Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Τα μέτρα διευκόλυνσης των δανειοληπτών ανά τράπεζα


Τι πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες
Σε αναστολή δόσεων στα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων προχωρούν συντονισμένα οι τράπεζες, μετά από πρωτοβουλία των ιδίων κατόπιν παρότρυνσης από την Πολιτεία εν μέσω κορωνοϊού.

Οι δανειολήπτες θα πρέπει να υποβάλουν οι ίδιοι αίτηση για να εξεταστεί από την τράπεζα μετά από διασταύρωση στοιχείων από το taxisnet, μια διαδικασία που θα ξεκινήσει την Παρασκευή. Όπως αναφέρουν πηγές των συστημικών τραπεζών, οι τράπεζες έχουν ήδη λάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης των δανειοληπτών δρώντας προληπτικά εδώ και αρκετές ημέρες.

Ας δούμε τα μέτρα που έχει ανακοινώσει χωριστά κάθε τράπεζα:

Eurobank

Η τράπεζα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους πελάτες της, ενημερώνοντας για τους βέλτιστους τρόπους εξυπηρέτησης με ασφαλή και λειτουργικό τρόπο, μέσω χρήσης των ψηφιακών μέσων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, έχει προχωρήσει ήδη στις εξής διευκολύνσεις:

• Αναστέλλει, κατόπιν αιτήματος του πελάτη, για τις επιχειρήσεις των κλάδων που συμπεριλαμβάνονται στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, την καταβολή των χρεολυσίων για επιχειρηματικά δάνεια, για τουλάχιστον έξι μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για δάνεια ενήμερα κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019. Με την αναστολή των δόσεων επιμηκύνεται για αντίστοιχο χρονικό διάστημα η διάρκεια του δανείου.

• Επιπλέον, η Τράπεζα βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να στηρίξει αποτελεσματικά με επιπλέον ρευστότητα κάθε επιχείρηση που πλήττεται άμεσα ή έμμεσα από την κρίση του Covid-19. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχει ενεργά και στο πρόγραμμα εγγυήσεων, με βάση τους όρους που θα διαμορφωθούν από το Υπουργείο Ανάπτυξης, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης με ευνοϊκούς όρους.

• Αντίστοιχα, έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα διευκόλυνσης για τα φυσικά πρόσωπα. Αναστέλλεται, κατόπιν αιτήματος του πελάτη, η καταβολή των δόσεων των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, για διάστημα τριών μηνών και εφόσον τα δάνεια είναι ενήμερα, για τους εργαζόμενους όλων των επιχειρήσεων που πλήττονται και των οποίων οι κλάδοι συμπεριλαμβάνονται στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών.



Τράπεζα Πειραιώς

Στην διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για την χρήση του 2019, ο CEO κ. Χρήστος Μεγάλου τόνισε ότι το μέγεθος των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία θα εξαρτηθεί από την διάρκεια της και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το δεύτερο εξάμηνο του 2020 υπό την προϋπόθεση ότι η υγειονομική κρίση θα έχει ξεπερασθεί σε μεγάλο βαθμό, η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να μετριάσει τις συνέπειες και να απορροφήσει το σοκ».

Ο κ. Μεγάλου τόνισε στους αναλυτές ότι η τράπεζα και η εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Intrum Hellas θα στηρίξουν όλους τους πελάτες ιδιώτες και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. «Αξιολογούμε και θα αξιολογήσουμε όλα τα αιτήματα και θα ρίξουμε στην μάχη όλα τα όπλα προκειμένου να τους στηρίξουμε με στόχο να είναι δυνατοί την επόμενη ημέρα. Βέβαια υπογράμμισε ότι τα μέτρα στήριξης αφορούν όσους έχουν πληγεί είτε άμεσα είτε έμμεσα», επισήμανε.

Εθνική Τράπεζα

• Μεγάλες επιχειρήσεις

Για τη διευκόλυνση των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, η τράπεζα δίνει τη δυνατότητα στο σύνολο των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία έχει επηρεαστεί από την υγειονομική κρίση και υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, να μεταθέσουν την καταβολή μέρους ή και του συνόλου των δόσεων του κεφαλαίου (χρεολύσια) των δανείων τους, για την περίοδο 1/3/2020 έως 31/12/2020.

Η διευκόλυνση αυτή θα εξετάζεται κατόπιν αιτήματος των επιχειρήσεων και μπορεί να πραγματοποιείται:
• με μετάθεση του συνόλου ή μέρους των δόσεων στο τέλος της διάρκειας του δανείου ή/και
• με προσαύξηση των επόμενων δόσεων του δανείου ή/και
• με αντίστοιχη αύξηση της διάρκειας του δανείου

Αιτήσεις προς ένταξη στα συγκεκριμένα μέτρα διευκόλυνσης μπορούν να υποβληθούν μέσω σχετικής επικοινωνίας (τηλεφωνικής ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) με τον αρμόδιο υπεύθυνο πελατείας, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε κατάστημα της τράπεζας.

• Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στις ΜμΕ που εμπίπτουν στους πληττόμενους ΚΑΔ και υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, μεταθέσουν την καταβολή του συνόλου των δόσεων του κεφαλαίου (χρεολύσια) των δανείων τους για την περίοδο 1/3/20 μέχρι 31/12/20, με αντίστοιχη αύξηση της διάρκειας του δανείου.

Παράλληλα, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, η ΕΤΕ έχει ήδη εγκρίνει ανανέωση όλων των ορίων χρηματοδότησης που λήγουν από την 1η Μαρτίου έως και 31 Μαΐου για τρεις μήνες από την ημερομηνία λήξης τους με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Η ένταξη στα παραπάνω μέτρα στήριξης είναι πολύ απλή, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε κατάστημα της τράπεζας, απλά με την υποβολή αιτήματος στην εφαρμογή Internet Banking ή με mail στη διεύθυνση: mmeanastoli@nbg.gr.

• Ιδιώτες και ελεύθεροι επαγγελματίες

Δεδομένου ότι πολλοί ενήμεροι ιδιώτες και ελεύθεροι επαγγελματίες πελάτες της τράπεζας, που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση δυσκολεύονται να συνεχίσουν να καταβάλλουν τη δόση του δανείου τους, ανακοινώνει τη δυνατότητα αναστολής καταβολής δόσεων μέχρι τις 30.9.2020. Η διευκόλυνση αυτή ισχύει για όλους τους δανειολήπτες που υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, έχουν υποστεί σημαντική μείωση εισοδήματος λόγω της υγειονομικής κρίσης και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης.

Alpha Bank

Με οριζόντια αλλά και εξατομικευμένα μέτρα θα στηρίξει η Alpha Bank τους πελάτες της, επιχειρήσεις και ιδιώτες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις του κορωνοϊού ώστε να ξεπεράσουν την πανδημία και να μπουν άμεσα σε φάση επανεκκίνησης όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ειδικότερα, η τράπεζα είναι σε διαρκή ετοιμότητα με τους επιχειρηματικούς πελάτες ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν έκτακτες ανάγκες ενώ σε ότι αφορά τους ιδιώτες και τις μικρές επιχειρήσεις η ετοιμότητα της τράπεζας αφορά στην παροχή εξατομικευμένων λύσεων σε αιτήματα ρυθμίσεων, προσαρμοσμένα στη μεσοπρόθεσμη οικονομική δραστηριότητα των πελατών.

Συγκεκριμένα:

• Για τις Μεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις - νομικά πρόσωπα, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται άμεσα και έχουν ενήμερες οφειλές στην Τράπεζα έως και τις 31.12.2019, η Alpha Bank -εφόσον ο Πελάτης επιθυμεί- μεταθέτει την καταβολή μέρους ή του συνόλου των δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) της περιόδου 1.3.2020 έως 30.9.2020, στη λήξη του δανείου τους. Για δάνεια που λήγουν πριν από τις 30.09.2020, παρέχεται η δυνατότητα παράτασης της λήξης έως και για εννέα (9) μήνες, χωρίς τροποποίηση των λοιπών όρων του δανείου.

• Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες και τις μικρές επιχειρήσεις η τράπεζα έχει ήδη ξεκινήσει επικοινωνία με τους συνεπείς δανειολήπτες και εφόσον διαπιστώνει έκτακτη οικονομική δυσχέρεια παρέχει προσωρινή διευκόλυνση με αναστολή των δόσεων των δανειακών τους υποχρεώσεων έως και τις 30.6.2020. Σημειώνεται ότι η ενημέρωση των πελατών (ιδιώτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρές επιχειρήσεις) γίνεται τηλεφωνικά και το «πάγωμα» των δόσεων με την συναίνεση τους και χωρίς φυσική παρουσία τους στο κατάστημα.

Πηγή (ΤΕ 8/4/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!