Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός και οικονομία: Τα σχέδια της κυβέρνησης για την «επόμενη ημέρα»


Δεν κρύβει την ανησυχία της για την «επόμενη ημέρα» η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία και για το λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε και πέτυχε τη διαμόρφωση νέου πλαισίου για το ΕΣΠΑ, ώστε να υπάρξει ευκολότερη και πιο λειτουργική διαδικασία στην απορρόφηση των κονδυλίων.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει «βεντάλια» νέων μέτρων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις με επέκταση και πέραν του χρονικού ορίου που έχει αρχικά τεθεί, ενώ μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης το οικονομικό επιτελείο μελετά τη δυνατότητα μίας νέας ρύθμισης οφειλών, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει αποκρυσταλλωθεί, επειδή πολύ απλά δεν γνωρίζει μέχρι πότε θα διαρκέσει η κρίση του κορωνοϊού.

Εκτός των άλλων, για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει τη δυνατότητα να επαναλάβει τα υφιστάμενα μέτρα, δίχως να βάλει χέρι στα ταμειακά αποθέματα, δηλαδή το λεγόμενο «μαξιλάρι» των περίπου 37 δισ. ευρώ.



«Ζεστό χρήμα» στην αγορά
Η κυβέρνηση ρίχνει στη μάχη το βαρύ «πυροβολικό», τα ευρωπαϊκά κονδύλια από το ΕΣΠΑ, που φτάνουν έως και τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Λεφτά, που εξασφάλισε κατόπιν επικοινωνίας του πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πόροι του ΕΣΠΑ, οι οποίοι θα διατεθούν με πιο ευέλικτους όρους, θα στηρίξουν τόσο την πραγματική οικονομία, όσο και τις θέσεις εργασίας, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς.

«Έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πολύ περισσότερους πόρους απ’ όσους προγραμματίζαμε για το έτος 2020, να προχωρήσουμε σε ανασχεδιασμούς, να μην χρησιμοποιήσουμε καθόλου εθνικούς πόρους, να μεταφέρουμε πόρους από Περιφέρεια σε Περιφέρεια. Για να ρίξουμε "ζεστό" χρήμα στην αγορά, στις επιχειρήσεις, να στηρίξουμε τους ανέργους, να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα. Έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε διαθέσιμους πόρους ως ένα "μαξιλάρι” απορρόφησης κραδασμών που αναπόφευκτα έρχονται και στην ελληνική οικονομία».

Πηγή (ΣΑ 4/4/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!