Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Διεύρυνση των δικαιούχων της μείωσης ενοικίου και αλλαγές στη φορολογία


Σε σημαντική διεύρυνση του πεδίου των δικαιούχων της μείωσης του ενοικίου προχωρά η κυβέρνηση μετά τη σχετική σύγχυση που είχε δημιουργηθεί σε ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, αλλά και τη διαπίστωση ότι τη μείωση δικαιούνταν περιορισμένο φάσμα της αγοράς.

Αλλαγές και στον τρόπο εξόφλησης φορολογικών οφειλών που ανεστάλησαν. Με τροπολογία που, εκτός απροόπτου, έρχεται σήμερα στη Βουλή θα επεκταθεί και στις επιχειρήσεις και εργαζόμενους πληττόμενων κλάδων η έκπτωση.

Σύμφωνα με ό,τι προβλέπεται σήμερα, οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με διοικητική εντολή καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτές, δικαιούνται για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο να καταβάλλουν το 60% του μισθώματός τους για την επαγγελματική στέγη και την κύρια κατοικία αντίστοιχα.

Με την τροπολογία που έρχεται στη Βουλή το σχετικό δικαίωμα επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (δηλαδή αυτές που εξακολουθούν να λειτουργούν αλλά εμφανίζουν μείωση τζίρου), καθώς και στους εργαζομένους τους οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας.



Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις για αυτές τις επιχειρήσεις το μειωμένο ενοίκιο να ισχύσει μόνο για τον Απρίλιο προκειμένου να μην υπάρξει σύγχυση αλλά και ένταση των τριβών μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών που ήδη έχουν εκδηλωθεί για το ζήτημα της μείωσης των μισθωμάτων. Στην τελική μορφή της τροπολογίας θα ξεκαθαριστεί αν η μείωση του ενοικίου θα αφορά έναν ή δυο μήνες.

Άλλες παρεμβάσεις φορολογικού χαρακτήρα που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι:

- η θέσπιση έκτακτης ρύθμισης για την τμηματική εξόφληση των φορολογικών οφειλών που έχουν ανασταλεί και λήγουν στο τέλος Αυγούστου. Οι οφειλές αυτές θα μπορούν να εξοφληθούν σε σημαντικά περισσότερες δόσεις από τις έως 24 που προβλέπεται σήμερα (πιθανόν έως 48)

- η καθυστέρηση έναρξης εξόφλησης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που κάθε χρόνο ξεκινά τον Ιούλιο. Στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για έναρξη πληρωμής του φετινού φόρου εισοδήματος τον Αύγουστο σε μηνιαίες και όχι διμηνιαίες δόσεις που ισχύει σήμερα.

Πηγή (ΤΡ 7/4/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!