Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Ε9: Έως 31 Μαΐου οι δηλώσεις ακινήτων - Οι παγίδες που πρέπει να προσέξετε


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας ακινήτων σε περίπτωση μεταβολών στην περιουσία των υπόχρεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Δημοκρατία", οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει, εφόσον υπάρχουν αλλαγές κατά τη διάρκεια του 2019 να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9, καθώς τυχόν λάθη ενδέχεται να τους κοστίσουν ακριβά. Και αυτό γιατί αφενός μεν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 100 ευρώ, αφετέρου δε ενδέχεται να κληθούν να καταβάλουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ φέτος για τα ακίνητα που τυχόν είχαν στην κατοχή τους κατά τη διάρκεια του 2019 σε περίπτωση λαθών.

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) έχουν:

-Κάθε φυσικό ή νομικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει ακίνητα ή εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα εμπράγματων δικαιωμάτων.

-Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητα του τα οποία είχαν περιληφθεί σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων τα προηγούμενα έτη.



Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εφεξής όσοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους, εφόσον αυτές υφίστανται κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας, υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη δήλωση στοιχείων ακινήτων για αυτές μέχρι την 31η Μαΐου του επόμενου έτους. Η φετινή προθεσμία έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς προηγήθηκαν οι δηλώσεις του Κτηματολογίου και είναι πιθανόν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δηλωθέντων ακινήτων στην Εφορία και στο Κτηματολόγιο. Μάλιστα η νομοθεσία προβλέπει ότι οι διορθώσεις των στοιχείων των ακινήτων στην Εφορία θα είναι αναδρομικές, εφόσον ανατρέχουν στα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικότερα η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι σε περίπτωση μεταβολών σε υφιστάμενη ακίνητη περιουσία, η δήλωση στοιχείων ακινήτων που υποβάλλεται σε ένα έτος θα πρέπει να μεταφερθεί και στα επόμενα έτη μέχρι και το τρέχον έτος προκειμένου να ενημερωθεί η περιουσιακή εικόνα για όλα τα έτη, εφόσον υφίσταται σχετική υποχρέωση. Σε κάθε περίπτωση να ελέγχεται πριν από την οριστική υποβολή, η προεπισκόπηση της περιουσιακής κατάστασης και εφόσον διαπιστώνεται ότι είναι ορθή, θα υποβάλλεται η μεταφερόμενη δήλωση.

Για παράδειγμα, αν διαπιστωθεί αλλαγή στην περιουσιακή κατάσταση το έτος 2015, ο υπόχρεος δεν θα διορθώσει μόνο τα στοιχεία ακινήτων του για το έτος 2019 αλλά και για τα έτη 2016, 2017 και 2018. Προσοχή όμως, επί της νέας ακίνητης περιουσίας όπως θα διαμορφώνεται με τη νέα δήλωση θα υπολογιστεί –ενδεχομένως και αναδρομικά από το έτος των μεταβολών – ο νέος ΕΝΦΙΑ.

(ΤΕ 27/5/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!