Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Κοινωνικός τουρισμός: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις - Δικαιούχοι - Διάρκεια διακοπών


Ξεκινούν έως τις 10 Ιουνίου οι αιτήσεις των υποψηφίων για τα πακέτα διακοπών για 533.000 δικαιούχους, που θα ενεργοποιήσει το υπουργείο Εργασίας με τον ΟΑΕΔ.

Θα προηγηθεί η νομοθέτηση του έκτακτου προγράμματος διακοπών στην Ελλάδα που θα ισχύσει φέτος, για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού λόγω κορωνοϊού.

Ο μέγιστος αριθμός των δικαιούχων φέτος μπορεί να φτάσει στα 420.000 άτομα, συν άλλοι 113.000 δικαιούχοι από το περσινό πρόγραμμα που έχουν δικαίωμα να «εξαργυρώσουν» τις επιταγές κοινωνικού τουρισμού μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, μετά την παράταση που δόθηκε από τον ΟΑΕΔ.

Ο «κόφτης» του εισοδήματος για την υποβολή αιτήσεων συνδυάζεται με μοριοδότηση, με ανώτατο όριο τα 28.000 ευρώ.



Μέχρι πέρυσι η χρηματοδότηση των 10 εκατ. ευρώ κάλυπτε μικρότερο αριθμό δικαιούχων και έπαιρναν τις επιταγές όσοι συγκέντρωναν τα περισσότερα μόρια από χαμηλό εισόδημα, από ανήλικα τέκνα, από έτη πληρωμής εισφορών στο λογαριασμό Εργατικής Εστίας κ.ά., ενώ όσοι είχαν τα λιγότερα μόρια αποκλείονταν.

Φέτος διατίθενται επιπλέον 30 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις φθηνές διακοπές περισσότεροι δικαιούχοι.

Η διοίκηση του ΟΑΕΔ επεξεργάζεται την κατάρτιση ενός πιο διευρυμένου και ενισχυμένου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, αρχής γενομένης από το επόμενο τουριστικό έτος, στο οποίο, για πρώτη φορά εξετάζεται να επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Το πρόγραμμα υλοποιείται πλέον αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ βασική διαφοροποίηση από το παρελθόν και καινοτομία αποτελεί η αντικατάσταση των γνωστών έγχαρτων «δελτίων κοινωνικού τουρισμού», με τα οποία εφοδιάζονταν οι δικαιούχοι, με τις ηλεκτρονικές «επιταγές κοινωνικού τουρισμού».

Οι επιταγές είναι μοναδικοί ηλεκτρονικοί αριθμοί, που αποτυπώνονται στον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε δικαιούχου και ενσωματώνουν μία συγκεκριμένη οικονομική αξία, η οποία αποτελεί την επιδότηση των διακοπών.

Ο συνολικός αριθμός και η οικονομική αξία των επιταγών ορίζεται σε ετήσια βάση και εξαρτάται από τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος, ενώ στα νησιά Μυτιλήνης, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω, η αξία της επιταγής είναι μεγαλύτερη.

Δικαιούχοι - Διάρκεια διακοπών
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι όσοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, πραγματοποίησαν το προηγούμενο έτος:

- 50 ημέρες ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ ΟΕΕ ή

- έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή

- έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή

- συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και επιδότηση ανεργίας) ή

- είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια:

- από μία έως 10 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα στα νησιά Μυτιλήνης, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω ή

- από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.

(ΔΕ 25/5/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!