έχουν μαζεμένες αυξήσεις 8 μηνών με ποσά που ξεπερνούν και τις 3.000 ευρώ.

Η ανάληψη των αναδρομικών αναμένεται ότι θα μπορεί να γίνει από αργά σήμερα το βράδυ και φυσικά από αύριο 9 Ιουλίου στα γκισέ των τραπεζών για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις κάρτες αναλήψεων από τα αυτόματα μηχανήματα των τραπεζών.

Επόμενος σταθμός αναδρομικών είναι ο Οκτώβριος, που θα πληρωθούν οι αυξήσεις 11 μηνών σε περίπου 400.000 συνταξιούχους με χρόνο ασφάλισης πάνω από 30 έτη, αφού προηγηθεί η αύξηση των συντάξεών τους έναν μήνα πριν, δηλαδή τον Σεπτέμβριο.Απόφαση ΣτΕ

Το μεγάλο ορόσημο για τα αναδρομικά είναι η οριστική επιστροφή των περικοπών που είχαν οι συνταξιούχοι στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαίου 2016 τόσο σε κύριες όσο και σε επικουρικές συντάξεις. Η απόφαση που ανοίγει το δρόμο των «πολλών αναδρομικών» είναι τελική, έχει «σφραγιστεί» και βγαίνει εντός των επόμενων ημερών από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Πληροφορίες θέλουν να ανακοινώνεται αυτή την Παρασκευή μετά από έκτακτη διάσκεψη του ΣτΕ.

Η απόφαση δικαιώνει σχεδόν 1,4 εκατ. συνταξιούχους με αναδρομικά από 1.300 ευρώ ως και 9.000 ευρώ από τις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για ένα 10μηνο περικοπών. Αν υπολογιστούν και τα κομμένα Δώρα, τότε τα αναδρομικά θα πρέπει να δοθούν σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους καθώς θα πάρουν επιστροφές και όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι κάτω των 1.000 ευρώ που δεν είχαν τις μειώσεις πάνω από τα 1.000 ευρώ όπως οι υπόλοιποι αλλά έχασαν μόνον τα Δώρα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση που διατυπώνεται σε ανακοίνωση του δικηγόρου Λουκά Αποστολίδη, ένας εκ των διαδίκων στην υπόθεση των πολλών αναδρομικών, η απόφαση του ΣτΕ ενδέχεται να προβλέπει αναδρομικά με τόκο για όσους έκαναν και αγωγές ενώ όσοι δεν άσκησαν αγωγές θα λάβουν μεν τα αναδρομικά αλλά χωρίς τόκους.

Τα ποσά που θα δουν οι συνταξιούχοι από σήμερα αργά το απόγευμα είναι οι αυξήσεις που πήραν στις επικουρικές τους στις 2 Ιουνίου οι οποίες έχουν αναδρομικά από Οκτώβριο του 2019 ως και Μάιο του 2020, δηλαδή πληρωμές αυξήσεων 8 μηνών.

Τόσο η αύξηση όσο και τα αναδρομικά έρχονται μέσα από το νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) στον οποίο ενσωματώθηκε η 1890/2019 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκαν ως αντισυνταγματικές οι μειώσεις που επιβλήθηκαν σε 245.000 επικουρικές συντάξεις με το νόμο 4387 (νόμος Κατρούγκαλου) μετά τον Ιούνιο του 2016.

Τα ποσά

Οσοι πήραν πίσω τις μειώσεις και είχαν αυξήσεις συντάξεων τον Ιούνιο του 2020 θα πάρουν τώρα και τα αναδρομικά 8 μηνών, γιατί η απόφαση του ΣτΕ ισχύει από τον Οκτώβριο του 2019 που δημοσιεύτηκε.

Περίπου 3.200 τραπεζικοί συνταξιούχοι από τα επικουρικά ταμεία Πίστεως και Εμπορικής θα πάρουν τα περισσότερα αναδρομικά με ποσά που φτάνουν ως 8.200 ευρώ και 4.300 ευρώ αντίστοιχα, καθώς οι μειώσεις που είχαν μετά τον Ιούνιο του 2016 ήταν ως 55%.

Κατά μέσο όρο οι επιστροφές που θα πιστωθούν στο σύνολο των 245.000 δικαιούχων είναι στα 800 ευρώ. Τα ποσά αναδρομικών θα έχουν μόνον φόρο 20% και κατά μέσο όρο διαμορφώνονται (για όσους πήραν αύξηση) ανά Ταμείο ως εξής:

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το Ταμείο της πρώην Τράπεζας Πίστεως που πήραν αύξηση θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 1.894 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το Ταμείο της πρώην Εμπορικής Τράπεζας θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 1.728 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική ΙΚΑ θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 698 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το ΤΕΑΥΕΚ θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 851 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το ΝΑΤ-ΚΕΑΝ θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 973 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το ΤΕΑΥΝΤΠ (επικουρικό ναυτιλιακών – τουριστικών πρακτόρων) θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 998 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το ΤΕΑΔΥ (επικουρικό Δημοσίου) θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 128 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το ΤΑΔΚΥ (επικουρικό δημοτικών υπαλλήλων) θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 493 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το ΤΕΑΔ (επικουρικό δικηγόρων) θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 890 ευρώ.

Πώς θα δηλωθούν στην εφορία

Τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι θα έχουν φόρο 20% αλλά ένα μέρος του φόρου θα τους επιστραφεί καθώς θα υπολογιστεί αναλογικά για το τμήμα των αναδρομικών που αφορούν στο 2019 και σε αυτά που αφορούν στο 2020.

Οσοι συνταξιούχοι δεν υπέβαλαν δήλωση φέτος μπορούν -λόγω και της παράτασης ως τις 31 Ιουλίου- να δηλώσουν στα εισοδήματα του 2019 και τα αντίστοιχα αναδρομικά για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2019.

Ο διαχωρισμός των αναδρομικών θα γίνει αυτόματα στον ΕΦΚΑ και οι συνταξιούχοι θα δουν τις σχετικές βεβαιώσεις με τα ποσά που θα πάνε στο 2019 και στο 2020.

Οσοι υπέβαλαν τις δηλώσεις τους μπορούν να κάνουν τροποποιητική δήλωση χωρίς το πρόστιμο των 100 ευρώ μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων. Στην τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να συμπληρώσουν στο εισόδημα του 2019 και τα αναδρομικά του τριμήνου Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2019 σύμφωνα με την αντίστοιχη βεβαίωση αποδοχών που θα αναρτηθεί αυτόματα από τον e-ΕΦΚΑ στην ΑΑΔΕ. Τα ποσά αναδρομικών που αφορούν στη χρήση του 2020, δηλαδή τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, θα αναφέρονται στις βεβαιώσεις αποδοχών που θα χρησιμοποιηθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2021.

Οσοι κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις φέτος θα έχουν και νέα εκκαθάριση φόρου και στην ουσία θα πάρουν πίσω ένα μέρος από το 20% του φόρου που θα τους παρακρατηθεί από το σύνολο των αναδρομικών τους.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος (ΤΕ 8/7/20)Δείτε ακόμα:
Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!