Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Παράταση και διορθώσεις στο Ε1 για τις αδήλωτες συντάξεις


Νέα παράταση δύο μηνών θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών, για να βρεθεί οριστική λύση έως 31 Ιουλίου στο πρόβλημα χιλιάδων συνταξιούχων που, δικαίως ή αδίκως, «πιάστηκαν στα δίχτυα» των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων να μην έχουν δηλώσει αναδρομικά συντάξεων που έλαβαν, για τα έτη 2013 και πριν.

Η παράταση έρχεται ως συνέχεια της απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, να διορθωθούν τα λάθη της εφορίας, διευκολύνοντας όμως να πληρώσουν και όσους συνταξιούχους δεν είχαν δηλώσει πράγματι όσα εισέπραξαν. Οι τελευταίες εντολές προς τις Δ.Ο.Υ είναι να προχωρήσουν σε επανεκκαθάριση των ποσών των αναδρομικών σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης φορολογικής νομοθεσίας.



Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική λύση προβλέπει:

1. Διαγραφή φόρων που λανθασμένα βεβαιώθηκαν στους συνταξιούχους από τις Δ.Ο.Υ. εφόσον διαπιστώθηκε πως είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις για τα αναδρομικά που έλαβαν και πλήρωσαν όσα τους αναλογούν.

2. Ορθό επιμερισμό των αναδρομικών στα έτη όπου ανάγονται, μέτρο που μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων. Με την νέα εκκαθάριση μειώνεται ο αρχικός φόρος ή προσαυξήσεις κλπ.

3. Παράταση της προθεσμίας εξόφλησης του φόρου έως τις 31 Ιουλίου 2020. Έτσι θα μπορούν να πληρώσουν την έκτακτη οφειλή τους σε έως και 48 δόσεις, μέχρι το 2024. Αρχικά η προθεσμία έληγε 28 Φεβρουαρίου και πήρε παράταση έως 31 Μαΐου, αλλά λόγω πανδημίας και αναστολής πληρωμής φόρων, «πάγωσε» η όλη διαδικασία.

Πηγή (ΔΕ 18/5/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!