Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Οι προθεσμίες για τις δηλώσεις αναστολής συμβάσεων τον Μάιο και οι ημερομηνίες καταβολής των αποζημιώσεων


Παράταση έδωσε χθες το Υπουργείο Εργασίας στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων στο σύστημα "Εργάνη" από τους εργοδότες, οι επιχειρήσεις των οποίων παρέμειναν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω επιχειρηματίες θα μπορούν να δηλώνουν τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους έως τις 3 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να βγάλουν σε αναστολή το 100% του προσωπικού τους.

Δηλώνοντας τους στο σύστημα "Εργάνη" μπορούν οι εργαζόμενοι αυτοί να λάβουν την ειδική κρατική αποζημίωση των 534 ευρώ για το μήνα Μάιο.

Σύμφωνα με τις μέχρι πρότινος ανακοινώσεις, η καταβολή της εν λόγω αποζημίωσης θα γίνει μεταξύ της 5ης και 10ης Ιουνίου.

Ωστόσο, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως μετά τη χθεσινή παράταση, οι τελικές ημερομηνίες της πληρωμής των παραπάνω αποζημιώσεων θα μετακινηθούν πιθανότατα προς την 10η Ιουνίου.



Όσον αφορά στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας από εργοδότες των οποίων οι επιχειρήσεις άνοιξαν διαδοχικά τον περασμένο μήνα (στις 4/5, στις 11/5, στις 18/5, στις 28/5), αυτή λήγει στις 7 Ιουνίου, χωρίς να αποκλείεται να δοθεί παράταση και σ΄αυτήν την περίπτωση.

Σημειώνεται πως οι εν λόγω επιχειρήσεις, μαζί και εκείνες που επλήγησαν σημαντικά από την κρίση του κορωνοϊού, αλλά δεν έκλεισαν με κρατική εντολή, μπορούν να βγάλουν σε αναστολή έως και το 60% του προσωπικού τους για διάστημα έως και τις 31 Μαΐου. Οι εργαζόμενοι που θα βγουν σε αναστολή, θα δικαιούνται ειδική αποζημίωση από το κράτος ανάλογα με τις μέρες της αναστολής.

Το υπόλοιπο 40% του προσωπικού τους, οι εργοδότες της παραπάνω κατηγορίας ήταν υποχρεωμένοι να το επαναφέρουν στη δουλειά από την ημερομηνία επαναλειτουργίας της επιχείρησης και, μάλιστα, με τη σύμβαση που είχε τον περασμένο Μάρτιο, πριν μπουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα.

Έτσι όποια επιχείρηση άνοιξε πχ στις 18 Μαΐου, κράτησε σε αναστολή το 100% του προσωπικού της για το διάστημα μεταξύ 1-17 Μαΐου, ενώ από τις 18 έως και τις 31 Μαΐου, μπορούσε να κρατήσει το 60% του προσωπικού της σε αναστολή, ενώ το υπόλοιπο 40% έπρεπε να το επαναφέρει στη δουλειά.

Για τους υπό αναστολή εργαζομένους των επιχειρήσεων που επαναλειτούργησαν τον Μάιο, έχει ανακοινωθεί πως θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις μεταξύ 10 και 12 Ιουνίου. Δεν αποκλείεται, όμως, μία μικρή μετακίνηση της καταληκτικής ημερομηνίας πληρωμής, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Πηγή (ΤΡ 2/6/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!