Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Ξεκινά τη Δευτέρα 1/6 το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας


Από τη Δευτέρα και μετά ξεκινά το πρόγραμμα «Συν-εργασία» που αφορά σε όσους εργάζονται με εκ περιτροπής εργασία και λιγότερο μισθό. Πρόκειται για πρόγραμμα επιδότησης με διάρκεια από 1η Ιουνίου έως και τέλη Σεπτεμβρίου.

Την επιδότηση δικαιούνται όσοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης πάνε σε εκ περιτροπής εργασία και όχι όσοι είναι ήδη σε αυτό το καθεστώς.

Η μείωση του μισθού μπορεί να φθάσει έως και 50%. Το 60% της απώλειας θα το καλύψει το κράτος, ενώ ο νέος μειωμένος μισθός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πέσει κάτω από τον κατώτατο μισθό που είναι τα 650 ευρώ.

Για την υποβολή των αιτήσεων για την έκτακτη ενίσχυση των 534 ευρώ, όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές έχουν προθεσμία έως την Κυριακή 31 Μαΐου για να υποβάλουν την αίτηση, ενώ όσες είναι πληττόμενες, από την 1η Ιουνίου έως και τις 7.

Για τους εργαζόμενους δεν απαιτείται να γίνει εκ νέου υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, ωστόσο έως την 1η Ιουνίου μπορούν να γίνουν διορθώσεις στο IBAN ή στα στοιχεία της πρώτης κατοικίας για τη διεκδίκηση της μείωσης ενοικίου 40%.

Οι αιτήσεις αφορούν σε όσους δεν έχουν εισπράξει τα 800 ευρώ λόγω απόρριψης του ΙΒΑΝ.

Μέχρι την Κυριακή 31 Μαΐου έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αιτήσεις όσοι εργάζονται σε δύο δουλειές, η μία εκ των οποίων έχει μπει σε αναστολή, όπως επίσης και οι ειδικές κατηγορίες (οικοδόμοι, ξεναγοί, κτλ).



Βασικά στοιχεία του μηχανισμού αυτού είναι τα ακόλουθα:

-Δικαίωμα συμμετοχής στο μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που παρουσιάζουν πτώση τζίρου ως εξής:

-Για τον Ιούνιο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

-Για τον Ιούλιο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

-Για τον Αύγουστο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

-Για τον Σεπτέμβριο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Οι επιχειρήσεις, κάθε μήνα, θα πρέπει να δηλώνουν τους εργαζόμενους που θέτουν σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης και τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών.

Τα στοιχεία αυτά θα συγκρίνονται με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων τριών ετών, ώστε να προκύπτει η πτώση τζίρου (με αυξημένη βαρύτητα στα στοιχεία του 2019).

Σε περίπτωση επιχειρήσεων που άνοιξαν πρόσφατα, θα συγκρίνονται με τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών, που είναι διαθέσιμα. Αλλά και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει τους προηγούμενους μήνες έσοδα,θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

-Η χρηματοδότηση του προγράμματος " Συν-Εργασία " θα γίνει μέσα από το χρηματοδοτικό εργαλείο του προγράμματος SURE, που σε πρώτη φάση για την Ελλάδα αντιστοιχεί σε 1,4 δισ. ευρώ.

-Ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να περιορίσει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας.

-Για τον χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός θα ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής του, που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό.

-Η αμοιβή αυτή δεν έχει περιορισμό προς τα πάνω, ενώ, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή, μετά την προσαρμογή, υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά αυτή θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

-Δυνατότητα συμμετοχής στο σχήμα θα έχουν όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης των εν λόγω επιχειρήσεων.

-Για τις εποχικές επιχειρήσεις, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που είχαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

-Δεν δίνεται η δυνατότητα μετατροπής σχέσεως εργασίας από μερική απασχόληση σε πλήρη.

-Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου (επί του 100% που προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας).

-Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας ούτε σε μείωση του ύψους της αμοιβής του εργαζομένου.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Φορολογικός Αναλυτής της Grant Thornton, Κώστας Κουνάδης.

Υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα, σύμφωνα με τον κ. Κουνάδη, τα οποία θα πάρουν κάποια τροπή σήμερα με την ψήφιση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει πολλές φορολογικές διατάξεις.

Για την έκπτωση 25% υποστήριξε πως τη δικαιούνται όσοι έχουν πληρώσει εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ έως τις 30 Απριλίου. Ωστόσο κάτι δεν έχει γίνει, καθώς παρουσιάζεται πρόβλημα στο σύστημα και ζητείται από τους φορολογούμενους να περιμένουν μέχρι να λυθεί το ζήτημα.

(ΠΑ 29/5/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!