Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν τριπλό «πακέτο» αναδρομικών και αυξήσεων


Τρεις μαζεμένους «μποναμάδες» με τα αναδρομικά παρελθόντων ετών και νέες αυξήσεις στις αποδοχές τους αναμένεται να λάβουν 200.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και υπέστησαν κατά το παρελθόν αντισυνταγματικές περικοπές στις μηνιαίες αποδοχές τους.

Σε 15 μέρες, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αρχίζει η σταδιακή προσαρμογή των συντάξεων στις νέες διατάξεις του νόμου Βρούτση, ενώ έπεται η συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναμένεται… προσεχώς, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αφορούν περίπου 1.300.000 συνταξιούχους, οι οποίοι, ανάλογα με το προφίλ τους, θα έχουν λαμβάνειν –με βάση όσα ορίζονται από τη νομοθεσία– τα ανάλογα ποσά. Μεγάλο ζητούμενο όμως είναι το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και με δεδομένη την υπόθεση εργασίας ότι φέτος τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάσουν έσοδα τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, λόγω των συνεπειών της υγειονομικής «βόμβας» του κορωνοϊού.



Το αργότερο στις αρχές του φθινοπώρου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα της καταβολής των αναδρομικών με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και τις τελικές αποφάσεις του ΣτΕ επί των αποφάσεων του Εφετείου, όπως ζήτησε το Δημόσιο. Επιπλέον, θα ξεκαθαρίσει και το ζήτημα των επανυπολογισμένων συντάξεων, οι οποίες θα καταβάλλονταν στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό λόγω της υπολειτουργίας του e-ΕΦΚΑ, αφού τέθηκε σε εφαρμογή η εκ περιτροπής απασχόληση των εργαζομένων, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η μεγάλη δημοσιονομική πίεση που ασκείται θα αναπροσαρμόσει αναλόγως και την αποπληρωμή των δόσεων των αναδρομικών που δικαιούνται εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι για το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, οπότε και ψηφίστηκε ο ασφαλιστικός νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό σενάριο προβλέπει την καταβολή τους σε 5 ετήσιες δόσεις, υπό τη μορφή κοινωνικού μερίσματος, το οποίο όμως αυτήν τη στιγμή δεν υφίσταται, λόγω ανατροπής των δημοσιονομικών ισορροπιών! Ένα άλλο σενάριο προβλέπει 10 εξαμηνιαίες δόσεις και το τρίτο την ενσωμάτωση του αναλογούντος ποσού στις μηνιαίες αποδοχές, εάν και εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό από την πορεία των εσόδων και τον έλεγχο των δαπανών…

Για ποιους «κληρώνει» στις 2 Ιουνίου

Σε 17 ημέρες, και συγκεκριμένα την Τρίτη 2 Ιουνίου, αναμένεται να αυξηθούν οι επικουρικές συντάξεις 243.000 δικαιούχων, οι οποίοι έχουν λαμβάνειν υψηλότερα ποσά, στο πλαίσιο και του νέου νόμου Βρούτση.

Όπως προανήγγειλε προ ημερών ο ίδιος ο υπουργός, την ημέρα αυτή θα αρχίσει να «τρέχει» η ενσωμάτωση στο μηνιαίο ύψος της επικουρικής σύνταξης, ποσών από €5 έως €196, τα οποία αφορούν τον νέο τρόπο επανυπολογισμού, με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τα ποσά αυτά ισχύουν αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου 2019, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας. Οι αυξήσεις αφορούν όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από €1.300 και με τον νόμο Κατρούγκαλου είχαν υποστεί μικρές έως και πολύ μεγάλες περικοπές.

Στους… τυχερούς αυτής της κατηγορίας εντάσσονται το 20% των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, οι οποίοι θα λάβουν μεσοσταθμικές αυξήσεις 44%, το 40% των συνταξιούχων μηχανικών του ΤΣΜΕΔΕ με μεσοσταθμική αύξηση 12%, το 60% των συνταξιούχων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτορείων με μέση αύξηση 31%, το 50% των συνταξιούχων του Ταμείου Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) με μέση αύξηση 29% και το 100% του προσωπικού του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού της πρώην Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ), οι οποίοι θα δουν μεσοσταθμική αύξηση της επικουρικής 30%.

Οι παραπάνω δικαιούχοι, όμως, δεν θα δουν μόνο την επικουρική σύνταξη να αυξάνεται, αλλά έχουν λαμβάνειν και τα «καθυστερούμενα» από την 1η Οκτωβρίου του 2019. Το υπουργείο Εργασίας μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει ότι αυτά θα καταβληθούν με τη σύνταξη του προσεχούς Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουν λαμβάνειν αναδρομικά 8 μηνών. Τα ποσά αυτά, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, θα δοθούν εφάπαξ και έτσι θα ολοκληρωθεί η επιστροφή των επικουρικών συντάξεων στα επίπεδα της 31ης/12/2014.

Αναδρομικά και αυξήσεις σε χιλιάδες κύριες συντάξεις

Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και πάνω αναμένουν την προσαρμογή των μηνιαίων ποσών της κύριας σύνταξης με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που προέκυψαν από τον επανυπολογισμό τους, καθώς και τα αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου 2019.

Ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας ήθελε την εφαρμογή των νέων αυξήσεων από τις συντάξεις του Ιουνίου, ενώ τώρα μετατίθενται για τα τέλη Σεπτεμβρίου με τη σύνταξη του Οκτωβρίου. Όπως προαναφέρθηκε, το υπουργείο Εργασίας αποδίδει τη μετάθεση πληρωμής τόσο του νέου ύψους των κύριων συντάξεων όσο και των αναδρομικών σε λόγους «ανωτέρας βίας», λόγω μειωμένου αριθμού υπαλλήλων στον e-ΕΦΚΑ, ωστόσο είναι δεδομένο ότι το lockdown στην οικονομία και η αλλαγή προτεραιοτήτων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων αφαιρούν μεγάλο μέρος από τους διαθέσιμους πόρους και κάτι τέτοιο καθίσταται στην παρούσα συγκυρία ως μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση.

Έτσι, υπάρχουν χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι περιμένουν υψηλότερη κύρια σύνταξη αλλά και τα αναδρομικά από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ ταυτόχρονα έχουν λαμβάνειν τη 2α Ιουνίου τις νέες επικουρικές και θα έχουν λαμβάνειν τον Οκτώβριο τα αναδρομικά της επικουρικής. Συνεπώς, οι συνταξιούχοι που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και είναι περίπου 190.000 δικαιούχοι, εκτός από τις νέες αυξημένες κύριες και επικουρικές συντάξεις, πρέπει να λάβουν την 1η Οκτωβρίου και τα αναδρομικά έως τον Μάιο και στις δύο περιπτώσεις! Προς το παρόν, οι συνταξιούχοι αυτών των κατηγοριών, όπως και χιλιάδες άλλοι, παραμένουν στα υπόλοιπα συντάξεων έτσι όπως αυτά καταβάλλονταν επί ΣΥΡΙΖΑ, με τη μόνη βελτίωση αυτή που αφορά την αύξησή τους λόγω μείωσης του συντελεστής φορολόγησης για τα ποσά έως €10.000 και η οποία οδήγησε σε μείωση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μόνο για τις κύριες συντάξεις, τα αναδρομικά που θα καταβληθούν τον προσεχή Οκτώβριο μπορεί να φτάνουν ακόμη και τα €2.200. Περισσότερο ωφελημένοι θα είναι όσοι έχουν από 37 έως 40 έτη ασφάλισης και λιγότερο ωφελημένοι όσοι είχαν 33-36 και 30-33 έτη ασφάλισης, με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Πρέπει να σημειωθεί ότι, με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αν υπάρχει αρνητική προσωπική διαφορά, τότε οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας δεν θα δουν πραγματική αύξηση στην τσέπη, αλλά θα μειωθεί λογιστικά το ποσό που… χρωστάνε στο ασφαλιστικό σύστημα.



Ο «άγνωστος Χ» των αναδρομικών για το 10μηνο πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου

Σε… αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν άσκησαν αγωγή αλλά προτίμησαν να ακολουθήσουν τη συμβουλή της κυβέρνησης και να μη στραφούν δικαστικά για να διεκδικήσουν τα αναδρομικά του χρονικού διαστήματος από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016.

Οι περισσότεροι συνταξιούχοι, με συλλογικές αγωγές σε δικηγορικά γραφεία, διεκδικούν ποσά που φτάνουν ακόμη και τα €60.000 για όσα έχασαν από το 2012 και μετά, ενώ πολλοί έκαναν απλή αίτηση «θεραπείας» στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ, ακούγοντας τη συμβουλή της κυβέρνησης, η οποία μιλούσε για οριζόντια λύση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα αφορούσε και το 1.300.000 συνταξιούχους. Είναι δε ανοικτό το ενδεχόμενο όσοι δεν προσέφυγαν δικαστικά να… συμβιβαστούν με τα αναδρομικά του 10μήνου από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016 και κάποιοι άλλοι να δικαιωθούν για το σύνολο των διεκδικήσεών τους.

Πάντως, αν η οριστική απόφαση του ΣτΕ τον Σεπτέμβριο (μετά και τις τελευταίες αποφάσεις του Εφετείου) αφορά το συγκεκριμένο διάστημα, τότε τα ποσά που θα λάβουν ως αναδρομικά οι συνταξιούχοι θα κυμαίνονται από €1.200 έως €9.500. Σύμφωνα με υπολογισμούς των εργατολόγων, οι συνταξιούχοι ΔΕΚΟ και τραπεζών θα λάβουν αναδρομικά ποσά από €1.200 έως €9.500, του ΝΑΤ €2.000-€6.500, του ΙΚΑ €1.200-€4.000 και του ΟΑΕΕ €1.400-€3.500. Τα ποσά αυτά θα είναι πραγματικά στην… τσέπη για όσους έχουν θετική προσωπική διαφορά (δηλαδή δικαιούνται υψηλότερη σύνταξη), ενώ, για όσους έχουν αρνητική διαφορά, απλά θα μειωθεί λογιστικά και δεν θα δουν ούτε… σεντ στον λογαριασμό τους.


Πηγή: Παρασκήνιο (ΔΕ 18/5/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!