Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Τι θα λάβουν φέτος οι εργαζόμενοι στον τουρισμό - Τα επιδόματα για όσους δεν προσληφθούν


Παράταση του επιδόματος ανεργίας στους 120.000 εποχικά απασχολούμενους στα ξενοδοχεία που δεν θα επαναπροσληφθούν την τρέχουσα τουριστική σεζόν και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών στους εποχικά εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, προβλέπει η δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για τον τομέα του τουρισμού που ενεργοποιήθηκε από χθες 1η Ιουνίου.

Για τους εποχικά εργαζόμενους που δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης και λαμβάνουν το εποχικό επίδομα ανεργίας από 9/2019 έως 2/2020, θα δικαιούνται επίδομα ανεργίας για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, ίσο με το τελευταίο µηνιαίο επίδοµα ανεργίας (400 ευρώ) που έλαβαν, με προϋπόθεση να παραμένουν στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ την περίοδο 9/2019 έως 2/2020.

Αν επαναπροσληφθούν με μερική απασχόληση στις εποχικές αυτές επιχειρήσεις, θα καλυφθούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές από τον κρατικό προϋπολογισµό για το διάστηµα από 1ης Ιουνίου έως 30 Σεπτεµβρίου. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των µέτρων υποχρεούνται να µην κάνουν απολύσεις.

Για τους εργαζόμενους που απασχολούνται εποχικά στον τομέα των ξενοδοχείων και του τουρισμού γενικότερα, δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες τους να τους θέσουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, από 1/6/2020 έως 30/9/2020, εφόσον προηγουμένως τους επαναπροσλάβουν.



Αυτοί οι εργαζόμενοι -σε αναστολή- θα είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου, επί των 534 ευρώ, θα καλυφθούν πλήρως από την κράτος.

Σταδιακά, οι παραπάνω επιχειρήσεις θα μπορούν να ανακαλούν την αναστολή συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων που είναι σε αναστολή, ανάλογα με το ποσοστό πληρότητας για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, ξενοδοχείο που παρουσιάζει 20% πληρότητα, ο εργοδότης πρέπει να ανακαλέσει το 1/3 των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους οποίους έχει θέσεις σε αναστολή. Με πληρότητα 50%, ο εργοδότης θα πρέπει να ανακαλέσει τα 2/3 των εργαζόμενων που έχει ανασταλεί η σύμβασή τους. Με τη συμπλήρωση πληρότητας 80%, ο εργοδότης υποχρεούται να ανακαλέσει την αναστολή των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι των οποίων ανακαλείται η αναστολή της σύμβασης εργασίας τους, θα μπορούν να εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ώστε να εργάζονται με μειωμένο ωράριο (κατά 50%) και τον μισό μισθό, ενώ οι απώλειες εισοδήματος που θα έχουν θα καλύπτονται κατά 60% από το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Πηγή (ΤΡ 2/6/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!