Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Αποζημίωση 534 ευρώ: Οι ημερομηνίες για τις δηλώσεις και τις πληρωμές


Ποιοι θα λάβουν το επίδομα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο
Τέσσερις μέρες έχουν ακόμα στη διάθεση τους οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που παραμένουν έως τέλος του τρέχοντος μηνός κλειστές προκειμένου να δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" την αναστολή της σύμβασης των εργαζομένων τους.

O λόγος για 105.847 (σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα κυβερνητικά στοιχεία) επιχειρήσεις -ιδίως του τουριστικού τομέα- οι οποίες δεν θα λειτουργήσουν έως και την 31η Μαΐου με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους.

Στις επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες ανήκουν σε 35 κλάδους οι οποίοι παραμένουν ακόμα κλειστοί, απασχολούνται 158.772 εργαζόμενοι (σ.σ. δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς, οι εποχικοί εργαζόμενοι του τουρισμού), οι συμβάσεις εργασίας των οποίων μπορούν να τεθούν σε αναστολή για επιπλέον 31 μέρες (μεταξύ 1-31 Μαΐου) και έτσι οι εν λόγω μισθωτοί να διασφαλίσουν την ειδική αποζημίωση από το κράτος ύψους 534 ευρώ.

Οι εργοδότες αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση τους στο "Εργάνη" έως την Τετάρτη 28 Μαΐου. Σημειώνεται πως όποια επιχείρηση εντάξει τους εργαζομένους της στο "καθεστώς" αναστολής, δεν μπορεί να απολύσει κανένα εξ αυτών 45 μέρες μετά τη λήξη της αναστολής, δηλαδή έως τις 15 Ιουλίου. Οι δε υπό αναστολή εργαζομένους των καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός κλειστών επιχειρήσεων, δεν απαιτείται να προχωρήσουν σε επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης (σ.σ. στην εφαρμογή supportemployees.services.gov.gr)

Όσον αφορά στην καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων, θα γίνει μεταξύ 5-10 Ιουνίου, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου Εργασίας, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού ΙΒΑΝ ή στοιχείων μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.



Έως τις 28 Μαΐου, επίσης, μπορούν οι επιχειρήσεις-εργοδότες να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους, που αφορούν στην περίοδο Μαρτίου-Απριλίου 2020, μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις επιχειρήσεων:

*Για όσες προέβησαν σε αναδρομική τροποποίηση κύριου ενεργού Κώδικα Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) - βάσει σχετικής λίστας που έχει αποστείλει η ΑΑΔΕ.

*Για όσες έχουν κύριο κωδικό δραστηριότητας Κώδικα Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) "Νοσοκομειακές δραστηριότητες" βάσει σχετικής λίστας που έχει αποστείλει η ΑΑΔΕ.

Παράλληλα, αναφορικά με τους εργαζόμενους, έως την 1η Ιουνίου, μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις στην εφαρμογή supportemployees.services.gov.gr (αρχικές και ορθές επαναλήψεις) οι εξής κατηγορίες μισθωτών:

-Εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή κατά το μήνα Μάιο και μόνο γι αυτούς που επιθυμούν να αλλάξουν τα στοιχεία ΙΒΑΝ ή / και τα στοιχεία του μισθώματος κύριας κατοικίας.

-Εργαζόμενοι, για τους οποίους υποβάλλονται για πρώτη φορά υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους από επιχειρήσεις - εργοδότες

-Εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν τεθεί σε αναστολή, και δεν υπέβαλαν υπεύθυνες δηλώσεις εντός των καθορισμένων προθεσμιών.

-Εργαζόμενοι, για τους οποίους, ενώ έχουν υποβάλει υπεύθυνη δήλωση για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους, δεν κατέστη δυνατή η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στον δηλωθέντα τραπεζικό λογαριασμό καθόσον αυτός απορρίφθηκε από την εταιρεία "Διατραπεζικά συστήματα Α.Ε." (ΔΙΑΣ ΑΕ), συνεπώς θα μπορέσουν να δηλώσουν νέο τραπεζικό λογαριασμό.

Εξάλλου, έως την 31η Μαΐου μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις οι εργαζόμενοι για τους οποίους έχει υποβληθεί τουλάχιστον μία υπεύθυνη δήλωση εργοδότη που τους θέτει σε αναστολή αλλά έχουν και άλλες ενεργές θέσεις εργασίας για τις οποίες οι εργαζόμενοι δεν έχουν δηλωθεί σε αναστολή, των οποίων όμως οι δηλωμένες στο Πληροφοριακό Σύστημα "Εργάνη" εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης αθροιστικά δεν ξεπερνούν το 50% των συνολικών εβδομαδιαίων ωρών εργασίας για όλες τις ενεργές θέσεις εργασίας.



Ποιοι θα λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο

Για τον Ιούνιο θα ισχύσει η αναστολή συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων αποκλειστικά και μόνο για όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής.

Για τον μήνα Ιούλιο η αναστολή θα ισχύσει μόνο για τις επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται και πάλι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής.

Πηγή (ΔΕ 25/5/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!