Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Αδήλωτα τετραγωνικά: Ποιοι καλούνται να πληρώσουν αναδρομικό ΕΝΦΙΑ για 5 έτη


Αναδρομικό ΕΝΦΙΑ από το 2015 μέχρι σήμερα καλούνται να πληρώσουν όσοι δεν είχαν δηλώσει στο Ε9 τις διορθώσεις που κάνουν σήμερα στον δήμο.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι δηλώσουν τη σωστή επιφάνεια των ακινήτων τους στους δήμους έως και τις 30/6, γλυτώνουν όλα τα αναδρομικά δημοτικά τέλη των τελευταίων 5 ετών.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να προχωρήσει η διαδικασία και να απαλλαγούν από αυτήν την οφειλή είναι τα τ.μ. που θα δηλώσουν να συμφωνούν με αυτά που αναφέρονται στην περιουσιακή τους κατάσταση στο Ε9.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή το Ε9 είναι λάθος, θα πρέπει προηγουμένως να το διορθώσουν, για να κάνουν τη δήλωσή τους στο Δήμο που βρίσκεται το ακίνητο.



Σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο, η εφορία θα βεβαιώσει τον επιπρόσθετο ΕΝΦΙΑ που δεν πληρώθηκε την τελευταία 5ετία, λόγω των λιγότερων τ.μ. που ήταν δηλωμένα στην εφορία.

Το πρόβλημα αυτό εντοπίζεται κυρίως σε όσους είχαν προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια σε νομιμοποιήσεις αυθαίρετων χώρων στα ακίνητά τους και δεν τις είχαν δηλώσει στη ΔΟΥ τους.

Η ώρα του λογαριασμού

Τώρα λοιπόν καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό. Αν δεν αλλάξουν το Ε9 η δήλωση των σωστών τ.μ. στους δήμους είναι αδύνατη.

Ως εκ τούτου, αν χρειαστεί κάποια στιγμή να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους, τότε τόσο ο δήμος, όσο και η εφορία, θα τους καταλογίσουν επιπρόσθετα τέλη και ΕΝΦΙΑ αντίστοιχα των πέντε προηγούμενων της συναλλαγής ετών.

Άρα σε αυτήν την περίπτωση, εκτός από τον αναδρομικό ΕΝΦΙΑ, θα κληθούν να πληρώσουν και αναδρομικά δημοτικά τέλη για 5 έτη.

Πώς γίνεται η δήλωση

Η πλατφόρμα δήλωσης στους Δήμους έχει ανοίξει από την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου και η προθεσμία είναι η 30η Ιουνίου, εκτός κι αν δοθεί νέα παράταση.

Έκτοτε, λειτουργεί απρόσκοπτα, εξυπηρετώντας με τον ελάχιστο κόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο έλεγχος και η δήλωση γίνεται με τέσσερα κλικ, χωρίς κανένα δικαιολογητικό και με μέσο όρο υποβολής 5 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα.

Για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνον η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis.

Η εφαρμογή είναι mobile friendly, παρέχει προσβασιμότητα σε όλους και διαθέτει ηλεκτρονικό εγχειρίδιο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις υπηρεσίες των δήμων.

Οδηγός δήλωσης

Η διαδικασία είναι απλή και ολοκληρώνεται σε 4 βήματα. Συγκεκριμένα:

1) Σύνδεση στην εφαρμογή

Πηγαίνουμε στην διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/

Κάνουμε είσοδο στην εφαρμογή πατώντας πάνω στο “Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων”.

Θα μας ζητηθεί να συνδεθούμε με τα στοιχεία του TaxisNet

2) Δημιουργία νέα δήλωσης

Αφού γίνει επιτυχής σύνδεση στην εφαρμογή πηγαίνουμε στην σελίδα των δηλώσεών μας και επιλέγουμε “Δημιουργία Νέας Δήλωσης”.

Για την δημιουργία νέας δήλωσης πρέπει να εξουσιοδοτήσουμε την εφαρμογή να προχωρήσει σε αναζήτηση των ακινήτων μας στο περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ.

Προτού προχωρήσετε στη δήλωση του ακίνητου σας, θα πρέπει να επιστήσετε την προσοχή σας στα εξής:

- Κάθε δήλωση γίνεται ανά αρ. παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά σας ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.

- Επιλέγοντας ακίνητο με αρ. παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή σας και όσα ακίνητα έχετε στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

- Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε ακίνητο χωρίς αρ. παροχής στην δήλωσή σας, πατήστε το κουμπί “Εισαγωγή στη Δήλωση”΄.

Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αρ. παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης.

Επιλέγουμε αν η δήλωση μας αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα και μετά επιλέγουμε τον Δήμο που απευθύνεται η δήλωσή μας

3) Διόρθωση τετραγωνικών μέτρων

Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ακίνητά μας σύμφωνα με το Ε9 για τον συγκεκριμένο Δήμο.

Εμφανίζονται για κάθε ακίνητο ο ΑΤΑΚ, ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση, η κατηγορία ακινήτου, το έτος κατασκευής και οι επιφάνειες κύριων και βοηθητικών χώρων.

Πατάμε “Εισαγωγή στη δήλωση” για να εισάγουμε το ακίνητο* στη δήλωσή μας *σε περίπτωση που δεν έχει εμφανιστεί το ακίνητό μας κάνουμε Δημιουργία ακινήτου από το αντίστοιχο κουμπί

Σε αυτό το σημείο η εφαρμογή εμφανίζει στη δήλωσή μας τρία (3) πεδία:

Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο Ε9
Τη δήλωσή μας
Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο ΔΕΔΔΗΕ μαζί με την διαφορά των τετραγωνικών μέτρων από το Ε9.
Σε αυτό το σημείο συμπληρώνουμε τα πραγματικά τ.μ. στην δήλωσή μας στο πεδίο Στοιχεία Δήλωσης Πολίτη

Εφόσον συμπληρώσουμε τη δήλωσή μας πρέπει να εισάγουμε τα στοιχεία επικοινωνίας μας για να μπορέσουμε να ενημερωθούμε με email (υποχρεωτικό) όταν γίνει ολοκλήρωση της δήλωσής μας από τον υπάλληλο του Δήμου, και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό ή σταθερό - υποχρεωτικό να συμπληρώσετε ένα από τα 2 νούμερα τηλεφώνου) σε περίπτωση που ο υπάλληλος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας.

Πατώντας «Προσωρινή Αποθήκευση», η δήλωσή μας ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ, αλλά αποθηκεύεται προσωρινά και μπορούμε να δούμε μια προεπισκόπηση των στοιχείων που δηλώσαμε.

Αν θέλουμε να την επεξεργαστούμε, πατάμε το κουμπί «Επεξεργασία» και τροποποιούμε όποιο πεδίο επιθυμούμε (σε αυτό το στάδιο, αν επιστρέψουμε στις Δηλώσεις μας, θα δούμε πως έχει δημιουργηθεί μια προσωρινά αποθηκευμένη δήλωση, την οποία μπορούμε και πάλι να τροποποιήσουμε με το κουμπί επεξεργασίας που βρίσκεται στην τελευταία στήλη δεξιά)



4) Οριστική Δήλωση

Στο Ιστορικό Δήλωσης, βλέπουμε όλο το ιστορικό της δήλωσής μας, περιλαμβάνοντας την καταχώρησή της και κάθε τροποποίηση που κάναμε.

Αν είμαστε σίγουροι πως αυτή θα είναι η τελική μορφή των στοιχείων που θα αποστείλουμε, πατάμε το κουμπί «Υποβολή».

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στον δήμο σας.

(ΠΑ 29/5/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!