Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Σύνταξη …online για χιλιάδες ασφαλισμένους


Σύνταξη …online θα μπορούν να παίρνουν πλέον χιλιάδες ασφαλισμένοι, καθώς μετά τη διασύνδεση του e-ΕΦΚΑ με το «Μητρώο Πολιτών» τούς παρέχεται η ψηφιακή δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους και να αποφεύγουν την ταλαιπωρία να προσκομίζουν οι ίδιοι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Μέσα από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) ο e-ΕΦΚΑ αποκτά πρόσβαση σε όλα τα ληξιαρχικά γεγονότα των πολιτών που είναι καταχωρισμένα στο Πληροφοριακό Σύστημα του Μητρώου Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, θανάτου, γάμου, συμφώνου συμβίωσης, τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, καθώς και πληροφορίες για τον αριθμό των τέκνων θα παρέχονται απευθείας από το Μητρώο Πολιτών στον e-ΕΦΚΑ. «Με τη συγκεκριμένη διαλειτουργικότητα, μπαίνει σταδιακά τέλος στην άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών και τη γραφειοκρατία, προκειμένου να λαμβάνουν παροχές από το κράτος, να κάνουν αίτηση για σύνταξη ή να επικαιροποιούν τα στοιχεία τους στο μητρώο του Οργανισμού, όπως συνέβαινε ως τώρα», αναφέρει κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας.



Από το σπίτι

Ειδικά εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η διαδικασία συνταξιοδότησης των πολιτών ή επικαιροποίησης των στοιχειών τους γίνεται χωρίς να χρειαστεί να βγουν καν από το σπίτι τους, καθώς ληξιαρχικές πράξεις και πιστοποιητικά θα αναζητούνται και θα συλλέγονται αυτόματα.

Στο μεταξύ, συνωστισμός επισκεπτών καταγράφεται στις ειδικές πλατφόρμες που είναι ενσωματωμένες στην ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr. Ενδεικτικά, μέσα σε λίγα μόνο εικοσιτετράωρα από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για την άυλη συνταγογράφηση, περίπου 100.000 ασφαλισμένοι έχουν κάνει εγγραφή για να λαμβάνουν με SMS στο κινητό τους ή με e-mail τις συνταγές για τα φάρμακά τους. Παράλληλα, μέσα από το gov.gr έχουν υποβληθεί περίπου 27.000 υπεύθυνες δηλώσεις, 11.500 εξουσιοδοτήσεις και 700 δηλώσεις για άδειες ειδικού σκοπού. Αντίστοιχα, στην πλατφόρμα ethelontes.gov.gr έχουν κατατεθεί σχεδόν 11.000 αιτήσεις για εθελοντική παροχή υπηρεσιών από νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ενώ στο digitalsolidarity.gov.gr έχουν δηλώσει συμμετοχή 120 εταιρίες προκειμένου να παράσχουν δωρεάν ή με χαμηλό κόστος ψηφιακές υπηρεσίες.

Κωδικοί Taxisnet

Την ίδια ώρα, ψηφιακή… ασπίδα για την προστασία των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το Δημόσιο επιχειρεί να «στήσει» η ηγεσία του υπουργείου στην οδό Φραγκούδη, ζητώντας από πολίτες και επιχειρήσεις να «ισχυροποιήσουν» τους κωδικούς Τaxisnet, η χρήση των οποίων έχει διευρυνθεί σημαντικά, ειδικά μετά την έναρξη λειτουργίας του gov.gr. Αλλωστε, τα διαπιστευτήρια Taxisnet χρησιμοποιούνται για την πιστοποίηση των πολιτών τόσο στη νέα διαδικτυακή πύλη όσο και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες του Δημοσίου, με τον αριθμό των φορέων που κάνουν χρήση των κωδικών να υπερβαίνει τους 65.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «στο πλαίσιο της διαρκούς βελτίωσης του επιπέδου ασφαλείας των υπηρεσιών της, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) προχώρησε στην ισχυροποίηση της πολιτικής της αναφορικά με τους κωδικούς πρόσβασης Τaxisnet».

Ετσι, συστήνεται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις η αντικατάσταση των ενεργών κωδικών πρόσβασής τους (passwords) στο Taxisnet με νέους που θα πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Να αποτελούνται κατ’ ελάχιστο από 8 χαρακτήρες.

Να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά:
o Τουλάχιστον έναν κεφαλαίο λατινικό αλφαβητικό χαρακτήρα.

o Τουλάχιστον έναν πεζό λατινικό αλφαβητικό χαρακτήρα.

o Τουλάχιστον έναν αριθμητικό χαρακτήρα.

o Τουλάχιστον έναν ειδικό χαρακτήρα.

Η αλλαγή του κωδικού (password) μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής «Διαχείριση λογαριασμού/Αλλαγή κωδικού» (https://www1.gsis.gr/taxisnet/mytaxisnet/protected/changePassword.htm), εφόσον ο χρήστης γνωρίζει τον υφιστάμενο κωδικό, καθώς απαιτείται σύνδεση (Login) στο σύστημα. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η αντικατάσταση των κωδικών πρόσβασης δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και υπενθυμίζεται ότι οι κωδικοί πρόσβασης (όνομα χρήστη/username και συνθηματικό/password) που εκδίδονται, κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, για χρήση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Taxisnet είναι αυστηρά προσωπικοί. Ως εκ τούτου, ο χρήστης οφείλει να τους διαφυλάττει με προσοχή για την αποκλειστική χρήση τους μόνο από τον ίδιο, λαμβάνοντας κάθε μέτρο πρόνοιας για τη μη διαρροή τους σε οποιονδήποτε άλλον», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΧΡΗΣΗ ΚΩΔΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ

Μηχανισμός παροχής και ανάκλησης εξουσιοδοτήσεων

Για εργασίες που προβλέπεται να γίνονται από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο για λογαριασμό του πολίτη (π.χ. λογιστής) είναι διαθέσιμος μηχανισμός παροχής και ανάκλησης εξουσιοδοτήσεων για συγκεκριμένες ενέργειες. Το «εργαλείο» αυτό δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να λαμβάνει τη βοήθεια που χρειάζεται από πρόσωπο της επιλογής του και για το χρονικό διάστημα που επιθυμεί, με τρόπο απόλυτα διαφανή και ασφαλή, διατηρώντας τον απόλυτο έλεγχο σχετικά με τις ενέργειες που μπορούν να γίνονται αντί αυτού. Σε αυτές τις περιπτώσεις το εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο χρησιμοποιεί τα δικά του διαπιστευτήρια (και όχι του πολίτη) για να αποκτήσει πρόσβαση στις συγκεκριμένες ενέργειες και μόνο για το διάστημα που είναι ενεργή η εξουσιοδότηση.

Η εξουσιοδότηση μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής «Εξουσιοδοτήσεις» (https://www1.gsis.gr/taxisnet/mytaxisnet/protected/authorizations.hm), όπου ο χρήστης μπορεί να εξουσιοδοτήσει τρίτο πρόσωπο για να προβεί σε ενέργειες στο Taxisnet για λογαριασμό του χωρίς να του δώσει τον κωδικό και το συνθηματικό του.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος (ΤΕ 1/4/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!