Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Σχέδιο για περισσότερες καταβολές σε φόρο εισοδήματος και ρυθμίσεις


Στα σκαριά και η αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων
Η ώρα του λογαριασμού της Εφορίας (δηλαδή το φορολογικά βαρύ δεύτερο εξάμηνο) έρχεται και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει να παρατείνει τις δόσεις για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και να δώσει τη δυνατότητα 10μηνης ρύθμισης των συσσωρευμένων οφειλών που αφήνει πίσω του το lockdown του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα, καλλιεργούνται και σκέψεις για την αναβίωση της έκτακτης ρύθμισης των 120 δόσεων.

Στο τραπέζι του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα βρίσκεται μια σειρά από παρεμβάσεις, που έχουν ως στόχο να «μοιράσουν» σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τις μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις που θα κληθούν να εκπληρώσουν οι φορολογούμενοι από τον ερχόμενο Ιούλιο και μετά. Προκειμένου, λοιπόν, να μην «πέσουν» όλοι μαζί και κυρίως για να μην καταλήξουν στην τεράστια δεξαμενή με τους απλήρωτους φόρους, σχεδιάζονται… ευκολίες πληρωμής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σχέδιο για την αποπληρωμή των οφειλών αυτών προβλέπει τα εξής:

Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Ο φόρος, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, θα πρέπει να εξοφληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί σε έως οκτώ μηνιαίες δόσεις, δηλαδή από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο 2021. Με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 1.139.022 δηλώσεις, σε σύνολο περίπου 8.000.000. Η χαμηλή ροή ενδεχομένως να αναγκάσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να κρατήσει ανοιχτό το σύστημα και μετά τις 30 Ιουνίου, οπότε με βάση τη νομοθεσία ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Φόροι σε αναστολή λόγω κορωνοϊού: Πρόκειται για τις φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου που ανεστάλησαν για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με διοικητική εντολή, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού. Οι υποχρεώσεις αυτές θα πρέπει να εξοφληθούν το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου. Ειδικά για αυτές τις φορολογικές υποχρεώσεις εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να θεσπιστεί έκτακτη ρύθμιση που θα επιτρέπει την εξόφλησή τους σε έως και 10 μηνιαίες δόσεις, προφανώς… άτοκα! Οι παλαιότερες οφειλές θα εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση η οποία προβλέπει 24 μηνιαίες δόσεις για τις τρέχουσες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) και 48 μηνιαίες δόσεις για τις έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομίας κ.λπ.), με υψηλότερα όμως επιτόκια.
ΕΝΦΙΑ: Ο φετινός φόρος ακινήτων εξετάζεται να εξοφληθεί σε έως και πέντε μηνιαίες δόσεις, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο 2021.

Βέβαια, η προγραμματισμένη, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μπαίνει στο συρτάρι. Προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου ακινήτων ήταν να επικαιροποιηθούν οι αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα και να εφαρμοστούν σε όλη την επικράτεια. Από αυτές τις αλλαγές θα προέκυπτε δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα χρηματοδοτούσε τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8%. Η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών έχει παγώσει λόγω της κρίσης του κορονοϊού και το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου.



Στα σκαριά και η αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων
Την αναβίωση -εκτάκτως- της ρύθμισης των 120 μηνιαίων δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο (όπως είχε θεσπιστεί πέρυσι το καλοκαίρι) εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να διευκολύνει την αποπληρωμή των παλιών και νέων υποχρεώσεων!

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, στην έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων θα μπορούσαν να ενταχθούν όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις που έμειναν απλήρωτες κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, καθώς και οι φορολογικές οφειλές οι οποίες ανεστάλησαν.

Ενδεχομένως να συμπεριληφθούν και άλλες οφειλές. Θυμίζουμε, όμως, ότι οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται πάντα έντοκα! Οι τελικές αποφάσεις για τη θέσπιση της έκτακτης ρύθμισης αλλά και για το νέο ημερολόγιο δόσεων αναμένεται να ληφθούν έως τα μέσα Αυγούστου.

Σύμφωνα με όσα είχαν εφαρμοστεί το 2019, οι οφειλέτες, με συνολική υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή έως 1.000.000 ευρώ, μπορούσαν να τις ρυθμίσουν σε έως και 120 δόσεις υπό τον περιορισμό της ελάχιστης δόσης των 20 ευρώ με απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ως ακολούθως:

• 100% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ,

• 95% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε δύο έως τέσσερις μηνιαίες δόσεις,

• 85% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε πέντε έως 12 μηνιαίες δόσεις,

• 80% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις,

• 75% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις,

• 45% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις,

• 30% εφόσον η οφειλή εξοφλείται σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις, 20% για 61 έως 72 μηνιαίες δόσεις, 10% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 97 έως 120 δόσεις.

Πηγή: Δημοκρατία (ΤΕ 27/5/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!