Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

ΚΕΠΑ: Παρατείνονται προνοιακά επιδόματα και αναπηρικές συντάξεις


Την παράταση της αναβολής των συνεδριάσεων των ΚΕΠΑ μέχρι τις 30 Απριλίου προβλέπει σχετική απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση. Παρατείνονται προνοιακά επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις και οι σχετικές παροχές που απαιτούν για την χορήγησή τους έγκριση από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού και προς αποφυγή συνωστισμού ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων αναβάλλονται οι συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) για την εξέταση αιτήσεων παράτασης αναπηρικών παροχών σύνταξης και λοιπών αιτημάτων που άπτονται της αρμοδιότητας των Κ.Ε.Π.Α. μέχρι 30/4/2020.

Έτσι μέχρι τις 30 Απριλίου αναβάλλονται και οι συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) για την εξέταση αιτήσεων αναπηρικών παροχών σύνταξης και λοιπών αιτημάτων που άπτονται της αρμοδιότητας των ΚΕ.Π.Α.

Η παράταση αναβολής περιλαμβάνει τις συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών για εξέταση:

α) παράταση αναπηρικών συντάξεων
β) παράταση χορήγησης προνοιακών παροχών
γ) παράταση χορήγησης επιδομάτων λόγω αναπηρίας
δ) παράταση χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας στις περιπτώσεις αναπηρίας



Να σημειωθεί ότι στα πρόσωπα, στα οποία αναστέλλεται η εξέταση των αιτημάτων τους, παρατείνεται για 3 μήνες η καταβολή αναπηρικής σύνταξης προνοιακών παροχών που συνδέονται με την αναπηρία, όλων των επιδομάτων που χορηγούνται λόγω αναπηρίας καθώς και η ασφαλιστική ικανότητα.

Λόγω του ανωτέρω μέτρου στις περιπτώσεις λήξης μέχρι την 30.4.2020 αναπηρικών συντάξεων και προκειμένου να μην αποστερηθούν οι δικαιούχοι της συνταξιοδοτικής παροχής, εφόσον εκκρεμεί, χωρίς υπαιτιότητα των ενδιαφερομένων, στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση για παράταση χορήγησης σύνταξης αναπηρίας, η καταβολή της αναπηρικής παροχής παρατείνεται για τρεις μήνες.

Επομένως σε περίπτωση λήξης της εξάμηνης παράτασης μέχρι την 30.4.2020 ή και μετά την ανωτέρω ημερομηνία είτε προστίθεται η τρίμηνη παράταση ή το τμήμα αυτής μέχρι την εξάντληση τριμήνου.

Η εν λόγω ρύθμιση θα εφαρμόζεται για τις συντάξεις με αιτία την αναπηρία, τις προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, καθώς και για όλα εν γένει τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, η πιστοποίηση της οποίας πραγματοποιείται μέσω των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕ.Π.Α.. Παράλληλα παρατείνεται ισόχρονα και η ασφαλιστική ικανότητα των εν λόγω ασφαλισμένων.

(ΠΕ 9/4/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!