Το Σάββατο 6/6 ανοίγουν οι εσωτερικοί χώροι εστίασης – Στις 15/6 γυμναστήρια * Μειώνεται ο ΦΠΑ στα ταξί από 24% στο 13% * Χωρίς δακτύλιο το κέντρο της Αθήνας όλο το καλοκαίρι * ΟΔΔΗΧ: 1,3 δισ. ευρώ άντλησε από δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας με επιτόκιο 0,25% * Τέλος τα πλαστικά μίας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021 * ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1.584 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Απρίλιο * ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,516 δισ. ευρώ στο 4μηνο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

22/5/20

Μείωση μισθού έως 20% για όσους απασχολούνται με μειωμένο ωράριο


Μείωση μισθού έως 20% για όσους εντάσσονται στη νέα εκ περιτροπής απασχόληση, στις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά ή επαναλειτουργούν, παραδέχτηκε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6», ο υπουργός μίλησε για την εφαρμογή του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» τονίζοντας πως καλύπτει το 60% της απώλειας εισοδήματος του εργαζόμενου, ενώ ο εργοδότης πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο 100% του μισθού που ίσχυε προ πανδημίας.

Ωστόσο, αν και χαρακτήρισε «ακραία περίπτωση» το 20% που παραθέτει η αντιπολίτευση ως ποσοστό μείωσης μισθού, ο ίδιος ανέφερε πως «η οροφή της απώλειας (σ.σ. στους μισθούς) είναι 16%».

«Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μισθό προ πανδημίας 1.000 ευρώ, αν ο εργοδότης επιλέξει να τον απασχολεί στο 50% του ωραρίου του, θα λαμβάνει 500 ευρώ από τον εργοδότη και από την πολιτεία, η οποία επιδοτεί το 60% του νέου μισθού, άλλα 300 ευρώ», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως η διάρκεια του προγράμματος αυτού προσδιορίζεται από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου 2020, ενώ όσες επιχειρήσεις θα παραμείνουν και το επόμενο διάστημα κλειστές λόγω κρατικής εντολής διατηρούν το προστατευτικό καθεστώς τους, όπως και οι εργαζόμενοί τους, στους οποίους καταβάλλεται το επίδομα 534 ευρώ.Πώς επιβάλλεται η νέα εκ περιτροπής απασχόληση
Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στις πληττόμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που επαναλειτουργούν τον Μάιο και για όσο χρόνο αυτές συνεχίζουν να πλήττονται, μπορούν να εφαρμόσουν το μέτρο της λειτουργίας της επιχείρησης με «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας».

Ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ' ελάχιστο 2 εβδομάδες το μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα και να εισπράττει το 50% του μισθού του. Το υπόλοιπο τμήμα του μισθού θα καλύπτεται από το κράτος, μέχρι το ύψος του 60%.

Στο καθεστώς του προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας της, πρέπει να εντάσσεται τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης του οποίου οι συμβάσεις εργασίας δεν τελούν σε αναστολή, δηλαδή των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είτε δεν είχαν τεθεί ποτέ σε αναστολή, είτε έχει λήξει η αναστολή τους.

Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του «προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας», υποχρεούνται να διατηρήσουν, τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, δηλαδή τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας, για όσο διάστημα ισχύει η νέα μορφή ευέλικτης απασχόλησης.

Πηγή (ΠΑ 22/5/20)Δείτε ακόμα:
Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!