Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να μην περικοπούν μισθοί και συντάξεις


Μπορεί η κυβέρνηση και οι υπουργοί (και όχι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και αυτό έχει τη σημασία του) σε όλους τους τόνους να ισχυρίζονται ότι δεν θα κοπούν μισθοί στο Δημόσιο και συντάξεις, όμως η πραγματικότητα δεν εξαρτάται από τις προθέσεις τους, αλλά από δύο σημαντικούς παράγοντες.

Ο πρώτος και κυριότερος, είναι αυτός που έχουν κάθε σπίτι και κάθε οικογένεια. Και αφορά στο ταμείο. Όσο εκεί υπάρχουν λεφτά, ισχύει απόλυτα το παραπάνω. Το ερώτημα είναι το αν τελειώσουν τι θα γίνει. Και σίγουρα κανένα σπίτι και κανένα σοβαρό κράτος δεν θα περιμένουν να τελειώσουν τα λεφτά τους για να δούνε τι θα κάνουν.

Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας αφορά την Ευρώπη, δηλαδή την εξής μια χώρα: τη Γερμανία. Αν δηλαδή το Βερολίνο υποκύψει στις πιέσεις ηγετών (μεταξύ των οποίων και ο κ. Μητσοτάκης) και πει το «ναι» στο κορωνο-ομόλογο ή σε κάποιας μορφής ρευστότητα, χωρίς να χρειαστεί μνημόνιο. Διότι άπαντες και ιδιαίτερα οι χώρες του Νότου, και φυσικά η χώρα μας, ξέρουν τι εστί μνημόνιο.

Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι, και τότε τι θα γίνει με τους μισθούς και τις συντάξεις;



Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αφήσει το θέμα στην τύχη του, στην περίπτωση που η κρίση επεκταθεί πέραν των σχεδιασμών της κυβέρνησης, δηλαδή και τον Ιούνιο.

Ο πρωθυπουργός έχει στο συρτάρι ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, στο οποίο δεν υπάρχει ζήτημα περικοπών μισθών και συντάξεων. Και αυτό, γιατί εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα κοστίσει σε πολλά επίπεδα. Εκείνο όμως που υπάρχει είναι να γίνεται η μισθοδοσία με δύο τρόπους. Ο πρώτος με τον κλασικό τρόπο, με την κατάθεση δηλαδή μετρητών στους λογαριασμούς των συνταξιούχων, και ο δεύτερος είτε με «διατακτικές» είτε με «ομόλογα» είτε με «επιταγές-κουπόνια» σούπερ μάρκετ. Το τελευταίο μάλιστα είναι κάτι που δοκίμασε ο πρωθυπουργός στους εργαζομένους της Νέας Δημοκρατίας, καλύπτοντας ένα μέρος των μισθών τους, και είχε και ένα μικρό μπόνους, καθώς η επιταγή κάλυπτε μεγαλύτερο ποσό από το τμήμα του μισθού τους.

Παράλληλα δεν αποκλείεται με αυτόν τον τρόπο ένα ποσό με έναν τύπο «ομολόγου» να χρησιμοποιείται για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων και λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφελείας.

Με αυτόν τον τρόπο, ένα ποσοστό από τη μισθοδοσία θα επιστρέφει στο Δημόσιο, ώστε να χρηματοδοτεί τους υπόλοιπους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, δεν θα παρουσιαστεί μεγάλη «τρύπα» στον Προϋπολογισμό, που έτσι και αλλιώς θα τιναχτεί στον αέρα, και κυρίως δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Δεν θα προχωρήσουμε σε περισσότερη ανάλυση του έκτακτου σχεδίου της κυβέρνησης, γιατί στις δύσκολες συγκυρίες δεν χρειάζεται να πυροδοτηθούν και άλλες εξελίξεις που μόνο κακό θα κάνουν στην οικονομία, αλλά και στην πατρίδα.

Ας ελπίσουμε άπαντες να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί αυτό το έκτακτο σχέδιο, που οικονομολόγοι έχουν καταθέσει στο Μαξίμου, σε περίπτωση –το επαναλαμβάνουμε– που η κρίση κρατήσει πολύ περισσότερο καιρό και παραμείνουν όλα «νεκρά» και μετά τον Ιούνιο.

Πηγή: Παρασκήνιο (ΔΕ 6/4/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!